Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 18 april 2016

10 tips för att hinna läsa fler böcker

10 tips för att hinna läsa fler böcker
Förra året läste jag 160 böcker, plus faktaböcker inför mina historiska äventyrsböcker jag höll på att skriva. Många blir imponerade av att jag läser så mycket, men jag vet att det finns personer som läser betydligt fler böcker per år, Stephen King är en av dem. Ändå skriver han många böcker.

Hur bär man sig då åt för att hinna läsa många böcker? Idag tänkte jag tipsa dig om det.

1. Se till att alltid ha något att läsa med dig
Du behöver inte bära runt på en tung bok, du kan läsa ändå. Jag har alltid flera böcker nedladdade i min mobil, genom Storytel. När jag är på resa och får en stund över läser jag på mobilen. Har jag en längre stund tar jag på mig hörlurarna och lyssnar.

Jag har även Läsplatta med mig på resorna. Där har jag flera e-böcker, samt alla mina 40 böcker nedladdade. Bra att ha till hands om de jag föreläser för vill att jag ska läsa ur någon av mina böcker.

2. Använd alla medier för läsning
Använd dig av allt du kan tänka dig för att läsa: på Ipaden, i mobilen, en vanlig bok, på datorn, eller på en läsplatta.

Om du läser boken i Storytel kan du hoppa mellan de olika enheterna och ändå hämta upp precis där du är. Eller så kan du göra som jag gör, läsa en bok på varje enhet. Det tycker jag är toppen! Ibland låter jag mig uppslukas helt och hållet av en bok, men oftast hoppar jag mellan dem, på så sätt kan jag läsa många böcker.

3. Läs så fort du får en stund över
Istället för att gå in på sociala medier och surfa runt när du får fem minuter över, kan du öppna en bok och läsa istället. Du hinner en hel del text på fem minuter. Har du boken i mobilen blir det många stunder under dagen, och till slut är boken färdigläst.

4. Sätt upp tid för lässtunder
Sätt upp en tid varje dag/vecka då du ska läsa. Jag brukar ha minst en timma varje kväll vikt för läsning. Oftast blir det mer. Istället för att slötitta på tv läser jag en bok. När jag har barnbarn på besök sätter vi oss alltid för att läsa en timma. Ibland läser vi högt för varandra, ibland läser vi var sin bok.

5. Ta dig tid att läsa långsamt
För att du ska känna nöje av läsningen är det viktigt att du tar dig tid att läsa långsamt, att du verkligen tänker på vad du läser och inte skummar sidorna för att du ska läsa, utan att du egentligen har tagit till dig innehållet.

Låt dig uppslukas av boken, bli en del av den, kliv in i en helt ny värld. Då hittar du njutningen med läsningen och kommer att stjäla dig alltfler stunder till att läsa.

6. Lär dig att det är tillåtet att inte avsluta en bok
Det finns oändligt många bra böcker. Tvinga dig inte att läsa färdigt en bok som inte fångar dig direkt. Det finns inga MÅSTEN när det gäller böcker. Även om alla andra säger att just den här boken är bra, att du MÅSTE läsa den, kanske boken inte passar för dig.

Det har hänt mig. Många bästsäljande böcker, sådana som fått priser och är omtalade, har inte alls tilltalat mig. Då slutar jag läsa dem. Jag har många böcker att välja på. Däremot läser jag alltid färdigt en recensionsbok, från pärm till pärm, hur skulle jag annars kunna ge den en rättvis bedömning.

7. Gå med i Goodreads
Gå med i Goodreads på nätet. Där hittar du mängder av boktips, både svenska och engelska böcker. Där kan du sätta upp mål för ditt läsande och se hur du närmar dig målet. Det ger dig motivation till att läsa mer.

Här ser du min läsutmaning för 2015 på Goodread.

8. Tänk på vad läsningen ger dig
Att läsa utvecklar dig som människa. Det utvecklar ditt sinne, gör dig mer skärpt och ger dig mer kunskap. Läsandet gör att du lättare kan knyta an med andra människor, du har en bok att prata om, kanske den andra personen har läst samma bok. Det gör att ni har något gemensamt, ni har något att diskutera om, skilda åsikter om boken etc. En läsande människa anses som smart, eftersom man lär sig oerhört mycket från böcker. Framförallt ger boken dig en stunds skön avkoppling från vardagen. En resa i fantasin, till en ny plats och nya världar.

9. Se läsandet som en investering
Att se läsandet som en investering gör inte läsningen tråkigare, tvärtom. Det ger dig anledning att "slösa bort tiden" med läsning. Jag brukar alltid tänka på att läsandet utvecklar språket, ger mig idéer och uppslag till nya böcker, samt ger mig en stunds avkoppling från vardagen. Jag har slutat ha dåligt samvete för att jag läser, något jag alltid hade förr, innan jag insåg hur mycket läsandet tillförde mitt eget författarskap.

10. Gå med i en bokklubb
Att vara med i en bokklubb ger oerhört mycket. Jag är med i flera stycken. På så sätt får jag alltid tips om nya, intressanta böcker att läsa. Oftast böcker jag själv inte hade haft en tanke på att välja. Att diskutera det jag har läst med andra förhöjer boken och får mig att se på den med andra ögon. Det gör också att jag minns boken på ett helt annat sätt. Det är inte alltid vi har samma åsikter om böckerna, men vi har kul när vi väljer dem och när vi diskuterar dem.

Ja, det var mina 10 tips om vad du ska göra för att hinna läsa fler böcker och tycka det är kul. Du får gärna dela tipsen, men... Lägg en länk till ursprungskällan, mitt inlägg, så att de som läser det ser vem som är författaren till tipsen.

Kim M Kimselius Författarblogg kan du idag läsa om Föreläsningar i Uddevalla och hotell Sköna Rum.

Du hittar mängder av boktips här på min blogg.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

 1. Bra tips, att läsa e-böcker på mobilen i korta stunder ska jag ta vara på. Analyserar du boken du läser för att använda till ditt eget skrivande eller låter du dig förföras av boken och har den som inspiration?

  SvaraRadera
 2. Hej Emmelie

  Tack för din kommentar. Jag låter mig förföras av boken och bli inspirerad :-)

  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Jag är "periodare" nuförtiden, men älskar böcker och har läst mycket från det jag kunde läsa själv ivrigt påhejad av min mamma som alltid läste godnattsagor för oss.
  Böcker som inte har mig i sitt grepp efter fem sidor lägger jag bort. Någon gång händer det att de gör jobbet när jag gett den en andra chans, men inte alltid. Ibland kräver man en viss genre, t ex historiska romaner, då hjälper det inte att deckaren är hur spännande och klurig som helst. Ibland är det ren verklighetsflykt som "ursäktas" med bokläsning, då är fantasy och sci-fi bäst :)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Ann

  Underbar kommentar, Ann. Tack! Ja, ibland är man sugen på lite olika genrer. Därför tycker jag det är toppen att kunna läsa flera böcker på samma gång.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!