Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 23 februari 2017

Deadline

Deadline

Det är den tidpunkt då ett arbete ska vara inlämnat, till exempel vid en skrivtävling. Datumet innebär absolut sista leveransdag. Efter det har du förverkat din rätt att vara med i tävlingen.

Därför är det viktigt att hålla deadline, sista inlämningsdag. Många skjuter upp skrivandet till allra sista stund, varför göra det? Det bästa är att sätta igång att skriva så fort du hör talas om skrivtävlingen.

Om din berättelse blir antagen till ett förlag är det oerhört viktigt att du håller sista leveransdag. Förlaget planerar inför ditt boksläpp utifrån din deadline, om du blir sen blir allt annat försenat.

Mina deadline
Jag har inga skrivtävlingar att skicka in till, inte heller skickar jag till något förlag. Ändå sätter jag upp deadline för att få allt att fungera.

Till Morden på Färgargården har skrivkursdeltagarna sista deadline 1 mars. De har även fått lov att skicka in tidigare, för att jag ska kunna arbeta med materialet innan min mest hektiska föreläsningsperiod börjar, allt för att boken ska hinna bli klar i tid. Då har skrivkursdeltagarna haft tid på sig ända från juli året innan. Gott om tid med andra ord. Något man inte alltid har vid skrivtävlingar.

Mysteriet med Guldgubbarna ska ha ett stort boksläpp på Kulturcentrum i Ronneby 17 juni. Utifrån det räknar jag baklänges till när boken är tvungen att gå i tryck för att hinna i tid till boksläppet. Deadline sätts, både för när boken ska vara färdigskriven, när den ska gå till korrekturläsarna, när jag ska vara klar med min sista korrekturläsning och slutligen när den ska gå till tryckeriet.

Äventyr i Uddevalla har också deadline. Eftersom den, precis som ovanstående bok, är sponsrad av en kommun, fick Uddevalla kommun en deadline för att skicka material till mig. Därefter sätter jag upp en deadline för researchresan, när boken ska vara färdigskriven, gå iväg för korrekturläsning och därefter till tryck.

Utöver bokens innehåll finns andra deadline
Det är inte bara innehållet som gör boken, utan även omslaget. Det beställer jag ett år, ibland ett och ett halvt år i förväg. Då är oftast boken inte ens skriven, men jag vet vad den ska handla om. Nu är det illustratören som får en deadline, när jag senast behöver ha bokomslaget. Det gäller att marknadsföra boken minst ett halvår innan den kommer ut, vilket innebär att jag behöver ha bokomslaget lite innan dess, eftersom jag bara får själva bottenplattan med bilden. Därefter ska rubrik läggas in och baksidestexten skrivas. Mycket att tänka på.

Håll dina deadline
Nästa gång du får en deadline, sista inlämningsdag för ditt projekt, vet du varför det är viktigt att du håller datumet.

Var förutseende! Lägg in extra tid för eventuell sjukdom och andra saker som kan komma emellan. Var inte ute i sista minuten! Ge dig istället gott om tid att bearbeta berättelsen, istället för att skicka iväg ett ofärdigt arbete.

Lycka till!

Ha en bra dag!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här