Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 13 april 2017

Skriv slutet först

Skriv slutet först

Det är en uppmaning jag ger till alla mina skrivkursdeltagare. I det här fallet lever jag som jag lär.

Har just skrivit sista kapitlet till Resa utan slut. Jag sitter här och darrar, supernöjd med avslutningen.


"Men du har ju redan börjat skriva på berättelsen", kanske du tänker.

Visst har jag det. Men redan då skrev jag slutet på berättelsen. Det är bara det att jag har skrivit ett ännu bättre slut nu.


Möjlighet att ändra slutet
För det är så, om du inte har slutet klart för dig när du skriver berättelsen vet du inte vart berättelsen tar vägen. Därför är det viktigt att skriva slutet först.

Däremot är det bra att veta att du har all tid i världen på dig att ändra slutet innan berättelsen är klar.

Vem vet, jag kanske gör om slutet ytterligare en gång innan boken är klar för publicering. Just nu skriver jag boken Resa utan slut på Wattpad. När berättelsen är klar där tänker jag ge ut den som bok.

Kanske gör jag med den, som jag gjorde med Mördande foto, skriver den först på Wattpad och ger sedan ut den som vanlig pappersbok.

Där lade jag till ett nytt slut i pappersboken, för att de som köpte boken skulle få lite mer än de som läste Mördande foto på Wattpad.

Det där med att skriva slutet först får jag många kommentarer om. "Det går ju inte!" "Det kan man väl inte!" "Varför ska man göra det!" "Nej, det orkar jag inte!" och många, många fler kommentarer.

När jag får dem att skriva slutet först, det behöver inte vara ett fullständigt slut, det räcker ibland med stolpar, då går skrivandet betydligt mycket bättre.Slutet är målet
Jag har tidigare pratat om mål här på Skrivarbloggen. Om du skriver slutet först har du ett mål att nå fram till. Slutet hägrar där i fjärran och du vet vilka ord som behövs för att ta dig dit.

De som har lyssnat på mig och skrivit målet först, har haft betydligt lättare för att skriva hela berättelsen. Dessutom har det gått snabbare för dem än vad det brukar att skriva en berättelse.

"Oj, vad mycket lättare det blev!" är en av många kommentarer jag får när de skrivit slutet först.

En annan anledning till att skriva slutet först är att man då inte har så bråttom att skriva berättelsen klar. Ibland händer det att man har slutet klart för sig i huvudet, men inte tillåter sig att skriva ned det, utan håller kvar det i tankarna och skriver på för att nå slutet.

I många fall blir berättelsen inte värst bra, eftersom målet att nå slutet så fort som möjligt gör att man slarvar med mitten. Därför ska man skiva slutet först!

Jag vet, jag talar av 20 års erfarenhet som etablerad författare. Jag har testat det mesta i skrivväg. Det här sättet fungerar bäst för mig.

Lycka till!


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren
Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.


Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer: