Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 26 september 2017

Laugaland Selfoss och Reykjavik på Island

Laugaland, Selfoss och Reykjavik på Island

Dag fyra på mitt Islandsäventyr tar mig till många platser på en enda dag, först Laugaland, därefter Selfoss och Reykjavik.

Som du förstått från mina tidigare inlägg från den här islandsresan, bodde jag med utsikt över Hekla vart jag än reste. Den här dagen låg vulkanen invävd i ett fluffigt täcke av moln.
Jag tror jag tänkte fotografera något i bakgrunden, men det misslyckades totalt. Iallfall ser du hur soligt och fint väder jag hade på Island.
Den här dagen föreläste jag i Laugaland. Jag hade hostat rejält och när jag skulle prata med klassen fick jag knappt fram ett ljud. Till slut gick läraren och hämtade vatten till mig. Det blev något bättre, men definitivt min sämsta föreläsning på Island. Trots det verkade eleverna nöjda. En elev var imponerad över att jag hade en ryggsäck från olympiaden i Kina 2008. Det var det år jag var där för att göra research inför boken Kinesiska Draken.

När vi klev ut från skolan fick min förläggare ett samtal. Det var en bibliotekare som vi träffat på måndagens föreläsning. Hon hade ordnat så jag fick komma till hennes skola och föreläsa. Vi åt lunch sedan åkte vi dit. Det gäller att vara förberedd på det mesta när man är ute och reser, även improviserade föreläsningar.

Tycker du att alla bilder ser likadana ut? Eller tycker du att det är kul att se Islands natur? Jag kan aldrig se mig mätt på de olika klippformationerna och färgerna. Därför blev det många foton tagna.

Den här lilla vulkanformationen är väl söt?

Vi stannade för att sträcka på benen och då kom den här hunden fram, vilket fick min förläggare att utbrista: "Här har du en äkta islänning." Jag minns att skådespelaren Kim Andersson, som inte bodde långt ifrån mig när jag bodde i Lindholmen, norr om Stockholm, hade en sådan hund. Den kom alltid och hälsade på hos mig när någon av mina tikar löpte. På så sätt kom jag att lära känna Kim Andersson och hennes familj. För när jag väl lärt mig var hunden hörde hemma gick jag hem med hunden varje gång den kom och hälsade på. En mycket trevlig hundras, men självständig.

Vi åkte vidare till Selfoss där jag föreläste för en storsamling av elever. De var mycket entusiastiska och jag är imponerad av alla isländska elever som är så duktiga på engelska. Inte nog med det, de berömde min engelska och sa att de hade lätt för att förstå mig. Det vågade de inte säga direkt till mig, utan sa det till min förläggare.

Efter den föreläsningen blev vi inbjuden till rektorn, tillsammans med bibliotekarien som hade sett till att vi fick komma dit och föreläsa. Rektorn berättade att bibliotekarien efter att ha lyssnat på mig kom springande till skolan och avbröt henne mitt i ett möte. Bibliotekarien ville så gärna att jag skulle komma och hon visste att vi inte hade så många lediga stunder. Tur var väl det att vi hade varit till Hekla dagen innan, annars hade jag missat det besöket, eftersom det skulle ske den här dagen och jag tror säkert att min förläggare hade prioriterat en föreläsning framför sightseeing. Jag också.

När vi klev ut från skolan ringde en journalist som ringt flera gånger och skjutit upp mötet, för att till slut bestämma att vi skulle ta alla frågorna på telefon. Nu undrade han om vi kunde komma hem till honom direkt. Vi gjorde så. Det visade sig att jag hade föreläst för hans dotter i skolan vi just lämnade. Hon hade ringt sin pappa och sagt att han MÅSTE träffa mig. Det blev ett trevligt möte, som jag hoppas blir en bra artikel. Förmodligen, för han verkade lika imponerad som sin dotter.

Titta på berget, så ser du den slingriga väg vi ska ta oss uppför.

Den här bilden har jag satt in för att visa att det faktiskt finns buskar och träd. Dessutom pyser det överallt och bakom buskarna stiger ångorna från ett litet kraftverk som hämtar energi från underjorden.

Det här är första gången jag ser islandshästar med ryttare på. För säkerhets skull tog jag två bilder när vi passerade.

Skyltarna med ridning av islandshästar, hotellskyltar med hästhuvuden, var många och fanns överallt. Turismen har ökat betydligt på Island de senaste åren. Senast jag var där, 2013, körde alla omkring i gamla bilar. Nu var nästan alla bilar nya.

Efter intervjun var det dags att åka till Reykjavik. Förläggaren var tvungen att hämta fler böcker på lagerhotellet, eftersom vi hela tiden sålde böcker till skolor och bibliotek efter mina föreläsningar. För att komma till Reykjavik måste vi över fjället. På båda sidor om det står skyltar som talar om temperaturen, vind och vägförhållanden. Där fanns även fasta bommar för att stänga av vägen om väderförhållanderna var alltför svåra.

 Nu är vi rätt högt upp på fjället.

Överallt pyser det ur marken. När jag var här förra gången berättade min förläggare att det rätt som det var kunde bli en het källa inuti ett hus. Mysigt, med egen swimmingpool, tänkte jag då. Men det kanske inte är så kul att få huset förstört.

 Här kör vi uppe på fjället.

.....

Nu har vi tagit oss nedför fjället. I fjärran skymtar Reykjavik.

Lavarna är vackra med sina olika gröna färger. Något jag beskrivit i boken Döden på Island, eller var det i Det osynliga folket på Island. Kanske var det i båda, för jag älskar de olika gröna nyanserna.

....



Här har vi vänt hemåt igen. Solen gömmer sig bakom molnen, men det är fortfarande varmt och skönt.

Vi tar strandvägen tillbaka till Hella. Faktiskt första gången jag såg havet på Island, förutom när jag varit i Reykjavik.


Ser du den smala strandremsan. Där ska vi köra.





Här är bron vi strax kör över.




Vi stannade i en mycket gammal by och åt mat på en fiskrestaurang. När vi kom ut var solen så magisk att jag inte kunde låta bli att fotografera. Hade jag inte varit sjuk hade jag skyndat uppför sanddynerna och ned på stranden. Nu nöjde jag mig att lyfta blicken till himlen istället.

Tillbaka hos förläggaren var solen på väg ned. Efter en kopp te och en slurk hostmedicin kröp jag i säng. För dagen efter skulle jag ut på det stora äventyret. Jag var spänd av förväntan.

Kika gärna in på övriga Islandsinlägg:
Island i mitt hjärta.
Föreläsning i Hella och Selfoss Island.
Vulkanen Hekla och Lavacenter på Island.
2009 var jag på Island första gången.
2013 var jag tillbaka igen.

Har jag berättat att jag ska tillbaka till Island maj 2019? I nästa Islandsinlägg kommer jag att berätta mer om det.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 

 

2 kommentarer:

  1. Föreläser du på svenska eller engelska när du är på Island? Eller förstår de isländska barnen svenska? :)

    SvaraRadera
  2. Hej Emilia

    2009 och 2013 föreläste jag på svenska, eftersom de isländska eleverna läser danska. I år, 2017, föreläste jag på engelska, eftersom eleverna kan engelska bättre än danska numera.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!