Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 5 november 2017

Boktips För att kunna leva av Yeonmi Park

För att kunna leva av Yeonmi Park

Det här kan inte vara sant, hur kan någon acceptera att leva på det här sättet? tänkte jag när jag läste boken. Sedan slog mig tanken: Om man aldrig har upplevt något annat, då vet man inte hur annorlunda livet kunde ha sett ut.

För att kunna leva av Yeonmi Park är en skrämmande berättelse om en nordkoreansk flicka som flyr från ett outhärdligt liv i Nordkorea, för att att komma till friheten. Vad hon inte vet är att det inte är paradiset som väntar på andra sidan, utan människosmugglare, trafficking och  mängder av människor som bara vill tjäna pengar på henne.

Vi får följa Yeonmi från hennes uppfäxt i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan, till flykten till Sydkorea. En skrämmande berättelse, som ibland är så outhärdlig att känslan av att det inte är verkligt biter sig fast. "Det här kan bara inte vara sant!" tänker jag många gånger. Men det är sant. Såvitt jag vet...

Läs boken och sprid vetskapen om det. Så här har dagens nordkoreaner det.Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.
6 kommentarer:

 1. Hej Kim!

  Lånad på biblioteket (dock några före)! Få se hur den är jämfört med "Käre ledare - min flykt från Nordkorea" av Jang Jin-sung som gick som radioföljetong. Den senare var spännande för att se hur kan kunde ta sig ut. Verkligheten överträffar dikten ibland. Jag har börjat uppskatta självbiografier på senare år.

  Hälsningar

  Per

  SvaraRadera
 2. Hej Per

  Ja, självbiografier är intressant läsning. Hoppas du tycker om den här lika mycket som jag gjorde.

  Kram Kim :-D

  SvaraRadera
 3. Hej Kim!

  Jo, jag har tyckt om den. Den har dock otrevliga passager, där huvudpersonerna råkar illa ut. Jag drar paralleller till Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren. Det gäller att ha rätt sinnesstämning för att kunna läsa den. Jang Jin-sungs flykt gick lättare. Bägge är tänkvärda skildringar av Nordkorea.

  Hälsningar

  Per

  SvaraRadera
 4. Hej Per
  Tack för att du återkom nu när du har läst boken. Ja, den var rätt skrämmande att läsa i vissa kapitel, men tänkvärd. Vi har det rätt bra här i Sverige.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Kim!

  Sammanfattningsvis: En fascinerande skildring av uppväxten i Nordkorea, flykten därifrån till Kina och kampen för att komma till Sydkorea (där drar jag parallellerna till Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget, då det är många tuffa situationer) och sedan strävan att komma in i det sydkoreanska samhället.

  "Käre ledare - min flykt från Nordkorea" av Jang Jin-sung är en annan flykt. Han arbetade som högt uppsatt tjänsteman på informationsministeriet i Pyongyang, insåg hur världen var beskaffad, gjorde ett misstag och tvingades fly. Hans passage genom Kina gick dock lättare, men hade sina spännande delar.

  Nu läser jag "Ambassaden i Paradiset : Sveriges unika relation till Nordkorea" av Lovisa Lamm, ett annat perspektiv men intressant som ett komplement. Vissa saker finns inte alls, som den evige ledarens böld på halsen.

  Hälsningar

  Per

  SvaraRadera
 6. Hej Per

  Oj, har du gett dig på ännu en bok om Nordkorea! Ja, där händer det mycket just nu.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!