Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 4 mars 2018

Misstaget de flesta författare gör

Misstaget de flesta författare gör

Igår jag var och flera andra författar på Blekinge bokmässa som hölls på Blekinge Museum i Karlskrona.

På bilden ser du mitt bord, med en del av mina böcker. Alla fick inte plats. Det blir allt svårare att exponera böckerna, allteftersom jag skriver fler för varje år. Men det var inte vad vi skulle prata om, utan misstaget som de flesta författare på bokmässan gjorde.

Bokmässan var, tyvärr, uppdelad på två rum, något inte alla besökare tänkte på. I det större rummet var det ljust och luftigt och mängder av författare som satt bakom borden, med sina böcker upplagda på bordet framför sig. Eftersom det var långbord hade författarna inte mycket annat val än att sitta där. Annars brukar jag säga att man helst ska stå upp för att möta sina läsare. Om jag sitter ner, reser jag mig oftast upp för att prata med de som kommer fram till bordet. Jag går också fram och ställer mig bredvid besökaren, istället för att ha bordet som en spärr mellan oss.

Men med långbord hade de flesta författare inte den möjligheten. Ändå var det inte det största misstaget alla gjorde.

Jag stod där och pratade med Johnny Karlsson, en ikon i Blekinge, en av mina mentorer. Något som slog oss när vi tittade ut över den stora salen var att till 98 % satt författarna och höll på med sina mobiler. De tittade inte upp på folk som passerade, bara stirrade ned på bildskärmarna. Kanske gjorde de uppdateringar på nätet om att de nu fanns på bokmässan, men... Man måste släppa blicken från skärmen och koppla ihop den med person som passerar bordet.

När jag såg alla dessa författare som blint stirrade ned i sina mobiler, kände jag hur avståndstagande de var. De stängde ute mig från sin värld. Jag ville inte gå fram och störa dem, även om jag som erfaren författare borde ha gjort det och sagt åt dem hur fel de gjorde.

Jag tar foto på mitt bokbord direkt jag kommer. Hinner jag lägger jag ut bilden innan portarna öppnas för besökare, annars låter jag bli att lägga ut någon bild. Jag är där och då, inte på nätet, där tillbringar jag ändå så mycket tid.

Något som ibland förvånar mig är hur vänner sms:ar mig när jag är ute på signeringar och bokmässor. De skriver att de står utanför porten och undrar om jag kan komma och släppa in dem, de berättar att de är sena och så vidare.

Men när jag är ute och signerar eller föreläser ligger mobilen långt ned i väskan, ljuslös utan vibrationer. Mobilen är inte viktig då, det är läsarna. Även om det kanske inte står någon framför bordet just då, går jag miste om de som närmar sig om jag håller ögonen på mobilen, för det är samma sak som att säga STÖR INTE, JAG HAR INTE TID MED DIG!

Något jag mycket väl kände av ifrån alla de författare som satt klistrade vid sina mobiler igår. Tyvärr.

Tänk också på att om ni är flera vid ett bokbord är det viktigt att ni inte lägger hela fokus på varandra, utan öppnar upp för besökarna också, annars känner dem att att de inte vill störa.

Fundera över varför du befinner dig där och vad du ska fokusera på! Lova mig att du inte fokuserar på mobilen i fortsättningen!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

2 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!