Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 24 oktober 2018

Hitta tillbaka till skrivandet när du tappat lusten

Hitta tillbaka till skrivandet när du tappat lusten

Just nu har jag många skrivarkurser framför mig. På lördag, den 27 november, håller jag skrivarkurs på Studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona. 1-4 november håller jag höstkurs i skrivandet på Färgargården. Båda kurserna är grundkurser, för de som inte har skrivit så mycket tidigare, eller bara vill hitta tillbaka till glädjen i skrivandet. Därför tyckte jag det passade bra med ett blogginlägg om skrivkramp.
 

Mitt yrke är författare. Skrivandet är vad jag försörjer mig på, men även på föreläsningar. När jag är iväg en längre tid och föreläser väntar oftast gigantiska mejlhögar i inkorgen. Det är jättekul att få många mejl från mina läsare, samtidigt tar det lång tid att besvara. Men tack och lov vet jag att mina läsare är tålmodiga och gärna väntar, bara jag svarar.

Kom tillbaka från en veckas föreläsningsresa i lördags, då jag har varit offline. Givetvis kastar jag mig ivrigt över mejlkorgen för att kontrollera alla mejl. Men de var SÅ många. Blicken drogs till Bokdatorn, där jag skriver mina böcker, samtidigt ville jag sitta kvar vid internetdatorn för att gå igenom mejlen. Till slut var det så många intressanta mejl att jag tappade lusten att skriva, trots att orden pockade på.

Det händer många
Eftersom jag får många mejl med just den typen av frågor: "Jag har orden i mig, men jag känner ingen lust att sätta mig för att skriva", känner jag att det är en viktig fråga att besvara. För det händer även mig. Speciellt när jag är trött efter många föreläsningar, många resor och annat som pockar på intresset. Orden finns där, men jag ids helt enkelt inte sätta mig för att skriva.

Avsluta alltid skrivandet med att påbörja ett nytt kapitel
Skärmen lockar med det påbörjade kapitlet. För att jag ska börja skriva måste jag sätta mig ned och låta mig uppslukas av orden. Det blir betydligt enklare om jag redan har börjat skriva på ett nytt kapitel.

Finns det något värre än en blank skärm/ett blankt pappersark, som ska fyllas med X antal ord?

Ta små steg
För att jag inte helt ska tappa skrivlusten, trots alla mejl som väntar, hundarna som pockar på uppmärksamhet och maken som vill prata efter att jag har varit iväg länge, tar jag små steg.

Istället för att kräva av mig själv att jag som vanligt ska sitta fyra timmar på förmiddagen för att skriva, säger jag att det räcker med att jag skriver lite grann. Hur mycket bestämmer jag inte. Men en sak är säker, när jag väl börjar skriva "lite grann" då flödar orden och jag har ibland svårt att sluta.

Lite varje dag
Att skriva lite varje dag är ett bra knep. Oavsett vad du skriver. Nonsenskrivning går alldeles utmärkt, bara du skriver! Jag läste en mycket intressant artikel om John Arvid Lindqvist i Boktugg. Han brukar nonsensskriva när han inte vet riktigt vad han ska skriva. Jag tror faktiskt vi är många författare som bara skriver på när vi inte riktigt hittar orden, bara för att ordflödet inte ska stanna av helt. Skriv varje dag!

Avsluta inte meningen
Tidigare berättade jag om att du alltid skulle avsluta ditt skrivande med att påbörja ett nytt kapitel. Ett annat knep är att inte avsluta meningen du just håller på och skriver. Avsluta mitt i, låt tankarna ligga kvar vid meningen, bär den inom dig och fundera på hur du ska fortsätta skriva. Då blir det lättare när du väl sätter dig vid datorn. Avsluta inte meningen trots att du vet vad du vill skriva, då är du säker på att komma igång med skrivandet nästa dag.

Bygg upp berättelsen
Som du vet bygger jag upp berättelsen med Gula lappar. Men du kan bygga upp din berättelse genom att skriva anteckningar i dokumentet där berättelsen ska vara. Då skriver du och du kommer framåt. Till slut tickar orden fram och blir till meningar, som i slutändan blir en fulländad berättelse.

Tro på dig själv!
En del av svårigheten att komma igång med skrivandet beror ofta på att man tvivlar på sig själv och sitt skrivande. Bry dig inte! Kasta dig ut bland orden, frossa, bind ihop dem till en berättelse som du skriver till dig själv. Släng alla krav i soptunnan och skriv på!


Sammanfattning
Avsluta alltid skrivandet med att påbörja ett nytt kapitel
Ta små steg
Lite varje dag
Avsluta inte meningen
Bygg upp berättelsen
Tro på dig själv! 
    

Nu har jag peppat dig så mycket att skrivsuget har kommit över mig. Nu ska jag försvinna bort i fantasin i Staden på andra sidan Pyramiden.

Vill du ha fler skrivtips hittar du dem här på Kimselius Skrivtips. Kanske vill du läsa en bok med skrivtips? Då kan jag rekommendera Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Visst, det finns massor av andra skrivböcker, men jag vet att de här fungerar för de som har kört fast, för det har mängder av läsare berättat för mig. Du hittar även inspiration i min bok Författare Från dröm till verklighet.

Hoppas du hittar tillbaka till din lust och skrivglädje.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!