Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 8 september 2019

Tänk på detta innan du skickar ditt manus till förlag

Tänk på detta innan du skickar ditt manus till förlag

De flesta förlag vill ha helt färdigskrivna manus. Det innebär att du ska ha skrivit klart din berättelse och läst ditt manus flera gånger och korrigerat, samt gärna haft någon annan som har läst och kommit med synpunkter. Det går inte att kontakta förlaget i efterhand och säga att du vill byta ut ett kapitel eller två. När du väl lämnar ifrån dig ditt manus ska du vara helt säker på att det du skrivit är det bästa du någonsin har åstadkommit! Det finns en del förlag som tar emot synopser, men varför inte skriva ditt manus helt klart och visa vad du verkligen kan, istället för att försöka förklara hur bra boken kommer att bli?

Några förlag vill fortfarande ha manus som papperskopior, men det ändras ständigt, ta reda på vad just det förlag du ska skicka till föredrar. Några förlag vill nämligen enbart ha mailat manus till sig!

Tänk på utformningen av ditt manus. Du ska inte formge texten, med det menar jag att du inte ska skriva med en massa olika stilar och storlekar. Håll dig till en enda stil och storlek. Om det är något som ska vara kursivt i den färdiga boken stryker du under just den texten. Understrykningar försvinner nämligen inte när förlaget ändrar till sitt typsnitt, men om du har gjort kursivt eller fet stil ändras det. Storleken på texten ska vara i 12 punkter och 1,5 till dubbelt radavstånd. Välj en lättläst stil: Ariel eller Times Roman.

Dra in vänstermarginalen så att det finns gott om plats för hålslagning. Glöm inte skriva sidnummer/paginera! Skriv inte heller på båda sidor av papperet. Redaktören måste ha plats för att kunna skriva in sina kommentarer och ändringar.

Något många inte tänker på är att röklukt sätter sig i papper. Tänk därför på att ha ett rent och luktfritt manus, inga kaffefläckar, inget manus som många människor har bläddrat i. Skriv ut ett helt nytt manus innan du skickar till förlaget.

Nu är frågan om du ska skriva ett följebrev till ditt manus eller inte. En del förlag vill ha korta brev, där det i princip bara står namn och adress på den som har skrivit manus. Andra förlag tycker att följebrevet är viktigt, eftersom ett välskrivet följebrev säger en hel del om författarens sätt att skriva. Hur du nu än gör med följebrevet gäller det att det inte är för långt om du tänker berätta något om själva manuset. Tala om vad det är som gör just din berättelse unik, berätta lite kort om själva berättelsen, som om du skriver baksidestexten till din bok. Som du vet är det en svår konst att skriva en baksidestext, det gäller att inte berätta för mycket utan bara väcka läsarens nyfikenhet!

En del förlag vill gärna att man berättar om man har gått en skrivarskola/skrivkurs, då förstår förlaget att manuset är skrivet av en person som verkligen tänker satsa på sitt skrivande. Något annat som kan vara bra att berätta är om berättelsen är självupplevd, eller hämtad från egna erfarenheter.

Bästa tiden att skicka in ett manus är mitten av våren eller hösten, inte efter semestern eller längre lov, för då är det så många andra som skickar in sina manus. Helst ser förlagen att man bara skickar till just deras förlag, för att de ska känna sig utvalda. Att skicka till flera förlag samtidigt kan vara bra, eftersom en del förlag tar lång tid på sig att läsa manus. Förlagen vill gärna veta om man har skickat till andra förlag också, men det är upp till dig om du vill berätta det.

Om du däremot väljer att skicka till ett förlag i taget, vet du att du alltid har ett nytt förlag att skicka till när du får ditt manus i retur. Det ger dig chans att läsa igenom din text igen och kanske ändra något efter redaktörens kommentarer. Det ger dig en chans att skicka ett uppdaterat, förbättrat manus till nästa förlag och kanske ha större tur.

Ja, då var det bara att skriva ut den där berättelsen som du har haft liggande i din dator länge, läsa igenom den, ändra och skriva ut ett manus för att skicka till förlag! Glöm inte att du ska känna det som om det här är den allra bästa bok du någonsin skrivit! Lycka till!
 
Kimselius skrivkurs på Färgargården, Eringsboda, Blekinge.
Kimselius distanskurs.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!