Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 27 mars 2021

Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Kärleken till orden och böcker är något som genomsyrar den här boken och något jag känner väl igen.

Att i ett koncentrationsläger överleva på grund av den kärleken blir till en underbar berättelse om hopp mitt i alla det fruktansvärda som händer runt omkring.

Vi får följa den fjortonåriga Dita, som kommer från en välbärgad familj. De förlorar allt och hamnar till slut i Auschwitz. Hon är skärpt och har bestämt sig för att överleva. 

När den judiske ledaren Freddy Hirsch ber henne att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta säger hon ja, utan betänklighet. På så sätt blir hon bibliotekarien i Auschwitz. Böckerna är älskade och Dita får lappa och laga och gömma böckerna. Ständigt går hon omkring i rädsla över att bli upptäckt med vad hon håller på med, ändå slutar hon inte sitt uppdrag. För böckerna inger hopp till både barn och vuxna i mörkret och skräckväldet.

Där finns även "levande böcker". Det är personer som kan böcker utantill och berättar dem om och om igen. Ingen tröttnar någonsin på att höra dem.

Den här berättelsen är byggd på en verklig händelse om Dita Kraus som var bibliotekaren i Aucshwitz. En mycket stark berättelse om judarnas förföljelse under andra världskriget. Läs den!!!


   Boken får fem stjärnor av fem möjliga. 

 Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet, distanskurs Skriv om ditt liv samt Fortsättningskurs Skrivglädje för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!