Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 16 mars 2021

Digitala föreläsningar med Kim M Kimselius

Digitala föreläsningar med Kim M Kimselius

Då har jag haft mina första digitala föreläsningar. Om en liten stund ska jag påbörja dagens digitala föreläsningar, därefter är det fullbokat i tre veckor framåt.

Jag har varit noga med att ha "förmöte" med skolorna för att se om systemen fungerar. Min styrka är Zoom, det systemet har jag lärt mig jättemycket om.

Den här gången var det Teams som gällde. I fredags gick jag och bibliotekarien/läraren igenom vad som gällde och allt fungerade. 

Men du har väl hört talas om Murhpys lag "Allt som kan tänkas gå fel gör det också!" Precis så var det.

För att vara säker på att det inte skulle bli några problem loggade jag in 20 minuter innan. Ingen annan var där. Jag väntade och väntade och väntade och... Ingen annan loggade in.

När det hade gått fem minuter av föreläsningstiden ringde jag bibliotekarien/läraren som i sin tur satt och väntade på mig tillsammans med klassen.

Vi testade. De skickade nya länkar och vi höll på rätt länge medan de försökte ta hjälp för att få in mig på mötet. Ingenting fungerade.

Då kör vi Skype, sa de och skickade mig en länk till Skypemötet. Inte heller där kom jag in.

Nu hade det gått 25 minuter av min föreläsningstid på 60 minuter och jag sa "Jag skickar en länk till Zoom, det fungerar". Så gjorde jag. Bibliotekarien/läraren och klassen kom direkt in på det digitala mötet och jag satte igång.

Eftersom jag bara har en gratisversion är det 40 minuter som gäller om man är flera inne på mötet, något jag sa till om. Då loggade bibliotekarien ut och klassen och jag fick obegränsad tid att prata.

Nästa digitala föreläsning gick också bra och jag kände mig trygg med Zoom. Till dagens föreläsningar har jag skickat Zoomlänkar som bibliotekarien har förmedlat till klasserna.

Igår eftermiddag hörde bibliotekarien av sig och det verkar som om problemet är löst med Teams. Vi ska köra en test i eftermiddag.

 

Förberedelser

Eftersom jag har många digitala föreläsningar inbokade under våren har jag förberett mig. Tips från författaren Torsten Bengtsson om att ha en whiteboard i bakgrunden nappade jag på. Att köpa en utan ställning kostade 550 kronor. Med ställning kostade den närmare 3.000. Vi löste det genom att hänga whiteboarden från taket.

Normalt när jag kommer till ett klassrum för att föreläsa har eleverna skrivit mitt namn med hjärtan och blomsterslingor på tavlan. Den här gången fick jag skriva namnet själv och ritade dit två blommor.

Under föreläsningen står jag upp, det ger bäst magstöd och gör att jag rör mig naturligare när jag pratar med eleverna. För att kunna stå upp var vi tvungna att höja datorn och hade en lämplig pall för det.

Även musmattan var tvungen att komma en bit upp för att jag inte skulle försvinna ur bild när jag delade skärm med eleverna. Då fick ordböckerna komma till hjälp.

Under pallen har jag lagt de böcker jag vill visa för eleverna. De böcker som jag inte plockat fram delade jag på skärmen. Något som jag har möjlighet att göra på Zoom, men inte vet om det kommer att fungera när jag kör Teams, eftersom jag aldrig har gjort det. Jag får testa i eftermiddag.

Ja, då var det bara att köra igång.

Nu är jag laddad inför dagens föreläsningar.

Om två veckor har jag föreläsningar på Google meet. Även där har vi testat i förväg. Håll tummarna för att det inte strular med det också.

Vet du, jag älskar digitala föreläsningar. Jag slapp köra på ishala vägar till Jönköping, bo på hotell, sakna man och hundar. Nu kunde jag äta lunch tillsammans med maken och ta en promenad med hundarna på lunchen. Väl förbered med termosmugg med te, en kopp kaffe och en flaska vatten bredvid pallen och min härliga, inspirerande skrivarlya runt mig. Jag blev så skrivsugen efter gårdagens föreläsningar, men det blev tyvärr inget skrivet eftersom det var så mycket annat som skulle göras innan de kommande föreläsningarna.

Ha en fin dag! Det kommer jag att ha.

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet, distanskurs Skriv om ditt liv samt Fortsättningskurs Skrivglädje för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!