Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 11 januari 2011

Recension: Tillbaka till Pompeji

Bloggarna har varit flitiga att berätta om mina böcker den senaste tiden, så idag får du en recension av Tillbaka till Pompeji, min debutbok.

Den här gången är det Franz i England som har recenserat.

Boken är spännande, sorglig och rolig, så de täcker in många känslor och upplevelser, samtidigt som man lär sig en hel del... Rekommenderas!

Baksidestext till boken:
Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm.
Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår
dåligt av gipsavgjutningarna av dem som dött i vulkanutbrottet
som utplånade staden. Hon sätter sig ner för att vila
och somnar.
När Ramona plötsligt vaknar ser hon ett levande Pompeji.
Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji,
före vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden
kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även
hon och Theo, om de inte tar sig därifrån i tid. Men hon vet
inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år,
om tio år eller om tio minuter…
Detta är debutboken som Kim M. Kimselius gjorde dundersuccé
med julen 1997. Boken har översatts till flera språk och
har läsare i alla åldrar. Kimselius levandegör sakkunnigt
historien om Pompeji och tar läsaren med på en fängslande
resa genom tiden. En bok du har svårt att lägga ifrån dig.
”Har Blekinge fått sin egen Astrid Lindgren?”
Blekinge Läns Tidning
Tillbaka till Pompeji blev 2009 utsedd som en av årets bästa
utländska ungdomsböcker på Island.
1:a fristående boken i den historiska äventyrsserien om Theo Ramona


Det här är min debutbok som kom ut julen 1997 och sålde i 11.000 ex första veckan och min debut blev en riktigt dundersuccé. Bara sådant man drömmer om, men som blev verklighet för mig.

Kan berätta för dig att min arbetstitel på boken var Resa i tiden, och jag är glad att förlaget bytte titeln, eftersom jag har insett hur viktigt det är att det man berättar om i boken även talas om i titeln. I alla fall när man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör.

Det som fick mig att skriva boken var att jag såg en bild på en gipsavgjutning av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott som begravt staden Pompeji. Jag ville rädda hunden, därför skrev jag boken.

Den här boken betyder mycket för mig. Boken är översatt till många språk.

Andra bilden visar det Isländska omslaget.

Tredje bilden det spanska omslaget, som jag tycker väldigt mycket om. I den här boken finns det även bilder inne i texten som illustrerar det jag talar om, till exempel gipsavgjutningarna, Forum, Tempel och så vidare.

Fjärde bilden är på det finska omslaget som jag också tycker är helt fantastiskt! En bok som jag skulle vilja läsa om jag bara såg omslaget, eller vad säger du?Femte bilden visar det serbiska omslaget. Eftersom mina böcker är omtyckta i Serbien har jag blivit intervjuad av en tidning i Serbien. En stor tvåsidig artikel. Jag är den andra svenska författaren som de har skrivit om, den förra var Astrid Lindgren.

Sjätte bilden är på det norska omslaget. Nå, vilket omslag tyckte du var snyggast?
Just nu är Tillbaka till Pompeji helt utsåld, eftersom boken sålde otroligt mycket till jul. Men boken ligger för nytryck hos tryckeriet och finns snart i bokhandeln igen. För jag tycker det är viktigt att ALLA böcker i en serie finns att köpa, även om det är många år sedan en bok kom ut. För trots att Tillbaka till Pompeji kom ut för snart fjorton år sedan säljer den fortfarande mycket varje år. Men så är det ju också en fascinerande historia som beskriver en hemsk händelse som utspelar sig på en helt fantastisk och spännande plats: Pompeji!

Kramisar Kim

8 kommentarer:

 1. Wow! Vad fina de blev! Jag gillade det Serbiska omslaget bäst. Vilken känsla att bli intervjuad som tvåa efter Astrid Lindgren! Grattis!
  /Kram Jonna

  SvaraRadera
 2. Stort o häftigt - med fina recensioner o översättningarna till andra språk. Det finska omslaget tilltalar mycket.
  Den lilla hunden som du ville rädda o som du visat i ett annat inlägg har jag sparat i mitt bildarkiv - den berör verkligen på djupet på en hundälskare som jag.
  Kram Ebba

  SvaraRadera
 3. Tack! Så roligt att jag fick vara med här på din blogg! Jag har varit här och läst flera gånger förut. Minns inte om jag har skrivit någon hälsning, men det var från din hemsida som jag hittade till Boktokig, vars blogg jag också läser med glädje och intresse.
  Jag gillar det finska omslaget, men det svenska är också väldigt bra. Det spanska tyckte jag inte alls så mycket om, men jag gillar att det finns illustrationer inne i boken.
  Jag håller HELT med dig angående vad man vill kunna handla i bokhandeln. Det var lite det jag var inne på när jag pratade bibliotek, att jag tycker de är ovärderliga för att där får böckerna en betydligt längre livslängd än i bokhandeln och jag sörjer ofta att många böcker finns så kort tid i butik samt att man inte alltid kan hitta första delen i serier. Heja dig! :)
  Glada hälsningar Ingrid

  SvaraRadera
 4. Jag kommer också snart med en recention. Jag förstår att dina läsare blir trogna, dina böcker är så spännande för både vuxna och barn.
  Ja, det vore väl härligt med en resa till Malaysia och Kuala Lumpur.

  Och ja, det är så trist att man lägger ner ambassader, själv känner jag ju för den i Kuala Lumpur. Har också många vänner som arbetar där. Dessutom är den nya ambassadören ny sedan i somras och har flyttat dit med fru och barn. Inte helt lätt att bara bryta upp från allt. Men framförallt så blir det ett litet sår i relationerna med värländerna.

  Nu ska jag efter en lååång arbetsdag försöka koppla av och så småningom gå till sängs. Ha det så bra så hörs vi snart igen.

  SvaraRadera
 5. Hej Jonna
  Ja, det var häftigt att bli intervjuad, som andra svenska författaren. Tack! Kram Kim

  Hej Ebba
  Tack! Förstår att du blev berörd av hunden, och jag tror att du förstår varför jag skrev boken, eftersom även jag är hundälskare. Kram Kim

  Hej Ingrid
  Klart att du får vara med här när du recenserat en av mina böcker. Blir så glad att få omdömen från mina läsare. Javisst är det kul att hitta till nya bloggar genom andras bloggar. Jag hittade till din blogg genom Boktokig också!
  Jag tyckte om ditt inlägg om biblioteken, eftersom de blir en guldgruva för oss bokälskare, om de bara behåller böckerna. Tack! Jag lovar fortsätta hålla hela serien i lager. Kram Kim

  Hej Eva
  Åh, vad spännande! Vilken bok är det du läser? Tack för dina rara ord, blir jätteglad.
  Vad hemskt att den nya ambassadören är så ny, har gett upp hela sitt liv i Sverige och nu måste flytta tillbaka. Kan tänka mig att det känns för värdländerna, men det måste också kännas för de svenskar som bor i de länderna, eller är inte den svenska ambassaden en trygghet för dem? Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Hej Kim!
  Går det att köpa din första bok direkt från dig, med en signering?

  Louise

  SvaraRadera
 7. Jag tyckte bäst om det finska omslaget faktiskt. Jag har tittat runt en hel del, men här var första gången jag sett det ...

  SvaraRadera
 8. Hej Louise
  Nej tyvärr, vi säljer inte direkt till privatpersoner. Däremot kan du gå in till din lokala bokhandlare och be dem ta hem boken, samtidigt som du ber om att få den signerad. Om de bara skriver det på beställningen ska det säkert fungera!
  Annars får du komma och besöka mig på bokmässan i monter B09:20 nästa vecka.
  Det var kul att höra Louise!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!