Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 1 augusti 2011

Skogens Guld = Kantareller

Efter regn kommer solsken och även kantareller. Här i Blekinge har vi haft några regniga dagar, varmt och mycket fuktigt. Det märks ute i skogarna, för kantareller och andra svampar poppar upp på de mest ovanliga ställen. Det gäller att se upp när du är ute och går, för rätt som det är växer en gul kantarell i din väg.
Vissa år är jag glad om kantarellerna täcker en liten yta av stekpannan. I går var det nästan så att kantarellerna inte fick plats i pannan. När det är mycket svamp brukar jag förvälla dem och frysa in dem. Är det VÄLDIGT mycket svamp brukar jag torka dem på handdukar i extrasovrummet och sedan stoppa i tillslutna burkar. Då kan jag spara svamparna i många år.
Kantarell
Ibland lär jag upp mina hundar att leta kantareller, då hittar jag svamp på de mest konstiga ställen. I år är det så mycket kantareller att jag inte behöver lära upp någon hund, men egentligen borde jag det, inför snålare kantarellsomrar.
Kantarell
 Beskrivning av Kantarell:
• Hela fruktkropppen gul.
• Hattens översida slät, med ofta vågig hattkant.
• Hattens undersida har grenade åsar som löper ner på foten.
• Kött gulvitt, med något skarp smak och fruktig doft.

Kommentar:
Växer i löv- och barrskog och är vanlig i hela landet utom i Norrlands inland. Förekommer även i fjällbjörkskogen.
Kantarellsäsongen är mycket lång, ofta kommer de första kantarellerna redan i juni-juli, och om nattfrosten inte är allt för grym så kan man finna dem långt in på senhösten. Självklart är kantarell en läckerhet!,


Förväxlingssvampar:
Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar kantarell.
Däremot kan ovana svampplockare förväxla den med narrkantarell som har skivor under hatten.

Man kan också förväxla kantarell med andra ätliga svampar:
Blek kantarell - blekare i färgen, läcker matsvamp!
Ametistkantarell - ofta med små violetta fjäll på hatten, sällsynt.
Orange kantarell - liten, spenslig, orange hattfärg, sällsynt.

Trattkantarell
Snart kommer även trattkantarellerna. De är svårare att upptäcka, men nog så läckra som vanliga kantareller. Dessutom brukar trattkantarellerna växa i stora grupper, det blir lätt att fylla svampkorgen.

Beskrivning av Trattkantarell:
• Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
• Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.
• Fot ihålig, brungul till gul.

Kommentar:
Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.


Förväxlingssvampar:
Rödgul trumpetsvamp - saknar tydliga åsar, är snarare mer "rynkig" under hatten, läcker matsvamp.
Slemmurkling - geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig.
Gullnavling - påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa vaxartade skivor.
Grå kantarell - påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig.

Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Trots detta förekommer rapporter om människor som av misstag fått med sig toppig giftspindling när de varit ute för att plocka trattkantareller.

Toppig giftspindling - Dödligt giftig. Växer i liknande miljö som trattkantarell, men är så annorlunda till utseendet att de båda arterna bara kan förväxlas genom ren slarv.


Nu vet du lite mer om kantareller. Ut i skogen och plocka lite av Skogens Guld och njut av den underbara smaken! Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

7 kommentarer:

  1. Visst är det underbart med alla dessa svampar! Jag fullkomligen älskar att gå i skogen och leta svamp (lyckades faktiskt lära vår förra hund att leta kantareller, problemet var bara att när han väl hittade så åt han upp dom!!). Det är tur att det är så gott om tidiga kantareller i år så jag hinner med lite, eftersom jag reser tillbaka till Singapore redan den 15/8 så blir det ju inte mycket annan svamp i år...men nästa höst...då minsann!!

    SvaraRadera
  2. Hej Marina
    Ja, naturen är fantastisk med sitt alldeles egna skafferi. Hade samma problem också i början med min kantarellhund, men det botade jag med frolic.
    Åh, vad härligt med Singapore. Blir du borta ett år?
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Ja, det är faktiskt riktigt härligt! Tanken är väl att jag ska göra ytterligare ett år och sedan komma tillbaka hem till verkligheten på riktigt...

    SvaraRadera
  4. Hej Marina
    Njut av ditt år i Singapore och låt oss andra få uppleva staden genom dina ögon!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Jag har förstått att det är rikligt med svamp i år!! Själv är jag urdålig på att plocka svamp. Jag varken hittar dem eller känner igen dem. (Jo, de vanligaste sorterna klarar jag.) Däremot äter jag gärna svamp, det är verkligen jättegott. När jag var liten plockade vi de som vi kallade häxringar, vet inte om det är ett officiellt namn, men det var svamp som växte i cirklar där gräset var mer mörkgrönt och de var riktigt goda att steka. Champinjoner hittade vi också mycket av på ängen utanför huset.

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    Inte visste jag att man kunde äta häxringarna! I helgen plockade jag massor av Fårticka, smakar nästan som kantarell och det finns gott om det, eftersom inte så många plockar just den svampen!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Jag vet faktiskt inte hur fårtickorna ser ut, men jag vet säkert att häxringarna går att äta, det är jag ett levande bevis på :) . Alltid trevligt att lära sig något nytt.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!