Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 augusti 2011

Vita Rosen, motståndsgrupp under andra världskriget

I München bildade en grupp studenter under andra världskriget, en fredlig motståndsgrupp som de kallade för Vita Rosen. Deras främsta mål var inte sabotage och överfall, utan att försöka få tyskarna att förstå att Hitler hade lurat dem, att kriget måste få ett slut.

Ledarna för gruppen var syskonen Hans och Sophie Scholl. Tillsammans med sina vänner delade de ut flygblad, postade anonyma brev och skrev slagord på husväggarna, till exempel "Ner med Hitler". Allt detta gjordes i största hemlighet eftersom de förstod att de riskerade att bli dödade om de blev gripna av Gestapo.

En vaktmästare fick syn på dem när de lade ut papper på universitet, motståndsgruppen greps och överlämnades till polisen. Nazisterna såg mycket allvarligt på deras fredliga motstånd. Många i motståndsgruppen avrättades på grund av sina handlingar, däribland de båda syskonen Sophie och Hans Scholl.

Det allra sista brevet från Vita Rosen, det som gruppen delade ut när de greps, smugglades över till Storbritannien. Brittiska flygplan spred sedan Vita Rosens brev över hela Tyskland under sommaren 1943. Det innebar att trots att personerna i motståndsgruppen Vita Rosen hade dött, hade deras "röster" inte tystnat!

Läs mer om de modiga studenterna HÄR och se de flygblad som de spred till folket. På länken hittar du också flera intressanta artiklar om andra världskriget.

För många år sedan, när jag var barn, hörde jag talas om Vita Rosen. När det var dags att skriva en historisk äventyrsbok om andra världskriget, dök minnet av berättelsen om Vita Rosen upp inom mig.

Trots att jag nu skrivit två böcker om andra världskriget, På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa, handlar ingen av dessa böcker om just Vita Rosens motståndsgrupp. Däremot nämner jag motståndsgruppen i båda mina böcker, eftersom alla som vågade trotsa nazisterna förtjänar att bli ihågkomna.

Här kan du läsa mina tidigare faktainlägg om Andra världskriget
Davidsstjärnan/Judestjärnan
Svastikan/Hakkorset 
Motståndsrörelsen under andra världskriget / Andrée "Dédée" de Jongh
Yvonne Cormeau, motståndsrörelsen andra världskriget
Vélodrome d'Hiver-räden, judeförföljelsen i Paris
Koncentrationsläger

Vill du läsa andra Intressanta Faktainlägg kan du göra det HÄR.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se