Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 26 juni 2011

Vélodrome d'Hiver Judeförföljelsen Paris Frankrike Andra världskriget

Minnesmonument över
de judar som stängdes in i
Vélodrome d'Hiver
Vélodrome d'Hiver i Paris byggdes som en inomhusbana för cykling. Den användes även för flera andra sporter, underhållning och kongresser. Folket i Paris kallade den för Vel d'hiv. Banan byggdes 1909 och revs 1959. 1942 fick sporthallen en helt ny funktion, då den användes som förvaring av judiska familjer innan de transporterades till förintelseläger.

Hitler slöt en överenskommelse med fransmännen vid ockupationen av Frankrike. Överenskommelsen innebar att tyskarna skulle bestämma i norra delen av landet. I södra Frankrike skulle fransmännen ha en egen regering i staden Vichy = Vichyregeringen. En regering som i stort sett var tvungen att lyda Hitler helt och hållet. Denna del av Frankrike kallades den "Fria zonen".

Vichyregimens ökända antikommunistiska poliskår, SPAC, hjälpte tyskarna i kampen mot motståndsrörelsen. De arresterade också franska judar och lämnade över dem till nazisterna.

Vichyregimen införde en rad restriktioner mot judarna. Den första diskriminerande lagen kom 3 oktober 1940 och förbjöd judar att inneha högre poster inom den offentliga sektorn, samt lärar- och undervisningstjänster.

Sommaren 1941 kom lagar med verksamhetsförbud för judar inom press och media, bank- och finansvärlden och fastighetsbranschen, samt arbetsförbud för judiska advokater och läkare. Ytterligare lagar följde som försämrade judarna livsvillkor och hotade deras existens.

På franskt initiativ och i samråd med tyskarna skapades i mars 1941 en fransk myndighet för "den judiska frågan" - "Commissariat général aux questions juives (CGQJ). Med CGQJ hoppades Vichyregimen få större inflytande i den tyskockuperade delen av Frankrike.

Under 1941 samarbetade fransmännen med tyskarna i de första massarresteringarna av judar i det ockuperade Frankrike. Tusentals judar, framförallt av utländsk härkomst, fördes till interneringslägren Pithiviers, Drancy och Baune-la-Roland. Efter Wanseekonferensen i januari 1942, då nazisterna lade upp riktlinjerna för "den slutgiltiga lösningen av judefrågan", började de systematiska deportationerna av judar från Frankrike till koncentrationsläger i öst.

Enligt nazisternas kalkyler skulle 100.000 judar från Frankrike, inklusive Vichyregimens "Fria zon", deporteras till förintelseläger. Den första aktionen i denna plan var "Operation Vårvind", som innebar ett antal massarresteringar av judar. Vélodrome d´Hiver-räden är den mest omtalade. Räden var ett samarbete mellan SS och den franska polisen under ledning av Höherer SS- und Polizieführer Carl Oberg och den franske polischefen René Bousquet. Under räden 16 och 17 juli 1942, arresterades 13.000 judar varav över hälften tvingades tillbringa fem dygn i sporthallen Vélodrome d'Hiver under vidriga förhållanden.

"Vel d'hiv såg ut som en scen från helvetet. Åtta tusen judar campade där, de levde bokstavligen i sin egen avföring, utan något att äta och dricka under tre dagar. Män dog, kvinnor födde. Skriken som ljöd hindrade grannskapets invånare från att sova under tre nätter." Tidskriften Combat augusti 1942.

4.115 barn, 2.916 kvinnor och 1.129 män, sammanlagt 8.160 personer, stängdes in i Vélodrome d'Hiver. Där fanns inget vatten, ingen mat, inga sanitära anordningar, ingenting hade förberetts för judarnas ankomst. Människorna svalt, var törstiga (det enda vatten som fanns kom från en brandslang som hämtade upp vatten direkt från floden Seine), smutsiga, plågades av hettan på dagen och kylan på natten. Luften var dålig och lamporna var tända dygnet om. Sjuka judar togs från sjukhus och stängdes in tillsammans med de friska. Efter något dygn spred sig diarré och dysenteri. Flera av de inspärrade tog sina liv. Detta helvete varade i fem dygn.

Mellan 19 och 22 juli fördes de arresterade familjerna till interneringläger där barnen med våld skildes från sina föräldrar. I augusti sändes barnen via Drancy till Auschwitz där de gasades ihjäl. Denna händelse kallades "Operation Vårvind".

Målet med Operation Vårvind var att arrestera 28.000 judar som bodde i Paris och i förorterna. Koncentrationen lades på utländska och statslösa judar, med andra ord flyktingar från Ryssland, Tyskland, Polen, Österrike, Tjeckoslovakien och andra nazidominerande länder. Judar som hade flytt undan fasan i sina egna hemländer till "tryggheten" i Frankrike.

För att hitta alla judar som bodde i Parisområdet hade man den så kallade "Tulardlistan". Den hade sammanställts 1941 av en högre tjänsteman vid polisen, André Tulard, efter att tyskarna hade beordrat alla judar att registrera sig hos den lokala polismyndigheten.

Med hjälp av Tulardlistan startade man Operation Vårvind klockan fyra på morgonen den 16 juli 1942. 7.000 franska poliser, gendarmer och medlemmar i franska fascistiska organisationer stod redo. Femtio bussar från CTRP (Paris Lokaltrafik) stod startklara. I arbetsteam om två till fyra personer gav sig den franska polisen, och dess medhjälpare, ut i den tidiga Parismorgonen för att knacka dörr. Genom Tulardlistan hade de all information de behövde om de judar de sökte: nationalitet, yrke och adress.

Polisen hade fått klara instruktioner inför arresteringarna:
Inga diskussioner eller samtal med de arresterade
Apparater i lägenheten ska stängas av
Nycklar och husdjur ska lämnas hos conciergen (vicevärden)
Alla barn ska medföras.

Minnestavla vid metro
Bir Hakeem i Paris
Många judiska män hade blivit förvarnade och flytt hemmen innan räden börjat, eftersom de trodde att det bara var de judiska männen polisen var ute efter. Därför var det mest kvinnor, barn och åldringar som de franska poliserna kunde tillfångata. Till tyskarnas besvikelse medförde Operation Vårvind att "bara" 13.152 personer = 3.118 män, 5.919 kvinnor och 4.115 barn tillfångatogs av de 28.000 som var planerat. Ensamstående och par utan barn fördes direkt till interneringslägret Drancy, familjerna fördes till sporthallen Vélodrome d´Hiver...

Läs mer på Wikipedia om händelsen. Läs mycket mer om händelsen vid Vél d'hiv här.

Min bok På flykt från andra världskrigets fasa handlar bland annat om det som hände på den 16-17 juli 1942, när judarna fördes till Vélodrome d'Hiver.Det här var en händelse som berörde mig mycket, därför har jag skrivit om den, för att vi inte får glömma...

Kramisar Kim

Tidigare faktainlägg:
Andra världskriget
Davidsstjärnan/Judestjärnan

Svastikan/Hakkorset 
Motståndsrörelsen under Andra världskriget / Andrée "Dédée" de Jongh
Yvonne Cormeau (forts motståndsrörelsen 2:a världskriget)

Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia
Hund i Kina
Några kinesiska uppfinningar, bland annat stigbygeln
Kinas förste kejsare
Terrakottaarmén på Östasiatiska museet i Stockholm

Pompeji
Pompeji i ruiner


Frankrike:
Slottet Versailles fontäner
Giljotinen ett löpande-band-mordredskap

Champagnens historia
Flykten till Varennes / Franska Revolutionen
Eiffeltornet i Paris, Världsutställningen 1889
Frihetsgudinnan i Frankrike och USA

Mat:
Världens äldsta snabbmat

Bantning:
Bantning ur historisk synvinkel

Romarriket:
Historiska fel i filmen Spartacus
Roms sju kullar och Roms födelse

Kronprinsessan Victorias anfader:
Jean Baptiste Bernadotte sedermera Kung Karl XIV Johan

Brudklänningens historia:
Visste du att det var Storbritanniens drottning Victoria som gjorde vit brudklänning till ett mode? Om detta och mycker mer kan du läsa här.

Fakta om Fotboll:
Fotbollens historia

1800-talets Facebook:
Tänk... redan på 1800-talet fanns en form av Facebook

Fakta om Klotter: 
Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.

Svensk Koloni:
Den svenska kolonin Nya Sverige i Amerika


Venedig, sagornas stad:
Venedigs historia, fakta och reseinformation

Titanic:
Läs om skeppet Titanics sorgliga historia

Midsommarafton:
Varför firar vi Midsommar?

Konfliktdiamanter:
Blodig Diamant, en skrämmande berättelse.

Vampyrer:
Här kan du läsa om Vampyrer, Greve Dracula och Twilight

Fakta om Egypten:
Mumier
Tutankhamons kläder
Howard Carter fann farao Tutankhamons grav

Fakta om Ecuador/Peru:
Krympta huvuden

Internet:
Internetanvändning

Digerdöden/Svarta Döden/Pesten
Här kan du läsa om Digerdöden

Stigbygelns historia
Här får du veta mycket om stigbygeln, sadeln och hästens historia.

Bluehenge och Stonehenge
Några av västvärldens mest berömda stensättningar

Tobakens historia:
Här kan du läsa om tobakens historia, men också om rökningens konsekvenser.

Om flaskvattens konsekvenser:
Giftigt flaskvatten

Persien
Marathon och Persien

Lund:
Domkyrkan i Lund, fylld av mystisk och märkliga ting.

Fakta om Nya Zeeland:
Maorierna, Nya Zeelands urinvånare. Folkets historia samt tatueringskonst.
Jordbävning i Christchurch Nya Zeeland

Sveriges sista avrättning:
Årsdagen av den första och sista avrättningen med vår svenska giljotin

Chokladens historia:
Här kan du lära dig mycket om chokladens historia.

Julens historia och traditioner:
Varför firar vi julafton, juldagen, advent? Här kan du lära dig mycket av våra svenska jultraditioner

Vad är det för skillnad på marsipan och mandelmassa? Vill du göra din egen marsipan, gå på marsipanskola? Här hittar du alla svar.
Julmat över hela världen
 
Nyår
Nyårstraditioner, mat, champagne med mera 


Böcker
Nu är det bevisat att böcker är lugnande
Djävulsbibeln och Silverbibeln
Turboförfattare: George Simenon och Saw Alonzo
Nora Roberts, otroligt produktiv författare

Växthuseffekten
Växthuseffekten, vem kom på ordet och vad innebär det?


Alla hjärtans Dag
Vet du varför vi firar Alla hjärtans dag?


Internationella Kvinnodagen
Internationella Kvinnodagen

 
BÖRJA BLOGGA
Kom igång att Blogga, läs här


Japan
Jordbävningen i Japan 11 mars 2011


Radio
Radions historia


Elisabeth Taylor
Elisabeth Taylors liv


Babylon
Babylons hängande trädgårdar


Påsk
Varför firar vi påsk?


Skånsk djungel
Dalby Hage / Dalby Söderskog


Framgångssaga
Bli en ny Camilla Läckberg!

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

7 kommentarer:

Hanna sa...

Jag läste om detta i boken "Sarah's Key". En bok som jag inte tyckte var särskilt bra, men just de passager som handlade om andra världskriget var väldigt bra. Det är svårt att förstå hur något sådant här kan hända, och fortfarande tillåts hända på sina håll, även om omfattningen oftast är lite mindre.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Hanna
Ja, jag har också läst Saras nyckel. Jag tyckte mycket om boken, kanske för att jag var så insatt i ämnet?!
Håller med dig, det ofattbart hur människor kan vara funtade att göra på detta sätt mot sina medmänniskor!!!
Kram Kim

Hanna sa...

Jag tyckte författarinnan tog ett varvt för långt med relationerna i nutid, annars tyckte jag den var väldigt intressant.

Författarvisionären Ebba sa...

Bedrövligt vad människor kan göra mot varandra:-( OFATTBART!
Kram Ebba

Kim M. Kimselius sa...

Hej Hanna
Jo, det kan jag hålla med dig om.
Kram Kim

Hej Ebba
Ja, det är fruktansvärt!
Kram Kim

franziengland sa...

Vilken fruktansvärd situation för judarna i Frankrike. Måste erkänna att jag inte alls kände till något om detta. Jag tänker hela tiden att jag hoppas att något liknande aldrig aldrig ska hända igen, samtidigt som jag vet att det just nu pågår krig och hemskheter mot folk både här och där på jorden. Inte i samma omfattning som där och då mot bl a judarna, men egentligen är det lika hemskt för varje enskild människa som drabbas. Världen kan verkligen vara en sorglig plats.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Har läst många fruktansvärda saker inför mina två böcker om andra världskriget. Min bok På flykt från andra världskrigets fasa handlar till stor del om just denna hemska händelse. Du kan läsa smakprov ur boken här: http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789186485009/partner/smakprov
Håller med dig om att det är hemskt med alla dessa krig, mord, terrordåd etc. Tänk om alla bara kunde vara snälla för en gångs skull!
Kram Kim