Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 11 oktober 2011

Mayastaden Chichén Itzá i Mexiko

Chich'en Itza betyder rakt översatt "Vid munnen av källan till Itza". Itza är namnet på den befolkning som dominerade den norra Yucatanhalvön. På spanska heter det Chichén Itza. Ibland används båda stavningarna av namnet.

Chichén Itzá ligger i sydöstra Mexiko på norra Yucatanhalvön, cirka 190 kilometer sydväst om Cancun. Den 7 juli 2007 blev staden utsedd som ett av världens sju nya underverk, men dessförinnan upptogs platsen 1988 på Unescos världsarvslista.

Yucatanhalvön var ett av mayafolkens centrum. Här finns flera välbevarade ruinstäder, varav Chichen Itzá är den mest berömda och bäst bevarade. Staden byggde omkring 600-900 e.Kr. Under 900-1200 e.Kr tillkom många byggnader då toltekerna härskade i staden, efter att ha erövrat denna del av mayariket.

Alla byggnader är byggda efter årstidernas växlingar. Höst och vårdagjämningen är den tid då människor från hela världen samlas för att få uppleva ett fantastiskt ljus och skuggspel, skapad av den sjunkande solen när den lyser på en enorm ringlande orm, som är guden Quetzalcoalt. Det ser ut som om guden kommer krälande nerför trappan mot en cenote, ett vattenhål.

Här finns även slottet  El Castillo, som förmodligen är den mest kända byggnaden, med en höjd på 30 meter och de nio terrasser som representerar de nio himlavärldarna i mayatron.

Krigarnas tempel/Los Guerreros är rikt dekorerat med ansiktsmasker. Ett altare tillägnad guden Chac Mool ligger vid slutet av den trappa som leder mot toppen.

Här finns den stora Bollplanen/Juego de Pelota, som är en stor arena, 166 x 68 meter och har en stor åskådarläktare. Här finns även hyllan för uppvisning av skallar Tzompantli.

Där finns ett torg som kallas för Tusen pelare/Mil Columnas eftersom torget är omgivet av många pelare.

Här finns den pyramidformade gravbyggnaden för högste prästen Ossuary och kyrkan Iglesia som är ett litet tempel dekorerat med ansiktsmasker tillägnat guden Chaac.

Något som jag längtar speciellt mycket efter att få se är Huset med den gömda skriften/House of the hidden writing/Akab' Dzib, ett palats med hieroglyfiska inskriptioner. Minns fortfarande hur imponerad jag var av de egyptiska hieroglyferna när jag var på researchresa i Egypten.

Ja, det finns otroligt mycket mer att läsa om just den här staden och är du intresserad av att få veta mer och se bilder över det jag just berättat om, ska du kika in på den här länken.

Här kan du se en videofilm över Chichen Itza:


Kan knappt vänta med att åka till Mexiko. Till dess tänker jag se till att du får ta del av lite av allt det researchmaterial jag läser inför min nästa bok. Hoppas att du tycker det är intressant att få veta mer om Mexiko.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter som att det kommer bli en fantastisk resa. Jag är inte bekant med platserna men känner ighen namnet "Yucata" eftersom det var ett spel jag spelade med barnen när de var små.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Helena
Ja, jag har också en känsla av det! Men vad spännande med namnet på spelet. Nu blev jag nyfiken. Ska googla på det!
Kram Kim

franziengland sa...

Det låter otroligt spännande och som en helt fantastisk miljö både att besöka och försätta dina romanfigurer i! Vad ligger bakom valet av just den här platsen för nästa Theo & Ramona bok?

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Har tidigare skrivit om Inkaindianerna och fick då även mycket material om Mayaindianerna. Redan då bestämde jag mig för att jag en dag skulle skriva om Mayariket. Nu är det dags!
Kram Kim

franziengland sa...

Jättekul! Väldigt spännande miljö och historia!

Anonym sa...

My brother recommended I might like this website. He was totally right.
This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent
for this information! Thanks!

Kim M. Kimselius sa...

Thank you Anonym!
Happy that my text helped you.
Kim :-)

Anonym sa...

It's actually very difficult in this full of activity
life to listen news on Television, thus I only use world wide web for that purpose, and
take the most up-to-date information.

Kim M. Kimselius sa...

Hi

Yes, I understand that. If you want to see photos from my trip to Mexiko, you can look here https://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/mina-resor.html

Kim :-)