Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 5 oktober 2011

Skrivprocess: Bokförlag och originalmanus

En del frågor på Panelen Unga Fakta ger mig inspiration om vad jag ska blogga om, så även denna gång.

Jag har tidigare haft blogginlägg om Bokförlag: Skicka din berättelse till ett bokförlag, där du får tips och även adresser till de olika bokförlagen. Dessutom har jag skrivit blogginlägget Skicka till ett förlag, ge ut din bok, där jag berättar om mina erfarenheter och lämnar tips på olika sajter dit du kan skicka ditt manus.

Trots tidigare inlägg märker jag att det finns så mycket mer att berätta om, när det gäller att skicka in ett manus till ett förlag. Idag fick jag frågan "Vad är ett original", eftersom det ofta står att man inte ska skicka originalet till förlaget, utan skicka en kopia.

Ja, vad är då ett originalmanus? Ordet lever kvar sedan den tid då man skrev sina manus för hand, eller på skrivmaskin, då man inte med en enkel knapptryckning kunde skriva ut ännu en omgång manus, så som man gör idag. Då var originalet viktigt, det fick inte komma bort, eftersom man inte hade någon kopia, det fanns ingen backup, ingen hårddisk, ingen text sparad på CD. Allt man hade var den text som man skrivit ned, med oändligt stort tålamod på sin skrivmaskin, eller i sitt skrivhäfte.

Nuförtiden kan ett originalmanus mer hänvisas till den första utskrift man gör från sin dator. För det är viktigt att du har ett utskrivet manus liggande hemma, när du skickar ett manus till förlaget, eller manus på mail som en del bokförlag nu börjar föredra.

Varje år får förlagen tusentals manus från personer som drömmer om att bli författare. Tyvärr är det endast ett fåtal som blir utgivna, cirka två personer per tusen inskickade manus...

Bonniers förlag får cirka tio tjocka manusbuntar varje dag. Det blir cirka 2.500 manus per år. På Bonniers är det manusmöte ungefär 1-4 gånger i månaden. Där görs den första utgallringen. Följebrev och en bit av manus läses, texterna diskuteras och de mest intressanta läggs ut för läsning till en lektör.

På Norstedts läser de två-tre sidor av ett manus för att se om det är bra. Om några manus klarar sig genom den första utgallringen går de vidare till en lektör. Om den personen tycker om manuset går det vidare till  redaktörer och förläggaren.

Hos Kabusa förlag får man de flesta manus efter sommaren. Förmodligen för att folk har haft semester och äntligen tagit itu med det romanprojekt man planerat under en längre tid. Hos Kabusa finns det en stor soptunna där alla manus slängs, för att brännas enligt särskilda regler, för att ingen ska kunna komma åt de refuserade manusen, eftersom Kabusa förlag inte tar emot obeställt material.

Eftersom många skickar till flera förlag samtidigt nuförtiden, har kampen om de lovande debutanterna hårdnat.

Om du tillhör en av de lyckliga som får ditt manus antaget kommer du att få ett telefonsamtal från förlaget. Kanske kommer du att känna precis så som jag gjorde när jag fick mitt första manus antaget. Jag blev alldeles vild av glädje, när jag till slut förstod att förlaget ville ge ut mitt manus. För det tog ett tag innan jag verkligen insåg vad det var redaktören sa! Läs mer om min debut här. 

Ge inte upp din dröm om att bli författare, för är du en riktigt bra författare kommer du förr eller senare att bli utgiven, det gäller bara att ha tålamod! Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

6 kommentarer:

  1. Det är alltid lika givande att läsa din blogg! Tack för dina tips.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack Nina. Blir glad för din kommentar!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Tack! Perfekt läsning för mig just nu :)
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Anneli
    Kul att min text kan vara till någon hjälp!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Det är verkligen ett svårt nålsöga att komma igenom!! Grattis till alla som lyckas!

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    Ja, det är det sannerligen och svårare blir det allteftersom det blir fler och fler som skriver...
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!