Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 10 januari 2012

Skrivprocess: Ta kontroll över din kreativitet

Visst låter det lätt när man läser rubriken; att själv kunna kontrollera när kreativiteten ska komma. Riktigt så lätt är det inte, men du kan öva upp din kreativitet!

När jag var liten tränade jag mig på att komma ihåg mina drömmar. Jag grep tag i den senaste drömmen precis när jag vaknade och höll krampaktigt tag i den. I början kom jag bara ihåg det allra sista som jag hade drömt, men med tiden kom jag ihåg mer och mer. Nuförtiden kan jag komma ihåg flera drömmar per natt.

Det har kommit till stor användning för mig i mitt skrivande. Tänkte att jag idag skulle dela med mig av det till dig, för att även du ska ta kontroll över din kreativitet.

Jag tar kontroll över min kreativitet när jag håller på med en bok, ta till exempel Boudicas strid mot Romarna, som inte alls var så lätt att skriva. Många händelser skulle vävas ihop, många historiska personer skulle vara med i handlingen och det skulle i slutändan bli en spännande bok, full av fakta utan att läsaren kände att spänningen försvann.

För att stanna i det ständiga flödet av ord var det sista jag tänkte på när jag gick och la mig, vad jag skulle skriva nästa dag, eller rättare sagt, jag tänkte över vad jag HADE skrivit samma dag och föreställde mig hur fortsättningen skulle bli. Därefter lät jag sömnen vagga mig till ro, fortfarande uppfylld av Boudica och hennes kamp mot romarna.

När jag vaknade fanns orden där, de strömmade fram lika självklart som om texten redan var skriven. Då kunde jag göra på olika sätt: antingen sätta mig och skriva ned allting direkt eller, behålla orden inom mig och låta dem snurra runt inom mig under morgonpromenaden. Resultatet blev i slutändan detsamma: texten blev skriven, den text som jag hade "drömt" fram.

Men jag kunde inte stanna upp där, för när väl den texten var skriven skulle jag fortsätta skriva mer. Det gällde att hålla mig i flödet. Jag brukar resa mig upp från stolen, ta några varv i rummet medan jag låter texten jag just skrivit flöda runt inom mig, men ändå lämna utrymme för kommande handling. Under hela dagen släpper jag inte taget om orden, lever i flödet och blir en del av berättelsen.

Nu säger du säkert: "Det är ju lätt för dig att hålla kvar flödet, eftersom du inte gör något annat än skriver." Men där har du inte riktigt rätt, för jag är ofta iväg och signerar, föreläser, hämtar böcker med mera. Ändå håller jag ordflödet kvar inom mig. Låter det snurra runt inom mig, växa, bli större, mäktigare för att sedan välla ut genom mina fingrar när jag kommer åt ett papper eller min dator.

Ofta kommer den här kreativa fasen just när jag är ute och föreläser och signerar, eftersom de elever och läsare som jag träffar inspirerar mig.

Försök att ta tag i din kreativitet, genom att tänka på din berättelse just när du lagt dig i sängen. Träna på att komma ihåg din dröm. Bli inte ledsen om du misslyckas de första gångerna, det kommer att fungera, bara du inte ger upp! Ha gärna papper och penna bredvid sängen, ett litet anteckningsblock och penna i fickan, eller skriv in texten på din mobiltelefons anteckningsfunktion. Allting går, bara man vill och bestämmer sig för att göra det!

Har tidigare talat om mål här under Skrivprocesser, och jag vill ännu en gång upprepa hur viktigt det är att du sätter upp ett mål för ditt skrivande: En färdig bok innan årets slut/två år, skriva en sida/ett kapitel om dagen. Det är bara du som kan bestämma dina mål och vad du vill uppnå med ditt skrivande.

Börja med att ta tag i din kreativitet. Med det kommer du mycket långt!

Lycka till!

Kramisar Kim

Här hittar du mina tidigare inlägg om Skrivandet, Skrivprocess,Skicka manus till bokförlag, Ge ut på eget förlag och mycket mer.

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se