Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 31 mars 2012

Recension: Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Den är boken var mycket omtalad när den kom ut, den nominerades till och med till Augustpriset. Alla verkade tala om boken. Klart jag kände att jag ville läsa den.

Inför min Mexikoresa laddade jag ner boken på min MP4-spelare och började lyssna på resan över till Mexiko. Visst började boken spännande, men händelserna kändes lösryckta och det var svårt att hänga med. Betänk då att jag verkligen hade tid att lyssna i lugn och ro och koncentrera mig på boken.

Till slut gav jag upp och lyssnade inte på boken på hela resan. När jag kom hem från min Mexikoresa gav jag boken en ny chans, lyssnade på den i ett sträck i två timmar. Sedan kände jag att jag hade fått nog. Tycker att Cirkeln är en en rörig, osammanhängande berättelse.

Så här står det om boken:

"... jag blev fullständigt fucking knockad ... det här kommer att bli stort" - Jonas Thente, DN.

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia.

Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

En svensk bruksort blir spelplatsen för den stora striden mellan ont och gott. Cirkeln bjuder på 520 spänningsladdade sidor med kärlek, magi, jobbiga föräldrar, läxor, död och vänskap.

2012 kommer fortsättningen Eld och 2013 står slutstriden i sista romanen Nyckeln.

Kan inte förstå den uppmärksamhet boken har fått. (Kanske bara bra marknadsföring?)

När jag häromdagen besökte en bokhandel började vi diskutera böcker. Eftersom det låg en hög stapel av Cirkeln på bokrean berättade jag vad jag kände för boken och sa att jag nog är ett undantag som inte tycker om boken.

Bokhandlaren bekräftade att jag inte är ensam om att inte tycka om boken. Personalen i bokhandeln tycker inte heller om den. Han berättade att trots att det var ett väldigt lågt reapris på Cirkeln sålde boken inte alls...

Det här är en bok jag INTE rekommenderar, därför hamnar den inte under boktips utan under Recensioner.

Förstår om du kanske tycker om boken, för alla har vi ju olika åsikter om det mesta. Men Cirkeln tilltalade definitivt inte mig.

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

11 kommentarer:

Iktoro sa...

Näääääääää! Jag älskar Cirkeln!
Det kanske var uppläsarens fel? Jag lyssnar aldrig på ljudböcker.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Iktoro
Nejdå, det var en mycket bra uppläsning, annars hade jag nog inte lyssnat så länge på boken som jag gjorde.
Det är tur att vi tycker olika. Glad att du tyckte om boken. Tror att den passar mycket bättre för ungdomar än för vuxna. Men jag kan ha fel...
Kram Kim

Boktjuven Ingerun sa...

Jag älskar också Cirkeln, trots att jag är vuxen med råge, men ok, rätt barnslig. :)

Jonna Berggren sa...

Jaha, jag som tänkte att jag "måste" läsa den, nu har jag inte lika bråttom längre.

Kristina Svensson sa...

Haha! Vad skoj, bevisar återigen det här med att vad man tycker om böcker är helt individuellt. Jag hade också hört mycket om Cirkeln och tänkte att det var dags att läsa den och lånade den på biblioteket. Med 7-dagarslån. Vilket gjorde att jag fick bråttom att börja läsa den. Det var nog en fördel för jag tyckte att början var seg, det var väldigt många olika personer som introducerades. Men sedan kom jag över den berömda tröskeln och fastnade. Läste snabbt ut den, tyckte den var spännande och välbyggd och har ställt mig på kö för att låna nästa del.

Anitha Östlund sa...

Jag tror att det har med ålder att göra. Några av de här upphaussade böckerna tycker jag bara är underliga, och de ger mig absolut ingenting.
När jag tar mig tid och läser skall det vara en bok som berör mig, rycker tag i mig och tar mig bort från stället jag är på.
Om jag dessutom lär mig något på vägen är det extra roligt.
Jag har inte läst Cirkeln, bara bläddrat i några ex, men tror att marknadsföring är extremt viktig nuförtiden. Syns du inte, finns du inte.
Det är bla annat därför jag gått med i Egenutgivarna. Ensam är inte alltid stark.
ha en underbar dag
Kram

Kim M. Kimselius sa...

Hej Boktjuven Ingerun
Härligt att höra. Det är så kul att få olika kommentarer angående boken, för vi har ju, tack och lov, inte samma smak alla vi människor här på jorden!
Kram Kim

Hej Jonna
Tycker bättre om dina böcker Jonna!
Kram Kim

Hej Kristina
Intressant det där du sa om inledningen. Jag gav upp innan tröskeln, för jag tycker en bok ska fånga direkt. Ändå gav jag den här boken mycket längre tid än vad jag brukar när jag inte fastnar för en bok.
Härligt att höra din åsikt om boken!
Kram Kim

Hej Anitha
Precis så där känner jag om böcker också. De ska gripa tag direkt och hålla mig fången hela tiden. Ska bli intressant att höra vad du tycker om boken om/när du läser den.
Instämmer i att tillsammans är vi starkare!
kram Kim

franziengland sa...

Intressant inlägg. Linnéa har fått boken i present av besökare, men inte lockats att börja läsa den. Tror inte hon kommer att gilla den tyvärr... Jag trodde också den skulle vara bra med tanke på vad jag läst och hört om den.
Min uppfattning är att MÅNGA "ungdomsböcker" som kommer ut idag har en inriktning som passar en speciellt lästokig grupp, men andra gillar dem inte alls. Det är en explosion av vampyrer, datainfluerade och övernaturliga historier. Sedan är det en helt annan grupp av ungdomar som gillar böcker om mer "realistiska" historier, för att de kan relatera till det och gillar vardagspsykologin i dem. Detta var min amatöranalys :) .

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Det där var en bra förklaring till varför vissa älskar boken och andra inte alls tycker om den! Tycker inte alls det låter amatörmässigt!
Kram Kim

franziengland sa...

Tack Kim!
Naturligtvis finns det inom dessa grupper av böcker både bra och dåliga titlar och frågan är om Cirkeln till hör det ena eller andra. Det verkar kommentarerna här vara oeniga kring.
Jag tror absolut jag prioriterar andra böcker innan jag funderar på den här.

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Det tycker jag låter som ett mycket klokt val. Jag har boktipsat om många jättebra böcker efter den här som är tusen gånger bättre.
Kram Kim