Emellanåt får jag mejl från hoppfulla författare till Berättarskolan och till VIPstory som undrar vart de ska vända sig med sina noveller för att få dem publicerade.
Svaret är att idag är det inte speciellt lätt att få en novell publicerad. De som köper in allra mest noveller är veckotidningarna (Allers, Hemmets Veckotidning, Allas, Året Runt, Hemmets Journal). Tillsammans köper de sannolikt in 300-400 noveller per år, vilket är en hel del.
Men samtidigt är det inte speciellt mycket om man tänker på den konkurrens som finns. Nu vill jag inte sänka dina drömmar men det finns tusentals hoppfulla författare som skriver noveller. Många av dem hoppas förstås bli publicerade.
Men man ska vara medveten om att noveller och följetonger i veckotidningarna följer en viss mall. Vilken? Ja, det är bara att läsa några av de senaste numren av valfri tidning så får du snabbt en känsla för vad som gäller. Det finns till och med kurser i att skriva följetong för veckotidningar. Jenny Bäfving (som håller i kursen och dessutom skrivit mycket till veckotidningar) säger i intervjun:
Veckotidningsskrivandet innebär
också att man är lite i ”feelgoodbranschen”. Om man når ut till sina
läsare och kan ge dem en stunds trevlig underhållning har man lyckats.
Det handlar inte om något självinvolverat, navelskådande skrivande utan
om att kunna berätta en historia och bemästra ett hantverk.
Även andra tidningar köper in noveller.
Dock inte alls i samma omfattning, framför allt eftersom de inte
utkommer lika ofta. Dessutom är det få månadstidningar som publicerar
noveller regelbundet.
Det vanligaste är då att det sker genom att de arrangerar en
novelltävling. Därmed blir den tuffa konkurrensen ännu tuffare eftersom
novelltävlingar dessutom stimulerar och uppmuntrar andra att börja
skriva en novell. Och till en tävling är det oftast bäst att skriva en
ny novell som är speciellt anpassad efter tidningen och tävlingens tema.Vad ska jag då göra med mina noveller i byrålådan? Jag tycker du ska publicera dem själv. Om du inte redan har en blogg så skaffa en. En blogg behöver inte betyda att man dagligen ska skriva om vad man har för kläder eller vad man tycker om saker och ting. Man kan även använda en bloggplattform för att publicera sina skönlitterära alster.
Men om jag har publicerat min text på nätet – då blir den ju automatiskt diskvalificerad från att delta i novelltävlingar eller bli publicerad i novellsamlingar?
- Ja, det stämmer. Men det är en risk jag tycker det är värt att ta, alternativet är ju att novellen ligger kvar i byrålådan – eller mer troligt på hårddisken. Oläst. Som nämndes ovan så krävs det nästan alltid en nyskriven novell till olika tävlingar ändå. Och detsamma gäller ofta novellsamlingar. Det är faktiskt sällan man kan gräva i sitt arkiv och leta fram en novell som ska passa in på en tävling, det är bättre att skriva nytt.
En viktig fråga: vad var viktigast för dig – att novellen blir läst eller att du får betalt? Jag vågar påstå att de allra flesta vill bli lästa. Självklart vill man gärna ha betalt, men om ingen har läst det du skrivit så lär du inte få det heller.
När du väl bestämt dig för att ta steget att publicera dina noveller så finns det två vägar:
1) Lägga ut novellen på någon skrivarsajt som poeter.se, veckansnovell.se eller sockerdricka.nu (det finns säkert fler som jag glömt, tipsa gärna i kommentarerna).
2) Skaffa en egen blogg och lägg ut dem där.
OBS! Om du har skrivit en novell som du tror kan passa till veckotidningarna eller någon annan som publicerar noveller, kontakta dem och skicka in den. Då kan du vänta tills den blivit refuserad (eller kanske antagen?) innan du publicerar den själv på nätet. Om en veckotidning köper in novellen så kräver de sannolikt ensamrätt under en viss tid (1-2 år) innan den får publiceras på nytt. Det inkluderar ofta även din egen webbsajt.
Även om skrivarsajterna har fördelen att de samlar många som är intresserade av att skriva så skulle jag ändå rekommendera alternativ 2. Du får då full kontroll över dina texter och en bättre möjlighet att ”bygga en egen författarplattform på nätet”, ifall du i framtiden vill satsa på skrivandet som ett yrke. Så har jag valt att göra med en sajt som samlar Berättelser av Sölve Dahlgren.
Innan du lägger ut din text på nätet så bör du göra en ordentlig korrekturläsning av novellen. Läs dels igenom den själv och leta stavfel, meningsbyggnadsfel eller konstigheter som luckor i berättelsen. Om du känner någon som är duktig på svenska språket och rättstavning så låt gärna honom/henne läsa den också. Det är bara så att en berättelse fylld av stavfel gör att färre orkar läsa hela din novell.
Nästa tips är att skriva – tänk på att det går snabbt att skriva en novell. Skriv fler noveller. Publicera dem. Tipsa familj och vänner om att du skrivit och skicka dem länken. Du kommer säkerligen att få kommentarer av några. Med hjälp av Facebook eller andra sociala nätverk kan du sprida dem till en ännu bredare massa. Träning ger färdighet och du är bättre förberedd när du hittar en novelltävling att delta i.
Och läs andra författarbloggar och deras noveller. Lämna en kommentar med konstruktiv feedback och en länk tillbaks till din egen sajt så kommer du att hitta nya läsare och få ny input.
Har du några tips på tidningar som köper in noveller? Tipsa andra i kommentarerna nedan.
Så här skriver Berättarskolans grundare:
Berättarskolan började som en del av VIPstory redan 2004. Sedan blev det en egen webbplats 2007. Nu, i januari 2010, har jag precis flyttat hela sajten till ett nytt webbhotell och därför är alla inlägg just nu daterade i januari 2010, även om vissa av dem har flera år på nacken.
Det här är heller ingen traditionell blogg, eller har inte varit. Det är snarare en samling lektioner, eller tips till den som gillar att skriva. Vi får se om den blir flitigare uppdaterad nu när den rullar på ett modernare publiceringsverktyg – WordPress.
Jag som skriver Berättarskolan heter Sölve Dahlgren och är författare till boken InnebandyPiraterna. Jag ligger även bakom projektet VIPstory, en novelltidskrift som ska förvandlas till en bokserie med noveller. Den ges ut på mitt förlag, Dahlgrens Förlag.
Hoppas du genom detta inlägg hittar en sajt där du kan lägga ut din novell. Lycka till!
Kramisar Kim
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.
Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:
Tack för alla tips.
SvaraRaderaHoppas du får en bra dag
Kram
Hej
SvaraRaderaEller gör som jag, ge ut dina noveller på print on demand. Hag gav ut min novellsamling "Absurditeter" hos förläggaren Ulf Diktonius, som jag varmt rekommenderar. hans forlag heter Diktionius text. Jag kände en tillfredsställelse när jag fick noveller i bokform.
Hej Anitha
SvaraRaderaHoppas du har användning för dem!
Ha det så bra!
Kram Kim
Hej Kerstin
Ja, det känns verkligen tillfredsställande att hålla sina berättelser insatta i en bok. Min novellsamling Mysrys kom ut för någon månad sedan och innehåller 30 års samlade noveller. En härlig känsla! Instämmer!
kram Kim