Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 26 juni 2013

Från Idol till vän Skånska Dagbladet och Norra Skåne

Tidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne hade den 16 juni 2013 ett helt uppslag om mig och min fan/vän Roxana Kaboli. Det är journalist Charlotte Pehrson som har tagit fotot och skrivit den fina artikeln.

Eftersom du säkert har svårt att läsa texten på bilden har jag skrivit av den till dig:

Från Idol till vän
Författaren Kim M. Kimselius har många hängivna beundrare, varav 17-åriga Roxana Kaboli från Eslöv är en av de absolut största. Som 8-åring började hon i smyg förfölja sin idol. I dag är de bästa vänner.

Roxana Kaboli gick i andra klass när hon läste Kim M. Kimselius debutbok Tillbaka till Pompeji, som handlar om två ungdomar i den italienska staden Pompeji, strax före vulkanutbrottet år 79 e.Kr. Bibliotekarien på biblioteket i Eslöv hade tipsat om boken när Roxana var där med sin klass, och eftersom Roxana gillade omslaget lånade hon hem den.

Hemma blev den liggande ett par veckor, tills Roxana blev sjuk och inte kunde gå till skolan. Då öppnade hon boken - och sträckläste den på ett par timmar.

"Jag ringde till mamma på hennes jobb och bad henne gå till biblioteket på vägen hem och låna allt som fanns av Kim!

Roxana tipsade sin bästa kompis Linda om böckerna och hon blev lika tokig i dem. Tillsammans bestämde de sig för att åka till Lund och träffa Kim på en boksignering på köpcentrat Nova Lund. Roxanas pappa körde dem dit. De var jättenervösa och fick inte fram ett ljud när det var deras tur i kön.

Kim minns dem väl.

"Jo då, jag såg två små flickor som smög runt bordet där jag satt!" säger hon.

Väl hemma gick Roxana och Linda ut på Kims hemsida och skrev ner alla datum och orter för kommande boksigneringar, och bestämde sig för att åka på samtliga.

Något år senare, när Roxana och Linda hunnit bli tio år gamla, såg de att Kim skulle ha en föreläsning på biblioteket i Karlskrona. De tog mod till sig och mejlade Kim och frågade om de fick komma och lyssna, vilket de naturligtvis fick. Deras lärare föreslog att de skulle passa på att skriva ett skolarbete om Kim, nu när de ändå skulle träffa henne på riktigt.

Skolprojektet visade sig vara ett lyckokast. Eftersom de skulle intervjua Kim var de tvungna att prata med henne.

"Jag glömmer aldrig synen av dessa två små dyrkande flickor som satt på första raden under föreläsningen... Det var en väldigt konstig känsla. Bara för att de hade läst mina böcker tyckte de att jag var helt fantastisk. De är så himla goa. Jag ser ju mig själv bara som Kim", säger hon med värme i rösten.

Kim tog med dem på fika efter föreläsningen och det mötet blev starten på en stark vänskap, som nu är inne på sitt åttonde år.

Just nu, samma helg som den här artikeln publiceras, befinner sig både Roxana och Linda hemma hos Kim i Eringsboda utanför Ronneby, där de har planeringshelg inför bokmässan i Göteborg i höst.

Sedan flera år tillbaka arbetar båda två för Kim under bokmässan och ser till att bokförsäljning och allt annat flyter på medan Kim signerar böcker.

"Utan dem hade det aldrig gått! De är helt fantastiska!" säger Kim.

Under förra sommarens träff hemma hos Kim, tog hon fram ett gammalt bokmanus som hon haft liggande i byrålådan i 30 år. Det var, till skillnad från hennes historiska äventyrsböcker, en tonårsberättelse, och hon ville veta vad tjejerna tyckte. Kim läste högt för dem, tills hon kom till ett känsligt kapitel som hon inte klarade av att läsa. Då gick Roxana och Linda in i ett annat rum och fortsatte själva. När de kom ut utbrast de: "Du måste ge ut den här boken!" och så fick det bli.

"Jag är så glad att de tyckte om den. Så här i efterhand tycker jag faktiskt att det är min bästa bok", säger Kim, som gett ut totalt 26 böcker sedan debuten 1997.

Men Den där dagen, som tonårsboken kom att heta, är inte den enda bok som framför allt Roxana haft ett finger med i spelet kring. Roxana är numera en av Kims korrekturläsare och ser bland annat till att huvudpersoneran beter sig som tonåringar gör och har ett språk som passar in.

"Ibland får jag höra 'nämen Kim, så där säger man inte idag' ", säger Kim och skrattar.

Roxana har också gjort research till den kommande boken Persiens Pärla, som handlar om det Persiska riket och kung Kyros II på 500-talet f.Kr. Idén till boken var Roxanas. Hon är född i Sverige, men hennes föräldrar kommer från Iran, och hon har länge velat lära sig mer om familjens rötter.

"Kim frågade mig och Linda en dag vilka böcker vi skulle vilja läsa, och då svarade jag en bok om Persien", säger Roxana.

Kim gillade idén direkt och gav Roxana i uppdrag att göra researchresan. Under juli månad förra året reste hon runt i södra Iran tillsammans med pappa Salmans släktingar.

"Det var jättespännande. Jag fotograferade miljöer och pratade med massor med människor", säger Roxana.

"Jag var nervös när jag lämnade det färdiga manuset till Roxana", säger Kim. "Hade jag verkligen lyckats fånga miljön, atmosfären och dofterna som hon upplevt? Som tur var fick jag med beröm godkänt!"

Jag träffar Roxana och Kim i Lund efter en boksignering på Akademibokhandeln Gleerups. De ses alltid när Kim kommer till stan. Efter signeringen går de och fikar och pratar korrektur och har en trevlig stund tillsammans. Mellan träffarna ringer de till varandra, skriver på Facebook och sms:ar.

"Roxana är som en dotter och som en bästa vän. På ett sätt är jag rädd för att hon ska växa ifrån mig, men hennes föräldrar har förbjudit henne att sluta träffa mig, så det känns tryggt", säger Kim.

Någon risk att Roxana ska bli sysslolös framöver finns knappast. Kim har över 40 påbörjade böcker som väntar på att bli klara.

"Medan jag signerade böcker idag fick jag en idé till en helt ny bokserie!" utbrister hon.

"Jag är sådan som lever i fantasin värld hela tiden. När jag får en idé, då får jag liksom hela boken på en gång. Jag är nog inte klok" fortsätter hon och båda skrattar...

FAKTARUTA
Kim M. Kimselius
Ålder: 59 år
Familjen: Maken Jan från Lund, fyra vuxna bonusbarn, 5 barnbarn, tre hundar, fyra katter.
Bor: Eringsboda utanför Ronneby. Har skrivarstuga i Hörby.
Gör: Författare. Har gett ut totalt 26 böcker sedan debuten Tillbaka till Pompeji 1997. Väver i sina historiska äventyrsböcker samman fakta med fantasi och har bland annat skrivit om Inkariket, romarriket, vikingatiden, snapphanarna och andra världskriget. Har även gett ut en bok om att skriva: Att skriva med glädje.
Hemsida: www.kimselius.se
Blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se
Aktuell: Med böckerna Spöket på Stora Mossen (utkom i maj) och Persiens Pärla (utkommer i augusti)

Roxana Kaboli
Ålder: 17 år.
Bor: Eslöv
Familj: Pappa Salman Kaboli, mamma Negar Jalilpour.
Gör: Ska börja trean i gymnasiet till hösten. Arbetar med Kim M. Kimselius på bokmässan i Göteborg och är även en av Kims korrekturläsare. Har gjort research i Iran till den kommande boken Persiens Pärla.
Om framtiden: "Jag vill gärna bli journalist."

Allt började med den här boken:

5 tips från Kim M. Kimselius till dig med författardrömmar:

1. Alla har en historia att berätta! Eller flera! När du börjar skriva ner din idé, tänk på att skriva från hjärtat. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

2. Föreställ dig personen du vill skriva om, försök att bli den personen, känn vad den känner, se vad den ser och skriv ner det. Hitta ditt eget språk, försök inte härma någon annan. Var unik och försök inte krångla till det, bara skriv!

3. Läs mycket, utveckla ditt språk, få inspiration och skriv! Du lär dig många olika saker genom att läsa andras böcker. Du lär dig inte bara språket, du lär dig också att inte begå samma misstag som någon annan författare redan har gjort.

4. Berättelsen ska löpa på en tänkt tråd som för handlingen framåt. Om man tappar sammanhanget i berättelsen kallas det för att man har tappat tråden. Vad är då den röda tråden? Jo, det är det som binder samman berättelsen från första till sista sidan.

5. "Motivation" är inte detsamma som "inspiration". Du ska inte sitta och vänta på att orden/inspirationen ska komma till dig. För att nå dina mål måste du vara motiverad. Inför disciplin genom att sätta upp tider då du ska skriva.


Ja, det var hela artikeln som var i tidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne, söndagen den 16 juni 2013. Visst var det en bra artikel skriven av journalisten Charlotte Pehrson. Dessutom tycker jag att hon fick till ett jättebra foto, innan regnet började vräka ned. Fotot är taget utanför Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

Tack Charlotte Pehrson för den fina artikeln :-)

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

6 kommentarer:

  1. Oh vilken härlig berättelse,man kan tro att det är hämtat från en bok..hehe och så är det verkligt..Underbart!!!

    SvaraRadera
  2. Hej Pixi
    Ja, jag håller med dig: En mycket bra skriven artikel! Lite som en saga faktiskt ;-)
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  3. Hej Anna
    Javisst var det en fin artikel och en underbar fan/vän :-)
    Kram Kim

    SvaraRadera
  4. intressant artikel, fint skildrad, berättad med respekt både för dig och din beundrare. skrivande och läsande för personer närma varandra, den saken är uppenbar :-)
    Mvh www.bielkevonsydow.blogspot.se

    SvaraRadera
  5. Hej Maria

    Jag tycker också mycket om artikeln, en annorlunda vinkling på mitt författarskap!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!