Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 12 november 2013

Ge ut din bok själv är enklare än du tror

Den här artikeln publicerades i Blekinge Läns Tidning och är skriven av Thomas Arnroth. Eftersom jag tyckte det var en bra, upplysande artikel vill jag gärna dela med mig av den till dig. Varsågod:


Ge ut boken själv - enklare än du tror
Varför vänta på att bli godkänd av ett förlag, när du kan ge ut boken själv? Att publicera böcker har aldrig varit lättare än nu. Det kan dessutom bli en god affär.

Vem som helst med lite datorvana kan ge ut sin egen bok med raketfart.

På Amazon, som snabbt håller på att bli ett av världens största förlag, tar det bara ett dygn från att du skickar in din bok tills den är publicerad.

Avståndet mellan manus och läsare är nästan gastkramande kort.

Nyckeln ligger i digitaliseringen av hela processen. Boken skrivs, sätts och formges på en dator. Både fysiska böcker och e-böcker publiceras från samma digitala original, men just när det gäller e-böcker blir enkelheten och hastigheten extrem.

Bra historia
Allt fler tar också chansen att ge ut böcker på eget förlag.

- Ja, den kundgruppen ökar hela tiden. Det spelar egentligen ingen roll om det är ett stort eller litet förlag som är utgivare, tjänsterna man behöver är i grunden ändå desamma, säger Jonas Lennermo på Publit.

Via Publit kan vem som helst ge ut sin bok. Allt som behövs är i princip manus och omslag, eller som Jonas säger: "En bra historia!"

Texten kan sedan göras tillgängligt både i tryckt form och som e-bok via den vanliga bokhandeln, nätbokhandeln eller e-butiker som Appstore.

Man betalar inget för tjänsten, men Publit tar en del av försäljningen. Det finns andra som har liknande tjänster, exempelvis Vulkan.

Man kan också göra som juristen Helena Biehl i Stockholm. Hon har skrivit en serie barnböcker och spänningsromaner som har väckt flera förlags intresse, men aldrig kommit längre än till ett samtal.

I våras bestämde hon sig slutligen för att hoppa över allt vad redaktörer och förlag heter. Hon blev istället sitt eget förlag och började ge ut böcker via Amazon.

- Eftersom allt är digitalt är det ju så lätt att göra. Den är en enkelhet som är väldigt lockande, säger Biehl.

Köper korrektur
Helena skriver sina manus på engelska. Hon köper billig hjälp med korrektur från skickliga amatörer på sajten Fiverr.com. Där hittar hon också personer som kan hjälpa henne med omslag. Hittills har hon publicerat fem böcker, två astrologiböcker och en kriminalnovell under eget namn, samt två så kallade how-to-böcker under pseudonym.

- Jag säljer mellan fem och tio böcker i veckan. De tär mer än många gör som glviit utgivna på stora förlag.



Antagligen tjänar hon mer per bok också. Helena tar mellan fem och sju dollar per titel. Amazon tar 35 procent av förtjänsten, resten behåller hon. En vanlig författare får ungefär tio procent.

- Jag är jättenöjd. Det här ger ringar på vattnet. Jag har fått en hel del uppmärksamhet och dessutom har jag blivit tillfrågad om att blogga om astrologi på Amelia. Fler borde test säger hon.

E-bok och tryckt bok
Du behöver inte välja om du ska ge ut en e-bok eller en tryckt bok. Båda produceras rån samma digitala förlaga. Idag behöver du inte heller trycka upp boken direkt. Den kan istället finnas för så kallat on-demand-tryck.

I praktiken innebär det att boken finns till försäljning hos exempelvis Adlibris och Bokus. Det finns ingen tryckt bok i lager, men när någon beställer den går en order till ett tryckeri som trycker just det exemplaret och skickar.

Den svenska marknaden för e-böcker är ännu ganska liten, och om du ändå har skrivit en bok kan du lika gärna erbjuda den i tryckt form. Det är ofta också en bättre affär.  (TT)

Här kan du få hjälp för fem dollar
En sajt där man får billig hjälp är Fiverr.com. Där köper man tjänster för fem dollar.

Man kan till exempel köpa design av bokomslag eller engelsk korrekturläsning. En hel bok kostar mer än fem dollar att få läst, men betydligt mindre än att gå till ett proffs.

Omslag och formgivning fungerar också för böcker på svenska, även om de görs av exempelvis en amerikan. (TT)



Nå, känns det lättare att skriva nu, känner du att du kommer att nå ut med din bok och inte bara låter den ligga i byrålådan?

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du mängder av skrivtips, men också hur du gör din bok, från idé till färdig bok. Med andra ord, hur du ger ut på eget förlag. Många tips och råd hittar du i boken. Den finns att låna på biblioteken som både vanlig bok och som e-bok.




Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

2 kommentarer:

  1. Nu känner jag mig inspirerad igen att publicera själv. Får se hur det går :)

    SvaraRadera
  2. Hej Författardrömmar
    Bra! Tyckte också att det var bra skrivet! Lycka till!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!