Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 13 november 2013

Vikingamuseet i Reykjavik Island

Då var det dags för sista inlägget av min föreläsningsresa på Island. Längre ned kan du se tidigare Islandsinlägg. Nu har vi kommit fram till sista dagen på Island, fredagen den 18 oktober 2013. Den här gången tar jag dig med till Vikingamuseet i Reykjavik och lite annat kul!

Lämnade Akureyri på eftermiddagen och kom fram till Reykjavik. Det här fotot är taget från flygplanet. Ser du kyrkan vid horisonten?

Jag blev hämtad på flygplatsen av min isländska förläggare Elin. Hon och hennes man Jón körde mig till Föreningen Norden, som hade bokat min föreläsningsresa. Jag gick in till Kristin som hade skött allt från början och tackade henne för ett bra arrangemang. Föreningen Nordens lokaler ligger mittemot det hotell jag bodde på i Reykjavik. Nära och bra!

Efter att ha checkat in på hotellet tog Elin och Jón mig till en utsiksplats för att fika. Det här var vattencistern för Reykjavik, i en av de runda cylindrarna låg även Vikingamuseum.

Efter en jättegod fika gick vi ut på utsiktsbalkongerna. Det var kallt och blåsigt, men gav utblick över hela Reykjavik.


Elin passar på att fotografera mig, när jag fotograferar henne. Med på bild är även Jón.

Flygplatsen jag nyligen hade landat på när jag flög inrikes.


I varje hörn fanns en metallskylt som visade vad det var man såg. Inte för att jag blev så mycket klokare, men i alla fall...

Även härifrån såg vi den alltid närvarande kyrkan sticka upp sin spira över Reykjavik.

Jón fotograferade Elin och mig med kyrkan emellan oss.


Lite sönderblåsta gav vi oss nedåt för att besöka Vikingamuseet. Jag berättade för kassörskan att jag var författare och hade skrivit om vikingar. Hon blev mycket intresserad. Det visade sig nämligen att det var hon och hennes man som hade byggt upp hela detta museum. Hon var nyfiken på att få höra vad jag tyckte om utställningen.

Vid varje ny monter fanns det skyltar som berättade vad det var för något jag tittade på. Dessutom hade jag fått hörlurar och mp3-spelare och lyssnade hela tiden medan jag gick runt och såg de olika figurerna.

Den här vikingen såg så riktig ut att det var skrämmande att se honom "kliva runt hörnet". Han rörde sig inte, men det såg faktiskt ut som om han gjorde det.

Den här kvinnan kom på efterkälke när övriga människor flydde. Hon tog då ett svärd, slet upp sin klänning och satte svärdet till bröstet för att ta livet av sig. Folket lät henne överleva, för de trodde att bara en galning kunde göra på detta sätt.

Inbjudande och bekvämt, eller hur?

En vis man som får råd av nornorna.

Kristendomen kom till vikingarna...Så gjorde även Pesten/Digerdöden/Svarta Döden...

De här personerna såg också otroligt verkliga ut, vänta ska du få se...

...Nå, håller du inte med mig?

Även bödeln fanns på plats...

Och förföljelsen av häxor.

Efter att ha kommit ut från Saga Museum insåg jag att museet faktiskt kunde ha tre av mina böcker där, eftersom de hade berättat både om Vikingatiden, Häxförföljelsen och Digerdöden. Vilket jag har skrivit om i Vikingaträl, Jag är ingen häxa och Svarta Döden. Hmmm...

Mitt isländska förlag vill absolut att jag ska skriva om Island och vi gick iväg till bokhandeln för att köpa isländsk litteratur till mig. Där hittade jag mina egna böcker. I gott sällskap låg min nyutkomna bok Töfrasverdid/Riddarsvärdet, som genast hade klättrat långt upp på topplistan på bara några dagar.

I en annan bokhandel hade den lika gott sällskap av Astrid Lindgrens bok om Emil i Katthult.

Eftersom jag skulle med allra första morgonplanet 7.15 och var tvungen att åka redan 04.00 från hotellet, bestämde vi att vi skulle äta middagen på hotellets restaurang. Det visade sig vara ett mycket populärt ställe och det var nära att vi inte hade fått något bord. Något som var kul var att gästerna vid bordet bakom oss, satt framför mig på planet från Akureyri. Dessutom hade många i Akureyri tipsat mig om en fantastisk restaurang som låg bredvid hotellet... Vad ingen sa var att det var själva hotellrestaurangen, men det löste sig ändå.

Nästa dag kändes det nästan omänskligt att gå upp 03.00. Mycket på grund av att jag hade vaknat hela natten, rädd för att jag inte skulle vakna i tid. Då hade jag ändå både ställt in min mobilväckning och begärt väckning av hotellet. Jag blev hämtad med en liten transferbuss och hälsade på övriga passagerare när jag steg på. Bussen körde till stora en större central där vi fick byta buss. Jag började prata med en kvinna och vi hann säga mycket innan vi klev på den större bussen och sedan körde runt halva Reykjavik för att hämta upp passagerare. Det kändes som om vi hade känt varandra hela livet.

På flygplatsen gällde det att hämta ut pengarna för Taxfreeinköpen, hinna äta frukost och köpa lite saker från Blå Lagunens butik. Normalt är jag alltid först på planet, beror på att jag fortfarande bär flygrädsla inom mig, men den här gången höll jag nästan på att missa avgången. Final Call stod det på skylten när jag kom till gaten. OPS, vart hade den tiden tagit vägen. Jag hade fått fönsterplats och försökte få byta till plats i gången, men det gick inte så bra. Kanske lika bra det, annars hade jag inte kunnat fånga soluppgången när vi lyfte från Keflavik utanför Reykjavik.

Jag hade hamnat mitt i en grupp thailändska pensionärer som reste jorden runt tillsammans. De var fjorton stycken och mycket, mycket trevliga. Det visade sig att den ena av dem hade varit lärare i engelska och franska och vi kunde tala obehindrat med varandra. De berättade om alla sina resor och jag berättade lite om mina. Det var ofrånkomligt att de skulle fråga vad jag hade gjort på Island och på så sätt fick de reda på att jag var författare. När vi landade räckte de mig en lapp med namn, adress och telefonnummer "så att jag kunde komma och bo hos dem när jag skrev min bok om Thailand". WOW!

Till slut var jag hemma i Sverige igen, efter en lång, intensiv resa. När jag gick ut för att rasta hundarna på kvällen var det fullmåne som klövs i mitten av kondensen från ett passerande flygplan. Det fick mig att tänka på min resa till Island, alla nya vänner jag hade fått och allt fantastiskt jag hade upplevt.
Jag hoppas att mina föreläsningar på Island har inspirerat de elever jag mötte till att vilja lära sig mer danska och till att läsa! För jag kände glädjen och ivern strömma emot mig från eleverna i varje klassrum och jag har fått ännu mer ungdomar i mitt hjärta. Kanske vi möts igen en dag. Det är inte helt omöjligt, för jag mötte faktiskt en flicka den här gången, som jag hade mött för fyra år sedan när min bok Tillbaka till Pompeji släpptes på Island och blev utsedd som en av årets bästa utländska ungdomsböcker. Hon var fortfarande ett stort fan av mina böcker.

Kanske är det så som min förläggare Elin, med make Jón, sa vid min ankomst "Du har en stor inofficiell fanklubb på Island, bara så att du vet!"

Det kändes faktiskt så, och för dem, min förläggare och för alla er andra kan jag berätta att jag är på gång med min första isländska bok...

Här kan du se mina tidigare inlägg om Island:

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island 2013:
(Min bok Riddarsvärdet/Töfrasverdid släpptes den 14 oktober och låg på 6 plats på topplistan den 18 oktober)Island är en magisk plats som väcker fantasin. 

Akureyri på Island är en fantastisk plats.  
Heta källor, Myvatn, Godafoss, Dimmurborgir och mystik på Island.  
Föreläsningar i undersköna Akureyri på Island.  
Vikingamuseet i Reykjavik.


Hösten 2009 var jag på Island i samband med att min bok Tillbaka till Pompeji släpptes på isländska (Aftur til Pompei). Här kan du följa min resa över halva Island och se många av de foton jag tog och en liten kort filmsnutt. Jag har även bloggat om min resa efter att jag kom hem, där hittar du fler och andra foton.

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island 2009: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 

Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig 

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer: