Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 15 december 2014

Skrivartävling för ungdomar anordnad av Drugsmart

Här är en skrivartävling som anordnas av Drugsmart för elever i klass 9 och för gymnasister. Sista inlämningsdag är den 31 mars 2015. Läs mer nedan.

Drugsmarts skrivartävling
Drugsmarts årliga skrivartävling är tillbaka. Skriv en text och tävla om fina priser. Tävlingen är för dig som går i årskurs nio och gymnasiet och pågår mellan den 13 januari och 31 mars. I år har vi några förändringar i tävlingen, det finns två olika klasser: en fri klass och en forskningsklass.

I den fria klassen tävlar elever i skolår 9 mot elever i skolår 9 och gymnasister tävlar mot gymnasister. I forskningsklassen får alla skolelever upp till gymnasiets år 3 skicka in sina bidrag. Tävlingen är individuell. Texterna får skrivas både på skoltid och på fritiden och kan skickas in löpande under tävlingsperioden. Ange tydligt i vilken klass du tävlar.


Fria klassen
Skriv en krönika, debattartikel, novell eller ett kortare reportage om sociala och etiska frågor. Vilken typ av text du skriver är helt fritt, men till din hjälp har vi skrivit ihop en ämneslista där du får välja ett utvalt. Bidraget ska vara minst 2500 tecken med blanksteg och max 3500 tecken med blanksteg. Glöm inte skriva vilket ämne du valt att skriva om.


Forskningsklassen
Den andra kategorin är öppen för alla upp till gymnasiets år 3 och är mer forskningsinriktad. Det är en ganska krävande men intressant uppgift, där du kan visa att du har förmåga att ta reda på fakta, jämföra dem och dra egna slutsatser. Uppgiften är att göra en undersökning inom området alkohol, tobak och narkotika.
Du får själv bestämma vad du vill undersöka utifrån dina egna funderingar och intressen, och du får själv sätta en rubrik på ditt bidrag. Nedanstående teman är bara exempel på vad en undersökning kan handla om. Du kan välja något av dem eller låta dig inspireras till något helt annat. Frågorna inom varje ämnesområde är också bara avsedda som en hjälp att komma igång. Du behöver inte alls besvara just de frågorna. Att forska innebär att man är intresserad av något, tar reda på hur det hänger ihop och drar egna slutsatser.
Du kan samla fakta genom att söka på Internet, läsa tidningsartiklar, intervjua några personer och/eller genomföra en enkätundersökning. Kom ihåg att ange dina källor i din redogörelse. Vid bedömningen tas hänsyn till hur du använt dina källor och om du dragit egna slutsatser. Bidraget får vara max 10 000 tecken inklusive blanksteg.


Årets skrivartävling anordnas av:
Drugsmart och CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning
NBV Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet
SIMON Svenskar och Invandrade Mot Narkotika
SAN Sveriges Akademikers Nykterhetsförbund
SLN Sveriges Lärares Nykterhetsförbund
FMD Förbundet mot droger
Smart ungdom
Hela Människan


På Drugsmarts hemsida kan du läsa allt om skrivtävlingen.

Lycka till!

Kika gärna in på SKRIVTÄVLING för att hitta fler tävling, samt Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!