Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 13 oktober 2016

När skriver du som bäst?

När skriver du som bäst?

Har du kommit på när din bästa tid för skrivandet är? Skriver du bäst på morgonen, kvällen, natten, våren, sommaren, hösten, vintern?

De sista åren har jag skrivit intensivt våren och sommaren och inte varit ledig någonting. Trots att jag varje år säger att jag ska skriva mer under vintern för att vara ledig på sommaren. Av någon anledning blir det aldrig så.

Då slog tanken mig, det kanske helt enkelt är så att jag föredrar att skriva på sommaren.

Det är något visst att sitta ute, med ljumma sommarvindar svepande runt mig, med kattungar krälande över mig, undersökande papper och tangentbord.

Ibland är det lite svårt att komma till tangenterna när kattungarna pockar på uppmärksamhet, det måste medges. Men det rytmiska kurrandet, de små hjärtslagen mot min kropp, de får själen att må bra och orden att flöda.

Det finns alltid någon som är beredd att värma stolen när jag går iväg för en paus.

Det finns alltid någon som hjälper mig med researchläsningen.

Ja, jag tror att jag föredrar att skriva på sommaren, utomhus, i skuggan, tillsammans med hundarna och katterna.

Morgonen är bästa tiden för mig att skriva. Då är det ingenting annat som stör. Då är orden nya och fräscha, tillverkade medan jag sov. Det är bara att skriva ner dem.

Visst kan det vara skönt att skriva när regnet smattrar mot rutan. Men egentligen tycker jag bäst om att läsa när det regnar och är mörkt. Då läser jag research och sitter vid kakelugnen, ser lågorna dansa och känna värmen sprida sig i kroppen.

Egentligen är det inte så viktigt när du skriver. Det viktigaste är ATT du skriver och gör det kontinuerligt. Även om sommaren är min bästa skrivperiod, skriver jag lite varje dag, året runt. Jag släpper aldrig taget om orden och mina huvudpersoner. Jag lever med dem dygnet runt, året om.

Kanske det är just det som gör att jag kan skriva så många böcker varje år. I år har det blivit sex stycken: Mördande foto, Staden på andra sidan Fjäderpennan, Färgargårdens andar, 10 misstag författare gör, Döden på Island och Det osynliga folket på Island. Det bästa av allt är att böckerna har fått jättefina recensioner från BTJ och läsarna. Något gör jag med andra ord rätt.


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Den 15 oktober håller jag Skrivarkurs i Karlskrona.
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"Hej, Tre hattar. Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!" Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här3 kommentarer:

 1. Vad inspirerande att läsa detta. Jag tycker ofta att jag har alldeles för lätt att fastna i tanken att det måste finnas EN bästa skrivtid, och att jag inte riktigt hittat den än. Men så skönt att läsa då att det kan variera även med väder och vind och årstiden. Tack för nya tankar!

  SvaraRadera
 2. Jag känner som du Kim, jag skriver nog bäst när det är varmt så att jag kan sitta utomhus och skriva. Men än så länge har jag inte gett hösten och vintern en chans så jag får återkomma med ett klart svar ;) Jag skriver som bäst när klockan närmar sig 10. Då har jag hunnit vakna, ära frukost i lugn och ro och göra undan allt det som ligger och pockar på min uppmärksamhet. Vid 15 eller 16-tiden är energin slut.

  SvaraRadera
 3. Hej Anna

  Tack! Vad roligt att du tyckte om inlägget. Blev nyfiken på vilken din bästa skrivtid är?

  Kram Kim :-)


  Hej Kristina

  Härligt att höra att det inte bara är jag som föredrar att skriva ute när det är soligt och varmt. Instämmer att skrivenergin tar slut lite efter tretiden på eftermiddagen. Intressant att höra att det även gäller dig.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!