Jag i min monter B09:20 på Bokmässan i Göteborg |
En stund för eftertanke tillsammans med mina böcker om skrivandet: Att hitta glädje i skrivandet och Att skriva med glädje. |
Debut
Till min stora glädje sålde min debutbok Tillbaka till Pompeji i 11.000 ex första veckan, sedan var mitt författarskap igång. Med alla tv-framträdande, intervjuer, föreläsningar och signeringar fanns det inte tid för att arbeta med något annat än författarskapet.
Det är inte många som får en sådan debut, även om det händer då och då, och sannolikt är vad varje person med författardrömmar eftertraktar.
En av alla de tidningsartiklar som skrevs om mig vid debuten med Tillbaka till Pompeji. |
1. Håll i pengarna!
Att leva på sitt författarskap innebär inte att man måste vara mångmiljonär. Det gäller att hushålla med pengarna. Behåll den gamla bilen, köp inga extravaganta saker för ditt första arvode. Lev smart på de pengar du har, då räcker de länge.
Jag har ingen ny fin bil, jag odlar så mycket grönsaker jag kan och tar tillvara på dem, konserverar och fyller frysen. Det gör att jag nästan är självförsörjande på grönsaker. Normalt en stor utgift, iallafall för någon som äter så mycket grönsaker som jag gör.
Det är sällan jag äter ute på restaurang. Jag tar tillvara på överblivna rester, vilket blir ett mål mat en annan dag. Jag gör storkok och långkok och fryser ner.
Jag letar inte efter den billigaste maten i butikerna, jag söker upp den bästa och betalar vad den kostar. I mitt fall är det ekologiskt som gäller.
Chips, ostbågar, godis, glass är saker som kostar mycket pengar, för att inte tala om cigaretter, öl och vin. Om man utesluter, eller drar ner på detta, blir det en hel del pengar över. Då är chansen större att du kan klara dig på din författarlön.
2. Skriv fler böcker!
Det är inte lätt att leva på inkomsten från en enda bok, då måste den sälja en hel del. Därför krävs det att du skriver fler böcker. De kommer att sälja varandra och pengarna tickar stadigt in på ditt konto.
Om du klarar av det kan du ha flera böcker på gång samtidigt, det har jag. Det ger dig möjlighet att variera mellan böckerna och skriva utifrån den berättelse du känner mest för just då.
Artikel och foto i LitteraturMagazinet |
3. Hitta andra inkomster!
Det är inte bara skrivandet som drar in pengar. Ibland ger föreläsningar mer inkomst än själva författarskapet. Var inte rädd för att kontakta skolor och föreningar och berätta att du finns. Innan du har bevisat vad du går för kanske du inte kan kräva fullt arvode, men när du väl har gjort ett bra jobb ska du definitivt ha rätt betalning för det.
Jag följer Författarcentrums rekommenderade taxor för författarbesök:
En lektion (max 60 min)/klass (max 35 elever) 3000 kr
Två lektioner 4000 kr
Tre lektioner 5000 kr
Fyra lektioner 6000 kr
Aulasamling/kickoff (fler än 35 elever) 60 minuter 6000 kr
När jag just debuterat och aldrig hade föreläst höll jag mina första föreläsningar helt gratis. För mig var det en prövotid, ett sätt att hitta bästa vägen ut till skolorna, men också för att hitta min berättarröst vid framträdanden.
Efter ett tag tog jag en symbolisk summa för att föreläsa. Nu tar jag betalt för mina föreläsningar.
Om någon ojar sig och tycker att det är dyrt ska du påminna dem om att det inte bara är den timma du är där och föreläser du får betalt för. Alla de timmar du har lagt ned på att göra ditt föredrag och memorera det ingår också i kostnaden. Även tiden det har tagit dig att ta dig dit. Ibland kan det ta två till tre dagars förberedelser för en enda timmas föreläsning. Inte många som tänker på det när de bokar dig.
Jag föreläser i en skola. |
4. Ut och signera!
Vid signeringar har du möjlighet att möta nya läsare, att locka dem att läsa din bok. Har du skrivit en riktigt bra bok vill de läsa fler böcker av dig. Se till att du har någon form av informationsblad att dela ut till de du möter vid signeringen. Då kan du sticka det i handen på dem som inte har tid att stanna till. Oftast kommer de tillbaka. Eller så köper de boken vid ett senare tillfälle. Flera av dem köper tyvärr böckerna hos nätbokhandlarna istället för hos dig i butiken när du signerar. För dig spelar det inte så stor roll, du får inkomst oavsett varifrån de köper böckerna. Men det är synd om bokhandlaren som har satsat på din signering.
Det finns många fler platser att signera på än hos bokhandlarna. Ha ett bokstånd på marknader, bokmässor och andra litterära evenemang. Det lönar sig. Om det kostar att ha ett bokbord, dela med några andra. Då får du också hjälp vid bordet.
Möte med författarkollegan Anne-Marie Schjetlin vid en signering. |
5. Håll skrivarkurser
När du har skrivit några böcker och har samlat på dig tillräckligt mycket kunskap för att dela med dig av till andra kan du börja hålla skrivarkurser.
Dela med dig av dina erfarenheter. Berätta hur du har skrivit din bok. Berätta även om branschen och dela med dig av all den kunskap du har om skrivandet och författarvärlden.
Några av alla mina skrivkursdeltagare. Även medförfattare till boken Färgargårdens andar. |
6. Ta författarskapet på allvar!
Om du ska lyckas med att försörja dig på ditt författarskap gäller det att du verkligen satsar. Om du arbetar heltid måste du sätta upp skrivtid så ofta du kan, helst varje dag. Ifall du har tagit ledigt ett tag för att skriva din bok kräver det att du helhjärtat går in för skrivandet. Inga långa sovmorgnar, långa lunchpromenader, fikastunder med vänner, telefonsamtal, dataspel eller bortkastad tid på internet.
Fokusera och skriv!
Min skrivarlya. |
7. Var dig själv!
Tro inte att du är någon, bara för att du har blivit författare. Var dig själv och var ödmjuk, annars kanske du mister dina läsare fortare än du anar. Ett författarskap är inte bara att skriva böcker, det innebär också att hålla kontakt med sina läsare. Att verkligen ta sig tid för dem. Det är något jag gör och jag älskar det. Många av mina läsare har blivit mycket goda vänner och vi ses ofta efter någon av signeringarna.
Fika efter signering med några av mina stora fans. Här är det Lill-Kim och jag. |
Lycka till med ditt författarskap och att kunna leva på det!
Några av mina 40 svenska titlar, samt alla utländska översättningar. |
7 tips för att kunna leva på ditt författarskap:
1. Håll i pengarna!
2. Skriv fler böcker!
3. Hitta andra inkomster!
4. Ut och signera!
5. Håll skrivarkurser
6. Ta författarskapet på allvar!
7. Var dig själv!
Här kan du träffa mig under höstens signeringar:
26 november 11-14 signerar Kim sina böcker hos Lek & Sak i Lund.
27 november 11-13 signerar jag hos Akademibokhandeln Center Syd
3 december 11-13 signerar jag hos Lundins bokhandeln i Karlshamn.
Jag med några av mina drygt 40 böcker. Foto Bertil Knoester |
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare
Copyright Kim M. Kimselius
På Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.
Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar
till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers.
Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att
läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island,
och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt
(och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och
Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5
Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavssonMördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien,
Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo
och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur
historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa
blad." Ingela Svensson
Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
Du är en sann förebild, tack för att du delar med dig! Jag ska skriva ut punkterna och sätta upp dem på väggen här hemma.
SvaraRaderaHej Stina
SvaraRaderaTack för de fina orden. Ja, gör det det och se till att skriva din bok. Du har ett underbart språk och dina blogginlägg fängslar. Jag vill läsa mer skrivet av dig! Helst en hel bok.
Kram Kim :-)
Instämmer i alla berömmande ord här och på FB. Vill även tillägga att jag beundrar dina klädval, du har så vackra tunikor och annat i underbara färger som du verkligen passar i! :-)
SvaraRaderaHej Astrid
SvaraRaderaTack så mycket. Åh, vad kul att du tycker om mina kläder. Jag älskar färgstarka kläder. En gång fick jag frågan vid en föreläsning varför jag hade så konstiga kläder på mig... En femteklassare.
Kram Kim :-)
Så många bra tips! Du är verkligen frikostig som delar med dig och speciellt värdefullt att få dem från en av de ytterst få som verkligen lyckats!
SvaraRaderaKram
Eva
Hej Eva
SvaraRaderaTack för alla fina ord. Blir jätteglad för din kommentar, den värmer.
Kram Kim :-)