Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 21 november 2016

Att skriva en bok kräver disciplin

Att skriva en bok kräver disciplin 

Disciplin
Om någon borde veta hur mycket disciplin det krävs för att skriva en bok är det jag. Sedan debuten 1997 har jag kommit ut med 40 böcker. Enbart i år, 2016, har det blivit sex stycken. För att åstadkomma det har jag ställt krav på mig själv, satt upp mål och varit envis.


Tanken att böckerna inte skulle hinna bli klara i tid fanns inte. Det var bara att jobba på, sju dagar i veckan, tills målet var uppnått.

Något som har bra disciplin är Kjell E. Genberg, han har gett ut över 200 böcker. Jag är imponerad.

Sätt upp mål
Det är så lätt att falla i fällan att man har all tid i världen för att skriva boken. Det är ju ett helt år dit, eller kanske två. Men tiden rusar iväg snabbare än du kan ana, deadline närmar sig snabbt.

Det gäller att du sätter upp mål för att kunna hålla deadline. Låt inte ovissheten sväva runt skrivandet, bestäm dig när och hur länge du ska skriva. Helst ska du skriva något varje dag.

Få folk att ta ditt skrivande på allvar
Om du som jag sitter hemma och skriver är det lätt att folk inte tar skrivandet på allvar. Du är hemma, du är ledig, eller hur? Det är så många ser på författaryrket. Vi har alltid tid att ställa upp och hjälpa till, vi är ju ändå lediga. Att vi arbetar sju dagar i veckan med skrivandet, signeringar, föreläsningar, besvara mejl och brev, det är det ingen som tänker på.

Visst är det lättare när du väl har slagit igenom som författare, men det är inte självklart att folk respekterar din arbetstid för det. Jag har fantastisk familj och vänner. De ringer inte på arbetstid, om de ringer på kvällstid och jag ändå arbetar är det ingen fara. De förstår om jag säger att jag inte hinner prata för att jag skriver, ofta låter det så här när jag svarar: "Vänta! Jag måste bara skriva klart..."

Därefter skriver jag ur mig de ord som var på väg att poppa ut. Mina vänner väntar snällt på att jag ska skriva klart, eller så lägger de på, för de vet att jag ringer upp när jag har skrivit klart.

Sporra dig själv!
Du kan peppa dig själv att vara disciplinerad genom att ge dig belöning efter väl utfört skrivpass. Det behöver inte vara några stora saker som att du ska åka på spa över en helg, eller åka på en veckas solsemester. Det kan räcka med att du belönar dig med en långpromenad, ett träningspass på gymmet, en god middag med dina vänner, eller något annat du tycker du är värd.

Delmål
Du har målet i sikte och vet när ditt manus ska vara klart, men det känns oändligt långt dit. Sätt upp delmål för att inte arbetet ska kännas alltför betungande.

Mitt första delmål är att skriva 50 A-4-sidor. Då vet jag att jag är igång. Mer än igång faktiskt, för efter 50 sidor brukar berättelsen flyta på av sig själv. Mitt nästa delmål är 120 manusblad. Det var det antal sidor jag skulle skriva när mina böcker kom ut på B. Wahlströms förlag. När jag väl har nått 120 sidor är jag "i mål", men ändå inte, för det är då det verkligen händer något. Orden kommer av sig själv och berättelsen tar form inför mina ögon. När jag väl skriver SLUT efter sista meningen har jag kommit upp i 180 till 220 manusblad.

Om jag hade satt upp slutmålet 220 manusblad hade det känts oändligt långt dit när jag började skriva på första manusbladet.

Disciplin är så mycket mer än att bara skriva
Disciplin är inte bara att ta sig tid att skriva, det är att ordna upp runt allt omkring. Att inte fastna i för långa telefonsamtal, inte boka upp för många fikatider med kompisar, inte se för mycket på tv, vara ute på nätet för länge, spela dataspel på nätet... Som du ser finns det massor av saker du ska styra över för att din bok ska bli klar. Ta kommando över ditt liv och ditt skrivande och sätt upp mål. Du kommer att inse hur mycket lättare skrivandet kommer att bli. Lycka till!
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

2 kommentarer:

  1. Tack för inspiration igen Kim! Det här träffade verkligen rätt. Nu fick jag fart på mig själv och har gjort upp en liten målplanering. Helt rätt... med tydliga mål vet man ju vad man ska göra och när man är klar hihi

    SvaraRadera
  2. Hej Anna

    Härligt att du tyckte om mitt inlägg och tack för att du kommenterade. Skriv på!

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!