I veckan har jag varit och föreläst i olika skolor, haft inspirationsföreläsningar och skrivarkurser. Vid ett tillfälle kom diskussionen om ordet KOLLA upp. Ett ord som används allt oftare i böcker och medier, något jag försöker förändra när det används entonigt och utan synonymer.
Läser just nu en superbra bok. Den enda anmärkningen jag har är att ordet KOLLA används antingen de ska inspektera ett utrymme, titta efter någon, eller läsa dokument. Läs KOLLA istället för inspektera, titta, läsa, så ser du skillnaden och inser hur fattigare språket blir.
Nåväl, lärarna gör allt vad de kan för att få barnen att använda fler ord, samtidigt blir språket allt fattigare. Här har vi författare ett ansvar. Det är i böckernas värld, antingen i skolan eller utanför den, som barnens ordförråd växer. Inte på datorerna, i de sociala medierna eller mobilerna. Där används förkortningar och samma ord, oftast de som först dyker upp som förslag på den media man använder.
Synonymer till kolla
Se, titta, kontrollera, kollationera, övervaka, undersöka, checka, granska, verifiera, skaffa upplysningar om,
Värna om språket
Hjälp till att värna om språket, berika det med synonymer och utmana läsarna. Ge dem möjlighet att ta reda på vad svåra ord betyder, istället för att hela tiden använda samma ord, enkla och ibland banala.
Utmaningar
Det är genom utmaningar man lär sig. Jag är ett levande bevis på det. När jag skulle lära mig franska konversation kom jag till en kurs där läraren bara pratade franska. Jag förstod ingenting. Jag fick med mig en skönlitterär bok på franska och ett lexikon. Jag fick slå upp vartenda ord och grät mig igenom första kapitlet, men jag jobbade, läste och blev glad när jag lyckats förstå vad kapitlet handlade om.
Nästa vecka upprepades samma sak, med den skillnaden att jag förstod vissa av lärarens ord. Efter ett tag behövde jag inte slå upp ord när jag läste den franska boken och jag förstod vad läraren sa, ja, jag kunde till och med prata franska.
Jag har stor respekt för de som kommer till vårt land, utan att behärska vårt språk, men snabbt lär sig behärska det. För att de ska få samma utvecklingsmöjlighet som jag fick genom att läsa Victor Hugo på mina franskalektioner, bör vi som skriver böcker tänka på språket, skriva ett vårdat språk och utmana dem att lära sig fler ord. Detta gäller även de barn som är födda här i landet.
Kärlek till orden
Jag brinner för att sprida kärleken till orden. Svenska språket är fint och vi ska vara stolta över det. Ofta får jag höra av utländska vänner att de är imponerade över oss svenskar som kan så många språk, förutom vårt eget, oftast även engelska, tyska, franska, italienska, spanska, norska och danska. Kanske inte alla de här språken, men flera av dem.
Jag hoppas att mina författarkollegor, och du som har ambition att bli författare, tar till sig det här inlägget och värnar om språket i skriftlig form. Snälla, använd synonymer och inte KOLLA till allting.
Jag med några av mina drygt 40 böcker. Foto Bertil Knoester |
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare
Copyright Kim M. Kimselius
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.
På Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.
Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
Att hitta glädje i skrivandet Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren
Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.
"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson
"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman
10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.
Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.
Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
Ehuru jag i grunden delar dina åsikter om att vårt svenska modersmål riskerar en förflackning och tillika utarmning, där en stor orsak, bland många andra, är en förskräckande lathet hos både skribenter och läsare, måste jag dock drista mig till att framhålla de ljuspunkter som trots allt kan upptäckas. Eller för att citera mig närstående ungdomar: Loppet är inte kört. ;)
SvaraRaderaMed glimten i ögat. ;)
Hej Kim!
SvaraRaderaDu har helt rätt att det gäller att variera sitt ordval som skribent för en mer levande text. Det gäller dock att veta hur det olika orden placerar sig på formalitetsskalan, så att man inte kommer med för högtravande eller för vardagliga ord.
Du har rätt att det är genom utmaningar som man lär sig. Det gäller att lägga dem på rätt nivå så att man inte tröttnar helt. En släkting fick läsa en engelsk text om gruvor. Han fick slå upp ord på ord, men blev tyvärr inte så mycket klokare, då han inte förstod de svenska termerna. Där hade det varit bättre med en helengelska ordbok.
Jag konstruerade ett korsord i franskan. Min lärare tyckte att ett ord var lite märkligt. Jag slog upp det på nytt och där stod det ålderdomligt. Ordboken hade gammalstavning, så jag invände inte mot läraren.
Spanska tidningar använder synonymer på ett intressant sätt. Först står det Barcelona, sedan ciudad condal (den grevliga staden), därefter capital catalana. Fotbollslaget omtalas som FC Barcelona och el equipo azulgrana (det blåröda laget).
Per
Hej Maria
SvaraRaderaHärliga ord! Tack för din kommentar :-)
Kram Kim
Hej Per
Åh, vad intressant att läsa. Tack för att du delade med dig.
Kram Kim :-)
Håller med! Språket förändras ständigt, men det betyder inte att vi ska glömma det vi har utan berika och utöka.
SvaraRaderaHej Ia
SvaraRaderaFint skrivet, tack!
Kram Kim :-)