Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 7 augusti 2019

Tips för en lyckad bokrelease och Öppet hus

Tips för en lyckad bokrelease och Öppet hus

I helgen kastade jag mig ut i en för mig okänd värld: Öppet Hus. Tänk vad bra det hade varit om jag innan dess hade haft någon att fråga till råds om hur jag skulle göra. Den var den tanken som födde det här blogginlägget. Nu vet jag vad man bör tänka på när man har Öppet hus. Till nästa års Öppet hus, 1-2 augusti 2020, har jag tagit till mig lärdomarna.


Det är stor skillnad på Öppet Hus och Bokrelease. Därför har jag delat upp det i två delar.

Bokrelease
Min bokrelease
Jag har haft förmånen att någon annan har anordnat mina bokreleaser. Först var det B. Wahlströms förlag, med min debutbok Tillbaka till Pompeji, ingen speciell fest utan andra författare medverkade också.

Vid de andra bokreleaserna har de skötts av de kommuner som har beställt böckerna av mig, jag har alltså skrivit på beställning. I inget av fallen har jag varit inblandad i arrangemanget, jag har bara fått veta vad som kommer att hända.

Första gången var det stor föreläsning tillsammans med andra författare. Det fick mig inte att känna mig speciell.

Vid de andra tillfällena har fokus bara legat på mig. Vid ett tillfälle, när jag släppte Snapphaneresan, var det bara journalister och bibliotekarier som var inbjudna. Men en äldre dam, som älskade mina böcker, smög sig in bland publiken och berättade det för mig vid signeringen. Hennes ögon glittrade över att hon hade varit så spjuveraktig, trots sin ålder.


Det var en trevlig tillställning, där jag var medelpunkten. Inga böcker såldes, utan alla som kom fick var sitt exemplar. Det stod arrangören för.

En annan gång, när jag släppte Äventyr i Uddevalla, var det stort jippo. Först en stor föreläsning på biblioteket inför fullsatt lokal, efter att hela veckan ha föreläst i Uddevalla inför boksläppet. Därefter var det en kort promenad till bokhandeln där det var feststämning och kön ringlade sig ut på gatan när jag kom. Jag fick massor av presenter och stora blomsterkvastar. Personalen hade laddat upp och dagen innan hade jag blivit intervjuad av tidningen för att folk skulle veta att jag fanns på plats. Det var tredubbla köer och jag signerade konstant i 45 minuter och bokhandeln sålde 150 böcker.


När jag släppte Det glömda kriget 1808-1809 skedde festligheterna i Finland. Jag var uppbokad på flera veckors föreläsningsresor över hela landet. Det blev fin middag med många välklädda gäster, jag fick gå på teaterföreställning på en skola där barnen spelade upp min bok Faraos förbannelse. Vilka minnen!

De gånger jag har haft egen bokrelease har jag alltid släppt böckerna i en bokhandel. Då har bokhandlaren stått för kakor, cider, saft och kaffe, och böckerna har sålts.

Din bokrelease
Om du är debutant och ska ge ut din första bok tycker jag du ska fira rejält! Det är stort att hålla sin första bok i handen.

Antingen kan du göra som jag, låta någon annan sköta bokreleasen, genom att ha den hos bokhandlaren, eller så kan du sköta allt själv.

Bjud in alla du känner, vänner, författare, lärare... Alla du vet har stöttat dig i ditt skrivande, sådana som kommer för att de gläds med dig. Du behöver inte bjuda på något överdådigt, chips, ostbågar och popcorn räcker, samt något att dricka till. Det behöver inte vara alkohol, vanlig läsk, cider samt vatten går bra (inte bara vatten). Du behöver inte ha sittplatser till alla, tanken är ju att du ska vara huvudpersonen, sitta och signera dina böcker, medan folk minglar omkring med varandra.

Bokrelease passar bäst en vardagseftermiddag/kväll. Det gör att besökarna kan komma direkt efter jobbet.

Sälj böckerna! Ge inte bort dem! Jag har fått inbjudningar till bokreleaser där man både får betala för mat och köpa bok. Men jag har också varit på bokreleaser där jag har fått både mat och bok. Dessutom har jag fått förfrågan från debutanter om att skänka böcker till deras "goodiebags" till besökarna. Gör inte så! Det är din bok som ska vara fokus, inte andra författares. Någon gåva till besökarna behövs inte. De är där för att de är nyfikna på dig och din bok.

Skriv något personligt i varje bok, inte bara ditt namn!

Om du ska hinna vara trevlig mot alla och signera böckerna måste du ha någon som hjälper dig ta emot betalning. Antingen kontant, swisch eller med kort (I-Zettle).

Se till att någon annan sköter serveringen, du är författare, du har just debuterat, njut och låt andra sköta grovjobbet, du har redan gjort ditt.

Det är fint om du pratar med dina gäster. Berätta lite om hur idén till boken kom till, vad som fick dig att skriva den, hur du har arbetat fram boken och så vidare.

Framförallt, se till att njut! Det här är din stora dag. Grattis!


Öppet hus
Mitt Öppet hus
I helgen hade jag mitt första Öppet Hus. Jag har lärt mig massor och det är den erfarenheten jag vill dela med mig av till dig. Både för att du ska få ett lyckat evenemang och för att du inte ska göra mina misstag. Jag hade öppet både lördag och söndag.Jag har förmånen att ha ett separat hus för min skrivverksamhet och öppnade bara det huset. Det fanns parkeringsvakter/mottagningskommitté vid grinden som visade besökarna till rätta. Rollupper var fästa på båda sidor om grinden. Mängder av trädgårdsmöbler var utställda i trädgården för folk att slå sig ner och fika.

Gästförfattare var inbjudna, de fick gratis visa upp sina böcker och sälja. Dessutom hade jag lagat mat till alla gästförfattarna. Något jag inte tänker göra till nästa år. Mycket på grund av att de gick in i boningshuset för att äta och då ständigt störde hundarna som skulle ha lugn och ro där. Dessutom tog det mig två veckor att laga all mat. Jag lär mig av mina misstag och berättar om dem för att inte du ska göra samma sak.

Jag hade folk som bakat fikabröd och sålde kaffe, saft och kakor till gästerna. Mycket populärt, eftersom det var till självkostnadspris. Till nästa år hoppas jag att de vill sälja pajer och smörgåsar för att alla ska få något matigt att äta.

Två personer visade upp mina böcker och tog betalt.

Gästförfattarna hade sina fasta platser, jag minglade runt och signerade där folk hittade mig med sina högar av böcker. Det gav mig möjlighet att prata med var och en.

Vi hade tipspromenad, med frågor utifrån mina böcker.

En person högläste ur en av mina nya böcker: Petit och Rödben möter Monsterkatten.

Jag hade gästföreläsare.

Med andra ord var det ett stort jippo, men så kom det också närmare 150 personer från hela Sverige och även från utlandet.

Ditt Öppet hus
Börja förberedelserna i god tid!

Bestäm datum minst ett halvår innan för att folk ska kunna planera in dagen. Öppet hus passar bäst en helg. Det räcker kanske med en dag.

Bjud in alla du känner, vänner, författare, lärare... Alla du vet har stöttat dig i ditt skrivande, sådana som kommer för att de gläds med dig. Berätta i sociala medier att du ska ha Öppet hus.

Se till att förbereda ditt hem i god tid också. Plocka bort allt personligt som du inte vill att gästerna ska se och röra vid. Möblera om för att gästerna ska få plats.

Skylta upp ordentligt, både vid grinden, i trädgården och inomhus.

Ha soppåsar, tydligt utmärkta med vad som får slängas i dem.

Begränsa besökstiden!

Ta hjälp av goda vänner! Både att ta hand om gästerna, visa upp dina böcker och ta betalt för dem.

Ha någon som bakar och säljer kaffebröd, kaffe, te och saft till besökarna. Låt dem ta den förtjänsten.

Ge inte bort dina böcker, sälj dem!

Precis som vid bokreleasen är det du som är stjärnan, du ska inte jobba. Njut av dagen och glöm inte äta!

Lycka till!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
  


6 kommentarer:

 1. Först Stort Grattis till Dig!!!
  Och Tack för alla goda tips och råd.
  Som du skriver man behöver inte göra misstag två gånger. 😉
  Varma Kramar Anneli Pietikäinen

  SvaraRadera
 2. Hej Anneli
  Tack så mycket! Ja, nu hoppas jag att du inte gör mina misstag :-)
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Mycket bra lista att tänka på. Tre gånger har jag funderat på releaseparty, men inte kommit till skott. När nu 4:e boken blir klar SKA jag ha ett releaseparty. Så intalar jag mig själv att ingen kommer -vad snopet! Jag vet att många tycker om min polistrilogi, och väldigt många har frågat efter en 4:e bok -både kända och okända människor.
  Ja, det tål att tänka på.

  SvaraRadera
 4. Hej Cherstin
  Kul att ha dig här på mitt Öppet Hus. Förstår precis hur du känner. Men det är bara att börja bjuda in dina läsare och författarkollegor och be om svar. Slå inte på för stort första gången.
  Lycka till!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Stort tack för att du så generöst delar med dig!

  Det är mindre än sju månader till min bokrelease - inser att det är dags att börja planera. Orten är given: Älvdalen. Platsen inte lika självklar - hade tänkt det gamla tingshuset - men när du berättar inser jag att Rots skans eller Hagströmsmuseet är bättre. De kommer sälja mina böcker och kan göra det även på boksläppet.

  Jag tänkte ha öppen trädgård i april i Billesholm. Datum är inte bestämd, men har tänkt en lördag i april. När jag läser om ditt öppethus ser jag framför mig hur det ska vara. Vi bor sidan om Billesholms Folkets Park. Där kan de sälja våfflor och kanske något matigt. Det finns en inomhusscen där det skulle kunna vara föredrag och gott om plats för andra utställare i foajén (vid våffelförsäljningen). Hur gjorde du när du bjöd in andra gästförfattare?

  OCH - det skulle vara VÄLDIGT roligt om du kunde komma till min öppna trädgård i april och kanske t o m berätta om dina böcker.

  SvaraRadera
 6. Hej Annika
  Självklart delar jag med mig. Varför uppfinna hjulet två gånger ;-)
  Toppen med Öppen trädgård. Hoppas du får många intresserade av det. Måste dock tacka nej.
  Lycka till!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!