Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 8 januari 2020

Sätt upp mål för ditt skrivande under 2020

Sätt upp mål för ditt skrivande under 2020

Efter nästan 60 utgivna böcker och 23 år som etablerad författare vet jag hur man ska lägga upp planeringen för att hinna få ut sin bok i tid. Här vill jag dela med mig av mina tips för att även du ska lyckas.

Sätt upp mål för skrivandet
För att nå dit du har tänkt dig med ditt skrivande gäller det att du sätter upp mål redan från början.

Det första målet är att få boken utgiven, men det ligger långt fram i tiden, du har många delmål innan du når dit.

Bestäm dig för när din bok ska bli klar, lägg upp en tidsplan som går att hålla trots sjukdomar, semestrar, många prov i skolan etc. Sätt upp ett slutdatum som mål. (Innan jag ens har skrivit boken har jag lagt ut på webben att nästa bok kommer 1 augusti 2020. Det är ett av mina mål: utgivningsdatum. Innan dess kommer datum då boken ska lämnas till korrekturläsarna, och när jag måste vara helt klar med boken för att kunna skicka till tryckeriet.) 
 
Skriv in ditt slutdatum i din kalender, skriv t.ex.: Den 1 juni ska jag vara klar med min berättelse! Skriv det med rött och håll målet levande.

Lägg upp en realistisk tidsplan med ditt skrivande! 
 
Vad är målet med ditt skrivande?
Tänk igenom vad själva målsättningen med skrivandet är. Är det att få sätta din egenhändigt skrivna bok i bokhyllan, att bli en bästsäljare eller få njuta av boken i skyltfönstret hos bokhandlarna.

Om målet är att skriva en bästsäljare bör du skriva något som är unikt, som ingen annan redan har skrivit. Då har du störst chans att lyckas.

Delmål
Sätt upp delmål under året. Bestäm dig för hur många timmar per dag du ska skriva, hur många tecken, hur många ord, hur många A-4-sidor. Sätt inte för höga mål, då är det lätt att ge upp. Säg hellre att du ska skriva en halvtimma varje dag än två timmar, då har du störst möjlighet att lyckas. Om du sedan skriver två timmar någon dag, eller kanske flera dagar i rad, det är bara bonus.

Du kanske inte kan skriva varje dag, utan kan vika en av helgens dagar för skrivning, eller en kväll, eller gå upp tidigare någon/några dagar för att skriva. Sätt upp mål för allt.
 
Planera sedan hur mycket du behöver skriva varje dag för att uppnå målet. En A-4-sida innehåller cirka 2.500 tecken (bokstäver och mellanslag) då du har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5. Här är exempel på antal A-4 sidor för olika typer av böcker: För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. Mina manus brukar ligga på 120-220 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Sikta mot stjärnorna!     
Sikta mot stjärnorna och var glad om du når trädtopparna, eller kanske till och med månen. Se till att ha kul på vägen och ser framför dig när du sitter och håller i din färdiga, tryckta bok.

Var nöjd med dig själv!
Bli inte ledsen om du inte klarar av att uppfylla målet varje dag. Var nöjd med det du har åstadkommit, se på framstegen istället för att stirra dig blind på det du inte har lyckats med. Att skriva ska vara kul! Skriv med glädje!

Du kan även bygga upp berättelsen med mål att uppnå
Vad är syftet med boken, har du något? Vad är tanken bakom att berätta din historia. Vart är huvudpersonen/personerna på väg, vad är målet för dem? Om du sätter upp ett mål för huvudpersonen, och inte bara låter berättelsen skriva sig själv, kanske du har lättare för att uppnå målet att bli klar med berättelsen. Kanske är målet att huvudpersonen ska klara sig från att bli avslöjad som mördare/otrogen. Eller kanske huvudpersonens mål är att ta fast mördaren, få någon att bli förälskad i sig etc. 

Starta din berättelse på ett spännande sätt, där du redan gör klart för läsaren vad målet för huvudpersonen är, utan att direkt behöva skriva ned det ordagrant, utan istället väva in målet i berättelsens första del.

Sätt upp målet att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt när du skickar det till ett förlag. Det innebär också att du måste sätta upp ett datum för när ditt manus ska lämnas för korrekturläsning, antingen det är till en fristående redaktör, en god vän, en bibliotekarie etc. Innan det datumet behöver du också ha ett mål: att manus ska lämnas så felfritt som möjligt till korrekturläsaren, eftersom det blir mindre arbete i efterhand för dig, kostar dig mindre om du betalar en redaktör, och förhoppningsvis gör att din vän gärna hjälper dig med korrekturläsning fler gånger. Lämna aldrig ifrån dig ett manus som inte är ordentligt genomarbetad. Det kan göra att du stupar på tröskeln till utgivning, att det är det där lilla som gör att förlaget tackar nej!

Nu är det bara att ta fram 20202 års almanacka och börja planera in dina mål. Det är inget att vänta på. Drömmer du om att få din bok utgiven, få din nästa bok klar eller att skriva din släkthistoria, då är det bara att sätta igång, NU! Lycka till!

Mitt mål för 2020 är att jag ska ha min bok Silverskatten vid Johannishus slott släpps här hos mig under Öppet Hus 1-2 15 augusti 2020. Dessutom har jag som mål att några av mina andra böcker också ska hinna bli klara. Jag skriver på!.

Vad är ditt mål för 2020?

Glöm inte kontakta mig och berätta när du fått din bok utgiven.

Lycka till!
 
Om du vill ha extra hjälp för att komma i mål kanske en skrivarkurs är något för dig. Jag håller både distanskurser och skrivkurser på Färgargården i Eringsboda, Blekinge


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!