Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med över 40 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare och föreläsare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 27 februari 2010

Våren har kommit till min skrivarlya

När våren kommer brukar jag sitta i min vinterträdgård och njuta av utsikten över trädgården, samtidigt som jag arbetar.

När jag nu tittar ut genom fönstren ligger snön mycket tjock utanför, men då vänder jag blicken och ser på mina blommor som talar om för mig att våren trots allt inte är så långt borta...

Citronträdet bär fullt med knoppar och jag vet att när solen kommer slår de ut och en bedövande doft fyller rummet.


Även om det kan vara lite svårt att se på den här bilden, så är det faktiskt små, gröna citroner.Om några månader har de gulnat och är klara att plockas från mitt lilla citronträd.

Den här citronen är klar att ätas. Våra egna citroner har en helt annan smak än de man köper. Våra citroner är inte så sura och det går faktiskt att äta dem precis som de är.

Det bästa jag vet är att skiva dem och lägga dem i en tillbringare med kallt vatten. När vatten är urdrucket äter jag upp citronskivorna.

Kan ni tänka er ett ljuvligare ställe att sitta och skriva på, än i doften av blommande citronträd? Eftersom jag inte kan resa till Italien varje gång jag längtar efter det, nöjer jag mig med mitt egna lilla träd och njuter av det.

Nu väntar jag på att mandarinträdet ska börja blomma och ha fullt av mandariner i sommar. De är söta och goda och plockas med förtjusning av mig och alla besökande barn.

Hur många har egna citron och mandarinträd i sitt hem?

Kramisar från Kim

4 kommentarer:

Maria Björkman sa...

Jag har tre citronplantor, som förhoppningsvis blir träd. Dessa har jag drivit upp från kärnor ur citroner plockade på Sicilien när jag och dottern var där förra sommaren. Det tycker jag ger en härlig återkoppling till sydligare nejder! Sköter man dom på något speciellt sätt, du som tycks ha lyckats?

Kimselius sa...

Hej Maria

De vill aldrig torka ut, men de vill inte heller bli dränkta. De vill ha jämn gödning av citrusgödning, 1 ggr/månad under vintern 1 ggr/vecka vår/sommar. De bör stå svalt under vintern för att vila sig, men de vill ändå ha ljust. En vinterträdgård är perfekt, om man har en sådan.
Blir de för torra får de lätt spinn. Jag brukar duscha mina under våren/hösten. På sommaren står träden ute. De är tunga att lyfta ut, men värt det för de trivs så jättebra och får massor av frukt.

Lycka till med dina träd!

Kramisar Kim

Annika sa...

Jag har försökt med såväl små citrusträd som oliveträd men det är som du säger - de ska övervintra svalt och ljust så lägenheten vi bor i passar inte. Jag skulle kunna ha dem i stugan på landet under vintern, men då skulle de förmodligen torka ut för mycket. Jag får helt enkelt vänta tills vi köpt någonting i Provence, någon gång...

Kimselius sa...

Annika: När du flyttar till Provence behöver du inte ha citronträden i kruka, du kan ha dem i trädgården! Har du varit till Sorrento på våren när alla citronträden blommar? En helt fantastisk upplevelse, både doftmässigt och rent ögongodis! Kan varmt rekommendera det!

Kramisar Kim