Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 16 januari 2011

Boktips: Sarahs nyckel

Många lästa böcker har det blivit under åren, böcker som har fängslat mig, som jag burit inom mig långt efter jag läst sista sidan. Men ingen av alla de böcker jag läst har så totalt uppslukat mig som boken Sarahs nyckel.

Juli 1942: Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer


Maj 2002: Inför 60-årsdagen av VeldHiv ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.


Att få läsa något sådant här under mitt researcharbete om andra världskriget är både omtumlande och som balsam på samma gång. Detta är en bok som bara inte går att lägga ifrån sig. Har läst den nästan i ett sträck sedan jag började läsa den igår kväll. Sovit ett par timmar och sedan upp tidigt, tidigt för att fortsätta läsa, läsa, läsa, tills sista sidan var avslutad och jag lade ifrån mig boken. Bara för en liten stund sedan.

Läsupplevelsen var intensiv och förflyttade mig mellan alla de platser jag läste om. Jag vet inte om min upplevelse av boken blev extra stark eftersom jag nu har läst så mycket om andra världskriget. Det skulle vara roligt att få höra någon annan berätta vad de tyckte om just denna bok. Har du läst den? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om boken.

Nu ska jag sätta mig och skriva på min bok På liv och död i andra världskrigets skugga som jag hoppas kommer att fängsla läsarna lika mycket som jag fängslades av Sarahs Nyckel.

Kramisar Kim















8 kommentarer:

  1. Bra Helena! Det tycker jag absolut att du ska göra! En bit av boken utspelar sig i Italien. Väldigt, väldigt spännande bok! Berätta vad du tyckte om den när du läst den! Förresten, skulle det inte vara idé för dig att läsa böcker som e-böcker, du kan du ju ladda ned dem från nätbokhandlarna? Kram Kim

    SvaraRadera
  2. Den ska bli mitt nästa bokprojekt!

    SvaraRadera
  3. Trillingnöten: Ser fram emot att höra vad du tyckte om den. Ska bli intressant att se om det är för att jag är så påläst om andra världskriget just nu som jag tyckte det var så oerhört bra. Eller om det helt enkelt bara är så där bra som jag tycker! Kram Kim

    SvaraRadera
  4. Den boken kände jag att jag ville läsa med en gång. Tyvärr är den slut överallt, så den går inte att köpa...
    Lyckades hitta den på biblioteket, så nu står jag i kö, hoppas jag får den fort!
    Vet du om du kommer ha signering i närheten av Göteborg när nya Kimberlie-boken kommer?
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Jessica
    Förstår att den är slutsåld, för den är jättebra! Hoppas du får boken fort ifrån biblioteket.
    Det är ingen signering inplanerad i Göteborg under våren. Tror inte jag hinner med det i år. Vi får se. Håll utkik på min hemsida www.kimselius.se om jag dyker upp i närheten av dig.
    Kram Kim

    SvaraRadera
  6. Oj, jag skriver som de andra, att när du skriver om den vill jag verkligen läsa den med.
    Jag läste förra året med stor behållning "Pojken som överlevde Auschwitz". Speciellt uppskattade jag författarens beskrivning av hur hans vuxna liv blivit och hur han arbetat med mänskliga rättigheter och tog upp exempel på förföljningar i andra länder under senare år. Väldigt intressant.
    Läste även "Pojken i randig pyjamas" för 13-åringen i höstas och det känns inte som om jag ska ta den för 11-åringen på ett tag. Väldigt bra, men ack så tung att ta till sig.

    SvaraRadera
  7. Hej Ingrid
    Härligt, för det är verkligen en bra bok. Pojken som överlevde Auschwitz ligger på mitt nattduksbord och Pojken i randig pyjamas läste jag för många år sedan och har även sett den på film. Den gjorde ett mycket starkt intryck på mig, både filmen och boken. Förstår att du vill att din 11-åring ska vänta lite med den. Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!