Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 27 januari 2011

Okej...

I alla mina böcker försöker jag hålla en neutral ton, inte ta ställning till någon sida när det handlar om krig etc.

Men den här gången är det oerhört svårt. Jag känner ilskan koka inom mig när jag skriver om judeförföljelsen under andra världskriget. Hur miljontals, helt vanliga människor, utrotades, mördades, torterades, gasades, sköts... Helt oskyldiga människor...

Eftersom jag har lovat mig själv, och vissa fans, att böckerna om andra världskriget inte ska bli så hemska, kände jag att jag var tvungen att skriva av mig lite på bloggen idag, annars hade jag gjort det i boken istället. Och DET skulle inte ha varit så bra.

Kanske är det så svårt att hålla mig neutral eftersom det ligger så nära i tiden. Min 87-åriga pappa berättar nästan varje dag om krigsminnen, eftersom han vet att jag just nu håller på med andra världskriget.

Dessutom har han skrivit sina memoarer, som jag på min "fritid" sitter och skriver in och bryter om till en bok. Just nu läser jag om min pappas upplevelser under andra världskriget. Inte så hemska som de jag läser om i historieböckerna, eller de jag skriver om, men ändå väcker de min ilska och faktiskt också förvåning. Hur kunde det bli så, hur kunde någon lura ett helt folk, hur kunde de...

Samtidigt som andra världskriget gör mig upprörd och illamående är det intressant att för en gångs skull skriva om en historisk händelse som ligger så nära i tiden, att mina närstående kan berätta om viktiga händelser, t.ex. när danska judar flydde över Öresund till Sverige, de Vita Bussarna, norska motståndsmän som flydde över gränsen. Allt detta har min pappa berättat om, några av händelserna har han själv varit med och upplevt, som soldat i Sverige under andra världskriget.

Okej, nu har jag skrivit av mig lite frustration och ilska, nu känns det bättre, i alla fall ett litet tag, tills jag sätter mig och skriver igen, går igenom mina anteckningar, bläddrar i historieböckerna, slår upp viktiga händelser och läser igen...

Lika mycket som jag har lovat mig att försöka förhålla mig neutral i böckerna har jag även lovat att dessa två böcker ska bli de bästa jag någonsin gjort. Jag vet, jag ställer höga krav på mig. Men jag har lärt mig att om jag siktar mot stjärnorna kanske jag i alla fall når till trädtopparna, eller till och med till månen, om jag har tur!

Ja, det är väl lika bra att sätta igång igen. Om du undrar när du får tillfälle att läsa om andra världskriget och uppröras över det, kan jag berätta att både På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa utkommer i augusti 2011. Ska bli spännande att se vad du kommer att tycka om böckerna!

Kramisar från Kim (som nu lugnat ned sig lite, men bara lite)

Läs här om förintelsen