Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 29 januari 2011

Vikingar

Vem har inte fascinerats av vikingarnas historia? Kvinnorna hade en stark ställning i samhället på den tiden och ibland ser jag mig som en vikingakvinna, med nycklarna till gårdens alla dörrar skramlande vid bältet. Därför var det kul att vara klädd som en vikingakvinna när jag på Bokmässan släppte min bok om vikingarna.

När jag gjorde research för min bok Vikingaträl fick jag tränga in i vikingarnas historia. Jag lärde mig otroligt mycket. Men är allt sant? Var det verkligen vikingen Leif Eriksson som upptäckte Amerika, före Christofer Columbus? Det sägs i alla fall att Leif Eriksson omkring år 1000 reste från Norge till Grönland, men råkade ur kurs och landsteg på en kust i väster som han kallade Vinland. Man antar att Vinland var en del av Nordamerika, förmodligen trakterna kring Boston och New York. Leif Eriksson döpte trakten till Helluland (Baffins Land) och Markland (Labrador). Om man ska tro det här, så var det alltså en viking som upptäckte Amerika allra först...

Sedan har vi vikingen Rurik. Han sägs ha varit en nordbor som i rysk historieskrivning har hyllats som Rysslands grundare och tsarernas anfader.

I många hundra år stod ett stenlejon på vakt vid inloppet till hamnen i Pireus. En dag kom en viking och hackade in ett evigt klotter i skulpturen. Tyvärr är hans sista hälsning idag oläslig på grund av vittring och senare klotter. Nu för tiden står lejonet i Venedig, dit det fördes som krigsbyte. Det var där som en svensk diplomat, Johan David Åkerblad, upptäckte "klottret".

Jellingestenen är Nordens stoltaste runsten, rest av kung Harald Blåtand i Jelling. Den sägs vara Danmarks dopattest. På stenen kan man läsa: "Kung Harald lät resa dessa kummel efter Gorm sin fader och Tyra sin moder, den Harald som vann hela Danmark och Norge åt sig och gjorde danerna kristna." Stenen är 2,4 meter hög. I min bok Vikingaträl låter jag en av mina romanfigurer få vara med när Jellingestenen tillverkas.

Det där med att Vikingarna hade horn på hjälmarna, det tror du väl ändå inte på?

Om du vill besöka en riktigt fin Vikingastad tycker jag att du ska göra ett besök i Vikingabyn utanför Ribe. En fantastiskt plats med många upplevelser.

Ja, hela Ribe är en helt otrolig stad, där centrum är bilfri, smala gator och gränder, små låga hus och kullerstensgator. Att besöka Ribe är som att ta ett kliv rakt in i medeltiden.

Du har även en fantastisk Vikingaby här i Sverige: Foteviken i Skåne.

Här i närheten där jag bor finns en medeltidsby som sköts av Horsahallens Gille. Här arrangeras lajvhelger, medeltidsdagar och mycket annat. I maj varje år är jag där och berättar om mina böcker under Levande Historia-helgen.

Det känns som om det var igår jag åkte runt i Danmark och besökte olika vikingabyar, åt vikingamat, drack mjöd, lärde mig skjuta pil, kände på de tunga rustningarna och bara njöt av livet. Hela tiden bodde jag i Ribe och gjorde dagsutflykter därifrån. En fantastisk upplevelse som präglade min bok om vikingarna när jag satte mig och skrev den.

Vikingaträl är den bok som gjorde att mina böcker blev översatta utomlands. Jag fick ett telefonsamtal från en av Europas största agenturer. Agenten sa: "Vi tar inga nya författare, men vi har läst din bok Vikingaträl och är så mäkta imponerade att vi vill ha världsrättigheterna på samtliga av dina böcker och lansera dem över hela världen."

I den stunden kände jag att allt arbete jag hade lagt ned på Vikingaträl var värt mödan.

Baksidestext Vikingaträl:
Ovädret är över Theo och Ramona innan de hinner reagera och plötsligt ligger de i vattnet tillsammans med sin hund Pluto.
Innan Theo dras ned under vattnet ser han en märklig syn, ett stort skepp med ett fyrkantigt rött segel och en drake i svart på seglet. Runda mönstrade färggranna sköldar på utsidan av båten och i fören sticker ett stort ondskefullt drakhuvud upp! Ett vikingaskepp!
Theo och Ramona inser att den lugna fiskeutren har bytts ut till något betydligt farligare. De har återigen förflyttats i tiden, till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.

Glöm nu inte att klicka in på alla länkarna för att läsa mer fakta om de olika saker jag berättat om.

Här är ännu en bra länk om vikingar.

Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.

Läs intressanta faktainlägg


Ha det så bra!

Kramisar Kim