Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 14 maj 2012

Vad är Storytelling och Story Slam?

Berättandet är en konst som har fört sägner och kunskap genom århundraden.

Storytelling betyder just berättande och är en konstform som slog igenom i USA redan på 1970-talet. Vid Storytelling står man på en scen och berättar en historia. Ofta innehåller berättandet inslag av dramatisering, såsom gester och ibland även lite skådespeleri.

Redan i oktober 1973 hölls de första berättarfestivalen i Jonesborough, Tennesse och kallades då för National Storytelling festival.

Alla berättares dag/World storytelling day, hölls för första gången i Sverige 1991. Efterhand har den här berättarkonsten spridit över hela världen. På norra halvklotet av vår jord äger festivalen rum på vårdagjämningen och på södra halvklotet på höstdagjämningen. Vid just denna berättarfestival har man gemensamt berättartema över hela världen. 2012 är ämnet träd.

I Blekinge har vi Berättarfestival som heter "Berättelser under Eken". Förra året invigde jag den berättarfestivalen. I år kommer jag inte att delta, på grund av att det har varit en jobbig vår och jag behöver sommaren för att komma ikapp och vila upp mig.

Det finns Berättarfestivaler över hela Sverige. På internet hittar du alla.

Story Slam är en tävling i historieberättande, där berättaren står på scen framför publik. De som vill delta skriver upp sig på en lista och kallas sedan upp en efter en för att berätta en historia om ett visst ämne. En jury utser vinnaren.

Såg även på tv att de i Malmö har börjat med Dagboksuppläsning. Då läser man på scen framför publik ur sin egen dagbok, något jag inte tror att jag skulle vilja göra. Dagboken är något högst privat, där skriver man ner sina egna tankar, som inte är tänkta att dela med någon. De utdrag jag hörde på tv ifrån dagböckerna var mest pinsamma och inte något jag skulle vilja berätta offentligt. Men vi är som tur var olika!

Kanske har du berättandet inom dig och vill delta i någon tävling. På Facebook hittar du en sida om Story Slam.

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.