Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 28 juni 2016

Har du testat Crowdfunding, få pengar till att ge ut din bok?

Har du testat Crowdfunding, få pengar till att ge ut din bok?

Det kostar en hel del att ge ut en bok, att då få någon annan att betala utgivningen är perfekt, eller hur? Oftast sker det när ett förlag antar ditt manus, men om du vill bli utgiven av ett stort förlag, utan vill satsa på att ge ut din bok själv, då är kanske crowdfunding något för dig.

Jag till vänster på bilden, när jag rider på Nya Zeeland.

Jag läste en artikel om en ung kvinna som hemskt gärna ville köpa en häst. Hon skrev på Facebook om alla hennes vänner skänkte henne 25 kronor, (är osäker på summan) då skulle hon ha råd att köpa hästen hon så gärna ville ha. Pengarna strömmade in, inlägget spreds och okända personer började skicka pengar till henne. Till slut hade hon råd att köpa hästen.

25 kronor, vem kan inte undvara det, eller en hundralapp, eller? Många bäckar små, ger möjlighet att du till slut får din bok utgiven. Vad sägs om det?

Min bokhylla, med mina egna böcker. Gammalt kort, är nere på 3:e raden nu och behöver sätta dit en ny hylla snart. Tänk när din dröm blir sann. Kanske blir den det med hjälp av Crowdfunding?


Kristina Svensson är vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare. Hon har skrivit ett mycket intressant inlägg om Crowdfunding. Hon kan det där bättre än vad jag kan. Så här skriver Kristina:

Crowdfunding är inget nytt, det nya är att det är online
Crowdfunding är inte nytt. 1700-talspoeten Alexander Pope använde det för att översätta Homeros Iliaden till engelska. Pope lade först ungefär ett år på att träffa presumtiva sponsorer och tigga ihop löften om förbeställningar. Som tack skulle alla sponsorer få ett tack i boken. Listan med förbeställningar använde Pope sedan för att övertyga ett förlag om att anta böckerna och ge honom betalt under de sex år arbetet tog.

Idag finns många företag som förenklar insamlandet av medel på nätet. Du lägger upp ditt projekt på en sida på nätet och sedan sätter du upp ett eller flera ekonomiska mål. Exempelvis att ifall du når upp till en nivå blir boken tryckt i mjukband men om du når upp till ett högre mål kommer du trycka boken med hårdpärm. Det är bara om insamlingen når målet som boken blir av. I annat fall återfår alla investerarna sina satsade pengar. De riskerar alltså inte att satsa pengar i ett projekt som inte blir av. Sajten tar inget betalt av investerarna men däremot tar de procent på insamlade medel. En del tar även en uppstartsavgift.

Sponsorerna eller investerarna kan få olika typer av tack beroende på hur mycket de bidragit med. Det minsta är kanske en e-bok och din eviga tacksamhet, medan den övre gränsen inte har något stopp för kreativiteten. De kan få speciella presenter eller få namnge karaktärer. Givetvis ska de som är med och investerar få ut något av sin investering men huvudmotivet för att delta är sällan att tjäna pengar utan att man vill vara med och bidra till förverkligandet av något. Det betyder att investerarna förutom pengar bidrar med engagemang. Det kan yttra sig som att de är marknadsföringsambassadörer för boken. Och sådana är ju inte dumt att ha!

Låter det intressant? Då tycker jag du ska läsa resten av Kristina Svensson artikel om Crowdfunding. Här får du veta allt du behöver för att få ihop ett startkapital till din bok.

Om det är så att du startar en Crowdfunding och det fungerar, får du mycket gärna skriva till mig så kan jag blogga och berätta om det.


Lycka till!

Kramisar Kim

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!