Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 1 juli 2016

Att skriva om sin barndom

Att skriva om sin barndom

Det är många som skriver om sin barndom, om traumatiska upplevelser, om hemska föräldrar, eller bara berättar rakt upp och ned om sitt liv.

Jag, Kim M Kimselius, med min storasyster, Birgitta. Foton från boken Harry äventyrliga  liv. Där pappa berättar om sitt liv och vår barndom.

Hur gör man då för att skriva om sin barndom, sitt liv?
De flesta väljer att skriva i kronologisk ordning, från födsel till den dag boken skrivs. Men man måste inte skriva på det sättet. En av de bästa biografier jag har läst är Babben Larssons bok Jag vägrar dö nyfiken. Där hoppade hon hej vilt mellan åren och började mitt i livet. Det gjorde boken lättläst och mycket intressant.

Min pappa valde att dela upp sin bok i olika delar.
Han berättar om de delar i livet som var viktiga för honom. Hans barndom. Båtlivet. Andra världskriget. Kärleken. Hemvärnet. Barn och barnbarn.

Jag måste medge att det var jag som inspirerade honom att skriva på det här sättet. Mycket på grund av pappas ålder. Han var 88 år när han började skriva boken. För honom var det lättare att tänka på specifika delar av livet, än att försöka dra sig till minnes livet från början till den dag han skrev boken.

Pappa dog förra året, 92 år gammal. Boken Harrys äventyrliga liv, fick honom att leva upp, minnas mycket som han hade glömt. Han fick nya saker att berätta och framförallt fick han nya vänner. Han blev en riktig kändis i bygden där han bodde. På så sätt blev pappas år från det han debuterade som författare när han var 90, tills han dog två år senare, betydligt mer spännande för honom. Han var med i direktsänd radio och blev intervjuad av tidningen.

För oss, barn, barnbarn och barnbarnsbarn är boken en guldgruva. För mig är det många minnen som kommer fram varje gång jag bläddrar i den, eftersom jag hjälpte pappa skriva ihop texten, monterade alla bilder och satte ihop hela boken. Men det är pappas minnen, hans val av foton.


Min barndom
Om jag skulle skriva om min barndom, skulle jag antingen göra som Babben Larsson, eller som pappa, eller en kombination av de båda.

Jag har mycket att berätta, många olika bitar av mitt liv. Det skulle bli en tjock bok. Betydligt tjockare än pappas, om jag börjar skriva nu. För minnen bleknar och försvinner och blir inte lika lätta att gripa tag i om 30 år.

Kanske ska jag ha som mål att sätta mig och skriva lite om mitt liv varje dag, eller en dag i veckan?

När jag skrev förra meningen kom jag på att jag nog hade börjat göra så. Jag kikade in i skrivdatorn och jovisst, där låg den påbörjade boken om mitt liv. Det är bara att fortsätta skriva. Tror jag ska göra det, men inte idag.

Ska först skriva färdigt Det osynliga folket på Island, samt 10 misstag författare gör, som jag skriver ihop med Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson.

En sak är säker, jag hade en lycklig barndom. Visst det fanns tråkiga händelser i barndomen också, men jag tänker lyfta fram det positiva, det som har präglat mig att bli den positiva person jag är idag.


Din barndom
Nu ska vi prata om din barndom. Tänker du skriva en bok om ditt liv? Har du planerat hur du ska bygga upp den?

Det finns många olika vägar att gå.

Skrivböcker
Du kan köpa skrivböcker och läsa dig till hur du skriver din bok. Det finns mängder av bra skrivböcker på marknaden. Under Skrivtips hittar du några av de bästa skrivböckerna. Där hittar du även många av mina skrivtips, bland annat Hur du skriver en bok.

I min bok Att hitta glädje i skrivandet lär du dig hur du gör från idé till färdig bok.

Skrivarkurser
Du kan också gå en skrivarkurs i sommar. Det finns många olika skrivarkurser, en del är specialiserade på att skriva om sitt liv, andra lär dig skriva deckare och så vidare. På mina skrivarkurser lägger jag fokus på skrivglädje, där får du lära dig allt du behöver veta för att skriva din bok. Jag har även distansskrivarkurser. Där arbetar du på egen hand i den takt du själv vill.

Här hittar du mängder av Skrivkurser.

Skriv rakt upp och ned
Du kan också skriva rakt från hjärtat om precis det du har inom dig just då. Skriv av dig, utan tankar på i vilken ordning det ska komma i boken. Du kan skriva direkt i en dator, eller fylla anteckningsbok efter anteckningsbok med berättelsen om ditt liv.

Tänk inte på stavning och grammatik, bara skriv på och släpp loss orden. Då blir din berättelse som allra bäst.

Gräv inte ned dig i tråkiga händelser, även om du kanske måste nämna dem. Lyft fram det positiva, gör boken om ditt liv till en bok dina efterlevande blir glada av att läsa.


När du är klar
När du har skrivit klart din bok kan du antingen lämna den till en redaktör som tar betalt för att jobba med din text. Eller så kan du utnyttja dina kontakter, vänner, grannar, barn, föräldrar, som läser texten och rättar upp den.

Därefter kontaktar du ett Print-On-Demand-tryckeri, som trycker upp exakt det antal böcker du vill ha. De hjälper dig att lägga in texten och göra en tryckfärdig bok. Det kostar lite mer. Det kommer inte att bli någon storsäljare om du inte är kändis. Men du kan sätta boken i bokhyllan, plocka fram din egna bok, bläddra i den och återuppväcka minnet när det börjar svikta. Du kan dela ut böckerna till dina vänner, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Precis som min pappa gjorde.

Glöm inte att ha med mängder av foton i din bok. De är ett bra stöd för minnet.

Lycka till!

Kramisar Kim

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!