Simma med de drunknade av Lars Mytting
Det här var en bok som vi hade valt som bokklubbsbok i #boktwitt. Tyvärr hann jag inte lyssna på boken innan bokpratet. När jag väl började lyssna på boken tog det lång tid innan den var klar. Inte för att den inte var bra, för det var den. Utan för att jag var uppslukad av min egen bok, Det osynliga folket på Island, och hade den i tankarna hela tiden.
Men så en dag kom jag till det läget som händer i alla fängslande böcker, jag kunde inte sluta lyssna. Promenaderna blev längre, jag jobbade länge i trädgården, lyssnade på boken i alla lägen. När den var klar kändes det tomt.
Jag förundras över att författaren lyckades hålla mig fängslad genom den långa boken, utan att något dramatiskt egentligen hände. Fast det hade hänt och jag som läsare fick inte veta hela sanningen, och det ville jag. Det var det som drev mig att lyssna. Det var som en riktig pusseldeckare, där ledtråd efter ledtråd hittades, som i sin tur förde vidare till nästa. Mycket skickligt skriven.
Det här är en passande bok för hängmattan, att sträckläsa. Gör det! Läs boken!
Baksidestext:
Lars Mytting, författaren till succéboken Ved, har skrivit en spännande och underhållande släktkrönika om en föräldralös bondpojke som beger sig ut i världen för att finna sina rötter.
Hösten 1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike. Deras tre år gamla son Edvard är spårlöst försvunnen men hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Var Edvard har befunnit sig under tiden, och om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget, förblir en gåta.
Edvard växer upp hos sin fåordige farfar på en potatisgård på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka till Frankrike, där han tvingas gräva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia. En historia som är nära sammanvävd med de stora tragedierna i Europa under 1900-talet.
Romanen fick det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014.
Den får fem stjärnor av fem möjliga.
Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM. (När jag hämtade länkarna till boken såg jag att alla som läst boken hade gett den full poäng.)
Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte.
För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
Jag med några av mina 40 böcker. Foto Bertil Knoester.
Vad roligt att du rekommenderar boken. Och så lustigt att jag precis började läsa den igår kväll. Vilken slump. Då läser jag tryggt vidare. Kram från Ethel
SvaraRaderaHej Ethel
SvaraRaderaHoppas du blir lika nöjd med den som jag är. Läs på!
Kram Kim :-)