Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 4 september 2016

Projekt Hållbar personlig utveckling

Projekt Hållbar personlig utveckling
Jag är eld och lågor inför mitt kommande skrivkursuppdrag i Landstinget Blekinges regi, inom projekt Hållbar personlig utveckling. Nedan kan du läsa mer om informationsdagen då jag fick reda på mer om vad uppdraget innebär och vad vi kommer att få göra. Allting börjar med färg...

Vi fick måla tillsammans. Det blev en fantastisk färggrann målning. Ser du min fjäderpenna mitt i alla färger?

I våras blev jag tillfrågad om jag skulle kunna tänka mig att hålla skrivarkurser i Landstingets regi. "Det hade varit jättekul!" svarade jag. Därefter glömde jag av alltihop. Kanske beroende på att våren och sommaren har varit hektiska och många böcker skulle färdigställas, samt att jag höll tre helgkurser i skrivandet.

Eftersom min del i projekt Hållbar personlig utveckling består av ord, tyckte jag det var viktigt att bokstäver fanns med.

En dag ringde telefonen. Det var kulturkoordinatorn för Hållbar personlig utveckling, som undrade om jag fortfarande var intresserad. Det är ett treårsprojekt, med åtta dagars utbildning, och två veckors skrivarkurser varje termin. Självklart tackade jag ja. När Sigrid berättade om vad som var tanken med projektet blev jag eld och lågor: Att stötta unga människor i deras personliga utveckling. Visst låter det som ett fantastiskt arbete.

Glädje är viktigt för mig, därför målade jag en glad gubbe på tavlan och det var jag inte ensam om.

Det är ett faktum att psykisk ohälsa ökar bland unga människor. Individer som redan är eller riskerar att bli isolerade unga vuxna. I projekt Hållbar personlig utveckling, utgår man från individen. Det är deltagarnas behov som utgör grunden vår arbetet. Alla insatser utvärderas och är kopplade till forskning. En forskning som visar hur vi kan öka vårt välbefinnande och kulturens positiva effekter på hälsan.

Det här såg jag som djävulens gitarr, medan den som började målningen hade gjort en eldsflamma, som sedan någon annan målat ögon och mun på och strecket ovanpå hade någon annan åstadkommit. Allt skulle gå i ett och våra teckningar knyta an till varandras.

Hållbar personlig utveckling vänder sig till unga människor som inte mår bra, hamnat utanför och helt enkelt inte kommer vidare. Personer som kanske har en upprättad kontakt med vården, arbetsförmedling, försäkringskassa eller andra instanser, eller som fångas upp med hjälp av uppsökande verksamhet. Projektet vänder sig i första hand till deltagare i åldrarna 18-29 år, men kan även omfatta äldre deltagare.

Här läggs färgen ut, sedan får vi varsin pensel och sätter igång och skapar. I det här läget är jag inte riktigt säker på vad vi ska göra.

Kulturprogrammet
Kulturprogrammet, där jag ingår, ger deltagarna möjlighet att prova på ett antal olika kulturformer sida vid sida med professionella kulturarbetare som motiverar och stöttar individen. Varje deltagare arbetar efter en konkret handlingsplan som följs från start till avslutning. Programmet är tolv veckor långt och hålls tre dagar i veckan varav en dag är självstudier. Deltagarna arbetar mot egna mål där de varvar teoretiska kunskaper med praktisk tillämpning. De får prova, reflektera och utmana sig själva, utan att behöva känna pressen att prestera för presterandets skull. Exempel på moment i utbildningen är slöjd, teater, musik, dans och skrivande.

Mitt ankare i Medvetenhetsövningen.

Utbildning för oss kulturarbetare som medverkar i projektet
Kulturarbetar får under en sju dagar lång utbildning insyn och verktyg för att stötta deltagare i Kulturprogrammet. Utbildningen innehåller kursen Första hjälpen i psykisk hälsa och behandlar också ämnen som HBTQ och jämställdhet. Under utbildningen får kulturarbetarna prova varandras kulturformer, samt vara viktiga resurser i utformandet av programmet för deltagarna.

Hoppas alla namn är rätt: Alexander som är krukmakare, Kristina musiker, Karina projektledare på Bräkne-Hoby folkhögskola och Sigrid som är Kulturkoordinator.

Första introduktionsdagen för oss kulturarbetare
I fredags var det introduktionsdag för oss som medverkar i projekt Hållbar personlig utveckling/Kulturprogrammet. Det är ett mycket stort projekt med många inblandade. Jag tillhör alltså kulturprojektet. Som du sett av ovanstående foton fick vi måla någon som symboliserade det vi stod för i projektet. För mig blev det en glad gubbe som står för glädje, bokstäver, bokhylla och en fjäderpenna som står för skrivandet. När allt var klart skulle vi motivera varför vi hade gjort just dessa målningar.

Anni berättar om sin målning. Hon är teaterpedagog.

De andra lät så intelligenta och kunde verkligen sätta ord på sin målning. Jag hade bara släppt loss och gjort det som symboliserade författarskapet. De andra hade tänkt längre.

Johan är musiker, och Anna är konstnär.

Det var intressant att lyssna på alla deltagarna, höra vad projektet går ut på, hur vi som "är handplockade" enligt Sigrid,  ska nå fram till deltagarna. Varje termin kommer vi att få runt 40 deltagare att arbeta med, uppdelat i flera grupper. De möter vi vid olika tillfällen och samtliga av oss kulturarbetare ska med vår specialitet försöka inspirera deltagarna.

Ann-Christin från Blekinge Läns Bildningsförbund

Vi fick träffa Ann-Christin Bernhardsson från Blekinge Läns Bildningsförbund som undrade om vi även ville ingå i en Kulturpool för kommande kulturprojekt i länet. Självklart tackade jag ja, jag var oerhört inspirerad, eftersom jag älskar att inspirera andra.

Här sitter vi i ring och lyssnar uppmärksamt på vad vi ska göra under de kommande månaderna.

Vi fick god mat, mycket information och jag hade oerhört roligt. Stolarna var inte värst bekväma att sitta på och jag vred mig en hel del när jag fick spring i benen på eftermiddagen. Är ju van att resa mig upp en gång i timman och röra mig lite.

Det var intressant att lyssna på de andra deltagarna. Jag ser fram emot de andra sju dagarna då vi ska få vår utbildning och lära känna varandras yrken mer.


Medvetenhetsövning
Vi började dagen med en medvetenhetsövning, ett sätt att känna närvaro, att andas, att vara där i nuet. Perfekt! Jag fokuserade på blommorna som stod på golvet framför oss.

Vi satt i en ring hela dagen. Allteftersom personerna hade presenterat sig och sin del i projektet avvek de och en stol togs bort. Till slut var det bara kärntruppen kvar.

Informationsdagen och utbildningen sker på Bräkne Hoby Folkhögskola. Vilken pärla till skola. Underbar natur runt skolan, god mat och härliga lokaler. Jag ser verkligen fram emot de andra dagarna. Jag lovar berätta mer om dem.


Mer information om Hållbar personlig utveckling
Vill du ha mer information om projektet, eller anmäla en deltagare? Då ska du kontakta Hållbar personlig utveckling.
hallbarpersonligutveckling@ltblekinge.se
www.ltblekinge.se/hallbarpersonligutveckling


Nu är jag taggad och vill sätta igång direkt!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

4 kommentarer:

 1. Låter som ett utmärkt, paktiskt projekt som kan hjälpa många. Tror på den här typen av projekt. De som får dig som handledare är lyckligt lottade och jag är säker på art du inspirerar de flesta. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej Lisbeth

  Ja, jag tror också på projektet.
  Tack för de fina orden, de gör mig jätteglad.
  Kram Kim <3

  SvaraRadera
 3. Härligt projekt Kim. Lycka till. �������� Hb hälsningar Christina Olson Scheutz

  SvaraRadera
 4. Hej Christina

  Tack så mycket för din kommentar <3
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!