Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 11 december 2019

Att signera

Att signera

I en tråd på Facebook fick jag en känsla av att alla inte riktigt har förstått vad det innebär att signera. På bilden sitter jag och signerar en bok till mitt stora fan Lill-Kim, döpt efter mig, eftersom båda föräldrarna också är fan till mina böcker.

När man signerar en bok sätter man sin signatur i boken, med en vänlig hälsning. Jag är av den kramiga typen, därför brukar jag för det mesta skriva: Till .... med kram från författaren Kim M Kimselius. Att jag skriver "författaren" beror på att jag i början av mitt författarskap hade svårt att tro på att jag verkligen var författare och var tvungen att se det på pränt för att ta till mig det. Nu sitter ordet fast när jag signerar.

Tidigt i min karriär mötte jag många stora, världsberömda författare genom att jag signerade hos B. Wahlströms på Bokmässan i Göteborg. Där fick jag lära mig att man ska signera på titelsidan av boken.

Här ser du vilken sida jag menar. Jag håller på att signera boken Sveriges Pompeji Sandby Borgs öde.

Det jag fick lära mig av de stora författarna, jag var då själv debutant, med två böcker utgivna, Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa, men det var även min allra första bokmässa... Ja, i alla fall lärde de mig att om jag signerade på den sidan där titeln OCH mitt namn stod, då kunde den sidan inte rivas ut för att boken skulle säljas vidare, eller ges bort till någon annan.

Om du skriver på Smutstitelsidan, den sida där det bara står titeln på boken, den andra sidan i boken, är den lätt att riva bort utan att man tänker på att den inte finns.

Signerar du boken på den allra första sidan, där papperet är blankt och det finns gott om plats att skriva, innebär det att sidan kan rivas ut utan att lämna något spår av att den har funnits där. Dessutom är den sidan tänkt att den som ger bort boken ska skriva en hälsning till den som får boken. Det är vad jag fick lära mig. De tipsen har jag följt sedan debuten 1997.

Dessutom är det en fröjd att se titeln på boken och sitt eget namn när jag sitter där och signerar. För även om jag har nästan har kommit ut med 60 böcker är det samma otroliga känsla varje gång jag håller någon av mina böcker i min hand. "Tänk att jag har skrivit den här!" är en tanke som ofta drar igenom mig när jag signerar.


Var ska du signera
De flesta tror att det bara går att signera i bokhandeln, att det är där man säljer böckerna. Med åren har det blivit allt svårare att få komma till bokhandeln för att signera. De har dragit ner på personalen. Det är mycket jobb för personalen när en författare ska komma och signera och de drar sig för allt arbete. Oftast är det bara de stora välkända författarna som får komma och signera, de som de stora förlagen har i sitt författarstall. De "givna korten". Men jag har märkt att man som läsare inte väntar på att köpa boken tills författaren kommer för att signera, om det inte är inför ett boksläpp, man vill ju läsa boken så fort den kommer ut heller hur?

Försök att få signera på udda platser, julmarknader, mässor (inte bara bokmässor), marknader där du är den enda som har böcker med dig. Då säljer du många exemplar.

Fundera över om din bok utspelar sig på en viss plats, handlar om en viss sak, hör hemma i en viss kategori av mässor, sedan åker du dit och säljer din bok.


Bokmässor
Du har den stora bokmässan i Göteborg. Det är dyrt att ställa ut där, men du kanske kan gå samman med andra författare och ha en monter. Det ser också bättre ut om det är flera olika titlar i montern, då har folk mer valmöjlighet, något som gör att de stannar och tittar. Dessutom har du någon som kan byta av dig, för kisspaus, matpaus eller bara för att få en stund över för att gå runt och kika på mässan.

Det blir alltfler mindre bokmässor över hela vårt land. En del är bara till för de författare som bor i länet, andra bokmässor bjuder in författare från hela landet. Testa någon av dem! 

2018 var sista året jag ställde ut på Bokmässan i Göteborg efter att ha medverkat i 20 år. Det här fina gänget, Jan, Elin-Sofie och Jessica, har varit med ett par år och de är fortfarande mina medhjälpare när jag började med något helt nytt efter att ha slutat signera på Bokmässan i Göteborg.

Öppet Hus
När jag bestämde mig för att jag hade fått nog av den stora bokmässan blev fansen besvikna. Utan att tänka mig för började jag bjuda hem alla fans till mig året efter. Och de kom.

Det var full fart i två dagar. Jag hade ingen signeringsplats, utan satte mig för att signera där jag just då befann mig när fansen kom med sina böcker. På en pall i vardagsrummet...

...på en stol i köket bredvid kakbordet.

Jag var hela tiden på språng för att hinna prata med så många som möjligt. Fansen fick även möjlighet att träffa mina hundar och pussa på Kiara. Kotten var fortfarande lite reserverad mot folk och höll sig i bakgrunden.

Gästförfattare var inbjudna och här tog vi ett foto innan vi öppnade portarna till mitt hus: Åsa Persson, Karin Sallander, Ulrika Amador, jag, Lennart Guldbrandsson och illustratören Sofie Andersson.

Öppet hus var under en lördag och söndag, från 12.00-18.00. De första besökarna kom 12.01 varje dag och jag tog personligen emot dem vid grinden. Där hade jag även en grindvakt som räknade antalet besökare och fotograferade alla som ville vara med på foto för att föreviga Öppet Hus.

Det kom cirka 150 personer under dessa dagar. Vi hade inte tur med vädret, det var ömsom sol och regn. Ändå hade folk trevligt och många har bokat in 1-2 augusti 2020 för en resa till Blekinge och mitt Öppet Hus. Du är hjärtligt välkommen också!


Litteraturrundor och festivaler
I Skåne finns det litteraturrunda där man kan åka runt till författare för att besöka dem i deras hem. Det är ett arrangemang där många författare samarbetar och Författarcentrum är med och håller i arrangemanget.

I Umeå har man Litteraturfestival. När jag var där var det även isskulpturtävling i parken. Många evenemang på samma gång som lockar folk ut på gatorna.

Om du googlar kommer du säkert att upptäcka att det finns många roliga evenemang i din närhet där du kan vara med för att signera din bok.


11 tips för en lyckad signering
1. Klä dig så du syns
2. Tvinga inte folk att köpa
3. Var artig och le
4. Fråga snällt
5. Hjälp till
6. Se inte personalen som dina tjänare
7. Möt dina kunder
8. Anteckna hur mycket du säljer
9. Bästa tid och plats för att signera
10. Ha något att sticka i handen på kunderna
11. Ha kul och var dig själv

Här kan du läsa mer om 11 tips för en lyckad signering.

Vill du läsa mer om hur man signerar kan du göra det här.

Lycka till!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 


1 kommentar:

  1. Stort tack! Idag fick jag det manuset för korrläsning efter sättning. Så spännande. Längtar verkligen till boksläppet och fantiserar om att signera min bok.

    Helgen efter midsommar kommer jag arrangera en bokmässa i Billesholm - inspirerad av ditt öppet hus http://www.andebark.se/forfattardrommen/kalender/bokmassa-i-billesholm/

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!