Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 31 oktober 2010

Mystikens Domkyrka i Lund

Det vilar något överjordiskt, mystiskt över Domkyrkan i Lund. När jag för första gången steg in i Domkyrkan i lördags kändes det som om jag steg in i en annan värld. Blev så tagen av min upplevelse att jag vill dela den med dig och berätta om Domkyrkan i Lund.

Dubbeltornen "Lunna pågar" sträcker sig 55 meter upp i luften och skapades av Helgo Zettervall vid renoveringen 1860-1880. Bronsportarna (som inte finns med på bild) visar 24 olika bibelberättelser.
Det underbara uret i Lund, Horologium Mirabile Lundense, är ett astronomiskt ur vars äldsta del är från 1420-talet.

Två gånger om dagen spelar uret och då kommer stjärntydarna fram för att hylla det nyfödda Jesusbarnet i Marias knä.

Lunds domkyrka räknas som Nordens främsta exempel på den romanska byggnadsstilen.

Vissa delar i Domkyrkan, framför allt i kryptan, kan höra till den äldre kyrkan Knut den helige som började uppföras på 1080-talet. Dagens domkyrkas krypta invigdes 1123.

Lunds Domkyrka har belönats med tre stjärnor av Guide Michelins turistguide "Green Guide".

Vetenskapsradions lyssnare har utsett Domkyrkan till ett av Sveriges sju underverk.

Högkoret har en mosaiktavla föreställande Kristi återkomst, gjord av 1 miljon bitar. Korstolarna från 1300-talet är fyllda med snidade människor, djur och mytologiska varelser. Bronsstatyn i högkorets mitt föreställer S:t Laurentius till vars ära Domkyrkan invigdes 1145.


















Domkyrkans krypta är berömd för sin arkitektur. En skog av kolonner lyfter de 41 valven. När solen lyser på de spiralvridna kolonnerna i kryptan, tidigt på morgonen och skuggan snabbt flyttar sig, verkar kolonnerna vrida sig uppåt. Här är Roxana fångad på bild.













Golvet var fullt med "gravtavlor", den ena mer fantastisk än den andra.


















Det här lilla krypinnet såg väldigt mystiskt och spännande ut, men i blixtljuset sken är det bara ett vackert fönster. Måste upplevas i verkligheten.













Här vilar Birger Gunnarsen i sin sarkofag. Han var Lunds siste katolskt vigda ärkebiskop. Ser du dödskallarna på kanten av sarkofagen?


















Många gånger har min man, Jan, berättat om jätten Finn som står nere i Lunds Domkyrkas källarvalv och försöker skaka sönder kyrkan. I dag fick jag se jätten med egna ögon, men jag blev inte det minsta imponerad av honom, för han var jätteliten. Men det har sin förklaring:
I besvikelse över utebliven betalning för Domkyrkobygget ska Jätten Finn enligt sagan ha velat rasera sitt bygge. När morgonsolens strålar träffade honom förminskades och förstenades han vid kolonnen där han nu står.

Om du ännu inte besökt Lunds Domkyrka, gör det! Här finns en sjuarmad bronsljusstake som är 3,5 meter hög, tillverkad i slutet av 1400-talet. Här finns mystiska krypin, stämning, och rofylldhet. Här finns något nytt att upptäcka i vartenda hörn, på varje pelare, på väggar och golv.

En ljuslåga fladdrar vid altaret ovanför trappan. Det blänker av guld i mosaiken. Änglar, drakar och lejon ser allvarligt på besökarna. Domkyrkan har många rum och bilder. När man kommer in under dess dunkla valv ser man sådant som är både storslaget och hemlighetsfullt. Det märks att denna byggnad har skapats av människor som vill berätta något för alla som besöker kyrkan. Och det har de sannerligen lyckats med.

Detta var första gången jag besökte Domkyrkan i Lund, men det var sannerligen inte den sista, för här fann jag inspiration och ro på samma gång och jag har fortfarande mycket att upptäcka i Domkyrkans alla vrår.

Här kan du läsa mina tidigare faktainlägg: om Kina, Terrakottaarmén, Kinesiska Muren, Egypten och mycket mer.

Kramisar Kim

4 kommentarer:

  1. Oj, vad längesen det var jag var i domkyrkan! Kommer från Lund, men flyttade därifrån för 20 år sen... ;)

    SvaraRadera
  2. Hej Freedomtravel. Känner du igen dig från bilderna? Älskar Lund och har nu även förälskat mig i Domkyrkan i Lund. Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Ja, domkyrkan i Lund är verkligen en upplevelse, den är så mäktig! När jag läste ditt fina inlägg, tänkte jag varför besöker jag inte domkyrkan oftare, bor ju utanför Lund. Spännande är att min dotter den 15 januari, skall prästvigas i Lunds domkyrka, naturligtvis kommer jag att vara där då.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej Astrid
    Ja, när man bor nära något så där vackert vet man att man alltid kan besöka det nästa dag, och då blir det aldrig av!
    Kul att din dotter ska prästvigas i Lunds domkyrka. Då får du passa på att ta en rejäl titt på kyrkan!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!