Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 8 april 2012

Skrivprocess: Gå ner i vikt genom att skriva!

Gå ned i vikt genom att skriva, är det möjligt?

Så länge jag kan minnas har jag uppmanat folk att skriva för att få ur sig alla sina känslor. Det kan vara ilska över att ha blivit orättvist behandlad, att ha blivit sviken av den man älskar, eller när man mist någon man älskar.

Att skriva av sig känslor har alltid fungerat för mig. När min syster blev ihjälkörd av en bil, skrev jag boken Giljotinen, som handlar om franska revolutionen. Ett mycket bra ämne för att få ur mig all ilska, sorg och besvikelse, eftersom de under franska revolutionen hugg huvudet av folk med en giljotin. Jag dödade folk på löpande band i boken, ja till och med huvudpersonen för att verkligen kunna beskriva det svarta hål av fasa jag bar inom mig.

Däremot har jag aldrig funderat på att skriva för att gå ned i vikt.

Men nu har det forskats i om det går att skriva av sig kilona:

Det är i Kanada som några har forskat i om det är möjligt att skriva för att gå ned i vikt. Studien gick till så att en grupp kvinnor fick skriva om sådant som betydde mycket för dem: familj, musik och politik. En annan grupp fick skriva om saker som de inte brydde sig så mycket om.

Innan kvinnorna började skriva fick de ställa sig på vågen, något som avslöjade att över hälften av kvinnorna var överviktiga. Därefter fick kvinnorna skriva i en kvart.

Efter några månader fick kvinnorna komma tillbaka och väga sig igen. De som hade fått skriva om sina hjärtefrågor vägde i genomsnitt 1,5 kilo mindre än förra gången. Resten hade gått upp ungefär 1,3 kilo.

Givetvis kan det bero på många olika saker. Men Christine Logel, forskare i psykologi vid Renison university college i Kanada berättar vad hon anser om sambandet mellan skrivövningen och viktminskningen:

"Kvinnorna fick skriva om saker som de värderade högt. När de kom hem var de nöjda med sig själva och behövde inte tröstäta. Nästa dag behövde de inte heller äta något extra och efter några månader hade de förändrat sina matvanor."

Ja, inte vet jag om jag ska tro på det här. För under alla år jag skrivit har kilona långsamt smugit sig på. Men det kan ju bero på andra saker...

Om du har provat allt för att gå ned i vikt kanske det är dags att fatta pennan och skriva av dig några kilon?

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.