Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 30 augusti 2016

Att besöka en arbetsplats är berikande för skrivandet

Att besöka en arbetsplats är berikande för skrivandet
När fantasin sinar och du inte vet vad du ska skriva om, eller var mordet i din deckare ska utspela sig, kan det vara berikande att besöka en arbetsplats. Ett ställe du aldrig tidigare varit på. Det kan leda till många nya funderingar och uppslag till ditt skrivande.

För min del började det med ett besök på Kockums Emaljutställning i Ronneby.
I början av 1890-talet ökade efterfrågan på emaljerade plåtkärl. 1894 fick Kockum Jr kontakt med Albert Vollmer i Tyskland och anställde honom att leda fabriken i Ronneby. Vollmer blev den egentlige skaparen av Ronneby Emaljerverk.

Till en början producerade man kärl till sjukhus. Vit emalj med blå kant var vanligast. Senare började man även med kökskärl. På 1930-talet blev den ljusgula färgen med grön kant populär.


Kärlen exporterades famför allt till Sydamerika, Asien och Afrika.
På 1960-talet ökade konkurrensen från andra länder. Rostfritt och plast blev mer och mer populärt. 1971 lades tillverkningen av emaljerade kärl ned.


Jag äger flera emaljkärl och blev nyfiken på dess historia. När vi hade besök från Nya Zeeland passade vi på att ta reda på mer om emaljkärlen. Vilket i sin tur ledde oss vidare...

Vi hamnade på Kockums Jern i Ronneby. Här tillverkas fortfarande stekpannor och andra järnartiklar. Vi frågade om vi fick komma in och titta på tillverkningen och de var snälla och visade oss hela tillverkningsledet. Vi fick verkligen en rejäl historieundervisning. På bilden ovan slipas botten på stekpannan för att bli plan.

 Här lyfts stekpannan av från snurran.

Det gäller att noga kontrollera botten så att den verkligen har blivit ordentligt plan och välslipad.

Efter det är det dags att bespruta stekpannan med raspolja. Stekpannan får snurra runt, runt inne i den här behållaren medan den besprutas med rapsolja.

Efteråt ställs alla stekpannorna på tork ett tag, innan handtagen sätts på.

I mitten av 1950-talet var KJAB med Kallinge Jernverk och Kockums Emaljerverk den största arbetsplatsen i Ronneby kommun med cirka 2000 anställda, både män och kvinnor.


Vid Emaljerverket styrde Albert Vollmer med, en för sin tid, modern ledarstil. Han uppmuntrade att en fackförening bildades, fri läkarvård infördes och han gav de anställda möjlighet att bygga egnahem. Varje år bjöds hela familjerna på stor fest.

De stora arbetarskarorna orsakade ibland problem. Det blev slagsmål och andra allvarligare brott. För att hålla ordning tillsattes en patrull ridande poliser, en av de första i landet.

Dryckenskap bland arbetarna var också ett stort problem och  nykterhetsrörelsen hade en viktig uppgift.

Med industrin växte samhällsservicen med post, bank och affärsliv upp. Kallinge var den första orten i landet som hade el-gatubelysning, tack vare Kockums.

Även om Kockums nu har krympt betydligt är jag glad över att det fortfarande finns en liten del av den kvar. Ett kulturminne, men samtidigt en plats för fantasin att börja väcka.

Nå, fick du några idéer? Det fick jag...


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

Inga kommentarer: