Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 1 januari 2012

Tillbakablick på Kim M Kimselius fantastiska år 2011

Dags att summera år 2011, ännu ett år som bara rusat iväg. Känns som det var alldeles nyligen jag summerade år 2010!

2011 började med bitande kyla och MYCKET SNÖ. Jag fick verkligen användning för min älskade Canadien Goose-jacka som jag fått av min man Jan. Vi hade så mycket snö att det var svårt att ta sig fram på gångarna vi hade skottat på vår 2 tunnland stora tomt. Det föll så mycket snö samtidigt att våra krafter bara räckte till för att hålla pakeringen öppen för en av bilarna och till slut var den andra bilen helt insnöad. Hundarna sprang i gångarna och kom knappt upp ur dem för att gå på toaletten. Till slut kunde vi inte gå promenad på vägen utanför heller, eftersom den blivit så smal av all snö som plogats upp utefter kanterna, att jag och mina tre hundar inte hade någonstans att ta vägen om det kom en bil. Det blev väldigt lite motion, men hundarna och jag aktiverade oss på andra sätt.

Det här var ett år då min blogg fick många bloggutmärkelser, bland annat Powerful Woman Writer Award. 2011 var också det år då bloggbesökarna på min blogg under en månad kom över 10.000. Som flest hade jag 10.558 bloggbesökare under december månad. Den låg som bäst på 8:e plats bland 27.064 bloggare på Blog Toplist. Helt fantastiskt!

2011 var också ett år då sorgen kändes som en ständig följeslagare under en period. Först dog min käre brors förstfödde sonson, därefter min älskade faster Titti och sedan min käre svåger Stig. Alla dog efter att cancer slagit klorna i dem och vägrade släppa taget.


Det här var också det år då det var stora jordbävningar, en i Christchurch i Nya Zeeland och därefter de många stora jordbävningarna i Japan.

På mässan Underbara ungar i Kristianstad träffade jag Mojje, som direkt fattade tycke för mina böcker. Han gick därifrån med boken Theos Pompeji, signerade till hans son Theo. Jättekul!

Våren 2011 var fullspäckad med mässor och föreläsningar. Här träffar jag på Scooby Doo som jag fick en kram av. Olofströms kommun beställde föreläsningar om Svarta Döden för samtliga sina sjätteklassare.
Detta på grund av att det 2011 var 300 år sedan pesten härjade våldsamt i Blekinge. Dessa föreläsningar om pesten, tillsammans med alla andra, gjorde att jag hade fullt upp med att föreläsa. Då hände det som inte får hända. Jag blev förkyld och som vanligt satte sig förkylningen på rösten. Men jag fortsatte föreläsa, drack honungste och åt halstabletter och pratade på. Det slutade med att jag fick stämbandsinflammation och inte kunde säga ens "pip". Två veckor var jag helt tyst och borde ha varit tyst ytterligare en vecka, men terminen närmade sig sitt slut och de föreläsningar jag hade ställt in fick tryckas ihop på de kvarvarande två veckorna. Mina stämband tog stryk av det här och ibland när jag pratar försvinner rösten helt. Jag får lägga mig i ett annat tonläge och börja om igen...

Här är jag (i röd klänning) med min far, mina bröder Peter och Olle, samt min guddotter Linda.
Det var nära att jag miste ännu en familjemedlem i en motorcykelolycka. Den förste var min kusin Kenneth som dog när jag var barn. Min kära syster Birgitta dog alldeles för ung i en motorcykelolycka och nu var det min käre bror Olle som så när miste livet. Trots att olyckan skedde i april har min bror ännu inte återhämtat sig och kunnat återgå till arbetet till 100%. Ja, det har verkligen varit ett tungt och sorgligt år.

Inte minst för att jag har arbetet med mina böcker om andra världskriget På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.
Böcker om andra världskriget som var tunga och svåra att skriva, men som jag har fått OTROLIGA recensioner på! De har sålt jättebra och i december slog vi faktiskt vårt försäljningsrekord! Jättekul! Tanken var från början att det bara skulle bli en enda bok, men så kom det en röst inom mig, en person som som ville att jag skulle berätta hennes historia och då blev det ytterligare en bok om andra världskriget.

Dessutom kom den tredje boken i Kimberlieserien ut under våren 2011: Kimberlie - Främlingar
En bok som kom att kallas för Äventyr deckare. Jag förvånades av alla de bloggare och de brev jag fick där de skrev att de hade fått "hundra miljoner hjärtinfarkter" eller "varit nära att få många hjärtinfarkter" när de läst den här boken.

Så här i efterhand förstår jag inte hur jag orkade och hur jag hann att skriva så många böcker. Mycket var det tack vare min man Jan som hjälper mig med allt som jag inte hinner med. Plus att jag jobbade stenhårt sju dagar i veckan, långa arbetsdagar, för jag var ju dessutom ute och föreläste under våren.

När sommaren kom blev det inte så mycket lugnare, trots att det hade varit min tanke. Det kom många förfrågningar om olika evenemang som jag helt enkelt inte ville missa. Därför hade jag en sommarsignering i samband med lövmarknaden i Karlskrona...

Jag var på Medeltidslägret som Horsahallens Gille hade i Lockansmåla.

Jag fick det hedervärda uppdraget att inviga Berättarfesten i Blekinge.


Men det fanns även tid för vila tillsammans med kära vänner. Bland annat hade Jan och jag en fin dag vid havet tillsammans med författarkollegan Conny med fru Margareta.
Och tack vare det underbara sommarvädret blev det många, långa, sköna skogspromenader tillsammans med hundarna.

Vi hade även besök av många kära vänner och passade då på att göra utflykter i Blekinges sköna natur. Här är vi i Blomstergården som inte alls ligger långt hemifrån.

Det var också ett ovanligt svamprikt år med ett överflöd av kantareller i skogen. Vi har ätit massor av kantareller, torkat dem och fryst in!

Hann också planera en riktig överraskningsfest för min käre far som fyllde 88 år. Han blev verkligen överraskad! Älskar min far och är så glad att han är superpigg och frisk, trots sin aktningsvärda ålder. Hoppas få ha honom hos mig i många, många år till!!!
Här tror han knappt sina ögon när han får se sin kära 90-åriga syster komma emot honom på restaurangen där vi satt och väntade på att det "skulle bli ett ledigt bord". Pappa tyckte att vi kunde sitta vid det långbord som var färdigdukat, tills han upptäckte att det stod reserverat. Tur att det inte stod hans namn på reservationen, för då hade min överraskning avslöjats i förväg!

Även hösten var full av föreläsningar, men även av signeringar som fyllde varje helg. I år satsade jag på att besöka flera nya bokhandlare, vilket var jättekul. Det gav mig många nya läsare och många fina upplevelser.
Här är jag och signerar hos Zimmerdahls Bokhandel i Sölvesborg.

I september var det dags för Bokmässan som jag har varit med på sedan 1998 då jag debuterat med min bok Tillbaka till Pompeji julen 1997, och min bok Jag är ingen häxa släpptes lagom till bokmässan. I år fick min monter mycket stor uppmärksamhet på grund av de fantastiska stora affischer vi hade på bokomslaget till böckerna om andra världskriget. Många kom fram och ville köpa affischerna eller mindre kopior.
Här ser du min monter B09:20 på Bokmässan i Göteborg där jag står tillsammans med mina hjälpredor, fansen Jenny, Linda och Roxana. I bakgrunden ser du de stora affischerna. På bokmässan träffar man sina författarkollegor och det blev många kära besök i montern, eftersom mina kollegor vet att jag finns i just den här montern och de kommer gärna och hälsar på. Här är jag och Jan Guillio
Här kan du läsa alla mina inlägg om Bokmässan 2011. Glöm inte klicka på Visa alla inlägg! Annars får du bara upp några få inlägg.

Fick även besök av Kerstin Ekman i montern. Något som kändes mycket stort för mig!
Tänk om min kära mor hade fått uppleva det här. Hon älskade kändisar och jag minns när vi var på Operakällaren för att fira min fars 70-årsdag och vi råkade möta Kerstin Dellert. Hon satt på toaletten och jag råkade öppna dörren, eftersom hon aldrig låser en toalettdörren (det var hennes replik). Mamma kunde inte se sig mätt på kändisar, trots att hon i hela sitt liv försökt inpränta i oss att "alla människor är lika mycket värda". Ja, kanske de där orden inte hör ihop med att tycka om kändisar, vad vet jag?!

Alla mina resor under våren och hösten har gett mig möjlighet att lyssna på väldigt många böcker och därför började jag Boktipsa här på bloggen. Tänk så många underbara böcker jag har fått ta del av i år: Grand final i skojarbranschen, Dehlis vackraste händer, Niceville och många, många fler. Du hittar dem alla här på Mina Boktips.

Med hjälp av Roxana roade jag mig med att läsa in mina böcker på ett nytt sätt:
Det här tyckte jag var ett kul sätt att läsa upp mina böcker på. Det var speciellt roligt att klippa ihop filmsnuttarna och göra bra övergångar mellan dem.

Tog mod till mig och bokade en researchresa till Mexiko inför min nya bok:
Det blir den 17:e boken i min historiska äventyrsserie om Theo och Ramona och också min 20:e utgivna bok. WOW! Det känns mäktigt!

Mycket tack vare den här bloggen (tror jag) fick jag en föreläsningsbokning från Svenska Skolan i Singapore och den 4 maj ska jag föreläsa för eleverna där. Görhäftigt och lite läskigt också! Rektorn Anna Torvaldsson från Svenska Skolan i Singapore kom på besök och vi hade en lång pratstund om hur programmet skulle läggas.

Jag har varit ett par vändor till Göteborg. Både för att signera, föreläsa och hälsa på släkt och vänner. Eftersom Tola plötsligt blev sjuk under hösten vågade jag inte lämna bort henne, så Jan fick stanna hemma när jag åkte till Göteborg och jag var tvungen att stanna hemma när han åkte till Stockholm för att hälsa på släkten där. Tola mår mycket bättre nu, men hon är dock 8,5 år och blir inte yngre. Något som egentligen inte märks så väldigt mycket av normalt.


Theos Pompeji kom ut som e-bok under hösten 2011.

Och på Island kom Faraos förbannelse ut på isländska:

Eftersom omslagen på böckerna På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa tilldrog sig stor uppmärksamhet på Bokmässan i Göteborg, bestämde vi oss för att göra en så kallad "roll-up" på den bild som drog till sig mest uppmärksamhet och det var givetvis omslaget på SS-officeren:
Med den här Roll-upen har jag fångat folks uppmärksamhet när jag varit ute och föreläst, men jag har en känsla av att rollupen också kan ha skrämt några av de barn som har suttit och lyssnat på mina föreläsningar. Det beror mycket på att illustratören har lyckats måla SS-officerens ögon så att var du än befinner dig i rummet stirrar mannen på dig. Lite otäckt, det måste jag medge, men också mycket effektivt!

Något som har varit rätt kul är att jag verkar ha lyckats pricka in samma städer som Idoldeltagarna, eftersom de har uppträtt samtidigt som jag varit där och signerat. Till slut lyckades jag äntligen få se dem, vid de tidigare tillfällena har jag inte kunnat gå ifrån, men nu hade jag turen att de började sitt framträdande en timma före min signering.

Signeringsturnen avslutades med Grand Final vid signeringen den 21 december hos Bokia i Karlskrona. Då slog jag rekord för 2011 genom att sälja 100 böcker! Förra årets rekord var hos Bokia i Burlöv med 129 böcker! Trodde inte alls jag skulle sälja så många böcker i Karlskrona eftersom det var tredje gången jag var där under hösten.

För första gången på många år hade vi julmiddag för släkten här hemma hos oss. Det var Jans brors (som gick bort i våras) fru och barn, med sina familjer som kom och firade julen med oss. Mycket trevligt!
Vi hade knytkalas och det var betydligt mycket mer att välja på mot vad Jan och jag är vana vid på julafton. Kanske därför Jan ser så glad ut?

Här ser ni några av våra gäster

Det har varit ett fantastiskt år, trots sorg och bedrövelse. Vi har umgåtts mycket mer med släkten, tagit oss tid att bara vara, trots att både Jan och jag har arbetat för fullt. Jag med att skriva böcker, föreläsa, signera och marknadsföra de nya böckerna. Jan har hämtat böcker på lagerhotellet, packat, skickat iväg, fakturerat, bokfört och skött hemmet. Det är guld värt att ha Jan hemma, inte bara för att han kan ta mer del av hushållsarbetet, utan för att jag har ett bollplank, någon att prata med, att fika tillsammans med, att bara vara tillsammans med. Helt underbart!

Önskar er alla ett underbart, fantastiskt 2012, då alla drömmar förverkligas och slår in!

Här hittar du alla inlägg 2011.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se