Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 1 juni 2010

Bantning ur historisk synvinkel

De flesta av oss har någon gång i livet bantat, inför sommaren, inför en resa, inför en fest, eller för att vi tycker vi behöver det.

När började människor egentligen att banta? Det var faktiskt först på 1800-talet som övervikt började betraktas som ett problem. De två största "bantningsprofeterna" som fick inflytande vad det gäller bantning är den amerikanske prästen Sylvester Graham (1794-1851) och den brittiske begravningsentreprenören William Banting (1797-1878)

Sylvester Graham predikade om måttfullhet och vegetarisk mat, men han var också den som var upphovsmannen till grahamsbrödet, som är ett mer fiberrikt bröd än vanligt bröd.

William Banting var den som gav oss namnet bantning, även om det idag är endast vi här i Sverige som använder just ordet bantning om viktminskning. William Banting var begravningsentreprenör i London under 1800-talet och han led själv av kraftig övervikt. För att gå ned i vikt provade han en diet som bestod av kött, ägg, ost, grönsaker och frukt. Med denna diet lyckades han framgångsrikt gå ned i vikt och skrev om sitt lyckade experiment i en broschyr,
Letter on Corpulence Addressed to the Public, som trycktes och såldes i stora upplagor.

Men betänk att det under större delen av mänsklighetens historia har varit betydligt större brist på mat än problem med överflöd av mat. Fasta har funnits sedan lång tid tillbaka, men då grundas denna frivilliga svältkur oftast på religiösa och moraliska motiv och uppkom inte som någon viktminskningsmetod.

Ja, nu vet du lite mer om bantningens uppkomst. Tyckte du det var intressant?

Kramisar Kim

6 kommentarer:

  1. Intressant läsning, som vanligt! Det här visste jag inte, trots att jag är ganska hemma med ordet "bantning". Fast jag är en urdålig bantare, tycker det är trist att banta.

    Jag tillhör inte heller de som bantat till mig någon "beach" kropp, eftersom jag för länge sedan förstått att jag aldrig kommer att komma dithän. Men jag brukar tänka på att ta lite fiskleverolja och äta sunt.

    Här i Malaysia pratar man mycket om vikten av att minska på socker och fett. Här har för inte allt för länge sedan många människor levt i riktig fattigdom med kanske bara ris och någon grönsak som föda. Numera när välfärden gjort sig påmind, och västerländsk matkultur i form av hamburgerkjedjor mm, så är det många som verkligen frossar vilket har blivit ett stort hälsoproblem.

    Kramar från Eva

    SvaraRadera
  2. Har aldrig funderat på vad bantning betyder, men nu vet jag! Var dag man lär sig något nytt är inte förgäves :)

    Nu har jag lagt upp utmaningen där jag skulle vilja att du lägger upp ditt favoritrecept på din blogg. Tanken är att det ska bli som en liten kokbok online med alla bloggarnas favoritrecept.

    Alla är välkomna att delta och hoppas att du oxå gör det.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Tänk om det kunde var modern att vara lagom istället?

    SvaraRadera
  4. Hej Eva, intressant att läsa om Malaysia och deras matkultur. Är det inte så för de flesta länder att när hamburgerkedjorna kommer till landet så blir folk plötsligt överviktiga... Kram Kim

    Hej Helly. Jag tycker om att lära mig "värdelöst vetande", som en del kallar det. Vill gärna lära mig något nytt varje dag, vilket jag också gör genom alla bloggarvänner som jag lärt känna runt om i världen. Ska lägga upp mitt favoritrecept på din blogg. Kram Kim

    Hej Helena. Som en väninna sa till mig "Det är inte vi som är överviktiga, vi är bara födda på fel århundrade!" Jag tycker man ska vara lagom, lite hull att ta på, inga benrangel. Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag hittade denna intressanta artikel och kommer ha stor nytta av den. Sitter just nu och skriver manus till "En jojobantares bekännelser" (premiär hösten 2011) och letade efter bantningens startskott. Otroligt att det fanns en bok så tidigt som funkade och sedan alla tusentals trassliga tips och metoder som kommit efter.
    Nu har jag köpt boken och ser fram mot att läsa den mer om vad dieten gick ut på. Tack igen. Hälsar Cecci -20kg (just nu??)och komiker.

    SvaraRadera
  6. Hej Cecci
    Jättekul att du skrev en kommentar och berättade hur du hamnade här.
    Grattis till -20 kg!
    Skicka gärna ett mail när det är dags för premiär!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!