Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 6 januari 2011

Boktips: Fladdermusmannen och Snömannen av Jo Nesbo

Av en händelse började jag läsa Jo Nesbos bok Snömannen, bara för att den följde med Läsplattan jag köpte. Blev fast direkt!

Det är november och vintern har kommit till Oslo. En liten pojke tittar ut genom fönstret på en snögubbe som någon gjort i trädgården. Varför ser den så otäck ut och varför stirrar den upp på honom i stället för ut mot gatan?

Nästa morgon är pojkens mamma borta och runt snögubbens hals sitter en halsduk...

Kommissarie Harry Hole på Oslopolisen kopplar ihop kvinnan som anmälts försvunnen med ett anonymt brev han fått från någon som kallar sig Snömannen. Snart upptäcker han att det förekommit fler fall där gifta kvinnor försvunnit spårlöst samma dag som den första snön fallit. Kan polisen ha att göra med en seriemördare och utmanar denne mördare Harry Hole personligen genom sina dåd?

"Snömannen" är den sjunde boken om Harry Hole.

En riktigt nagelbitarbok som håller dig fångad från början till slut, det tar lång tid innan du listar ut vem mördaren är!

Därför var det ingen tvekan när jag skulle köpa min nästa E-bok. Det blev Fladdermusmannen av Jo Nesbo:

När norske polisen Harry Hole skickas till Sydney på andra sidan jordklotet, är det långt ifrån turistbroschyrernas glättiga värld han får uppleva. Tillsammans med den aboriginske kollegan Andrew Kensington ska han få fast den som mördade en kvinnlig, norsk B-kändis. Jaktmarkerna är de skitiga miljöerna i Sydneys skuggvärld, och i glädjekvarteren med dygnet-runt-service rör de sig bland horor och hallickar, cirkusartister, transvestiter och langare.

För Harry blir utredningen ett möte med det moderna Australien, de urgamla myterna och kärleken.


När jag läste den här boken upptäckte jag i ett tidigt skede att jag visste vem mördaren var, eftersom det hade talats om honom i boken Snömannen. Ändå var jag fångad av berättelsen, som den här gången utspelar sig i Australien och då förutom att ge en spännande berättelse också tar mig med till en fascinerande kultur. Ska du läsa de här två böckerna ska du definitivt börja med Fladdermusmannen.

Det jag tycker om i Jo Nesbos böcker är att det inte alltid går som man förväntar sig. Har en ny bok av Jo Nesbo liggande i Läsplattan. Kommer att berätta om den längre fram.

Här hittar du några av mina tidigare boktips.

Kramisar Kim

6 kommentarer:

 1. Precis vad jag behövde! Tack!

  SvaraRadera
 2. Jag läste Australienboken en gång och tyckte den var okej. Men sedan är jag så urtrött på den är typen av kommissarier att jag inte stod ut med den senaste. Ännu en trött försupen men ändå rättskaffens polis... tänkte jag, orkar inte med en till. Men jag kanske är orättvis?

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt inte läst någon av Jo Nesbös böcker, men de verkar verkligen spännande, så jag skriver upp dem på min Att läsa-lista. Har du läst Mari Jungstedts deckare? De är i alla fall mina favoritdeckare :)

  SvaraRadera
 4. Hur fick du idéen till dina böcker om Ramona och Theo från första början?
  Och vilken var jobbigast/roligast/svårast att skriva av dem?
  Jag tyckte väldigt mycket om "Giljotinen" när jag läste den, för Franska revolutionen är så intressant. Tack för att du får med så mycket i dina böcker!

  SvaraRadera
 5. Hej. Tittar in till dig. Trevlig blogg du har!
  Snömannen läste jag i höstas. Mycket bra!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Hej Trillingnöten: Berätta vad du tyckte om dem när du läst dem. Kram Kim

  Hej Eva. Förstår precis vad du menar med ännu en trött, försupen polis. Ändå tycker jag böckerna är bra, jättefina miljöskildringar och dessutom dör även sådana personer som man allra minst väntar sig ska dö. Men om du inte tyckte om de första gången, kanske det inte är någon idé att läsa igen. För det finns ju så otroligt många böcker att läsa, eller hur? Kram Kim

  Hej Clara
  Jo, jag har läst Mari Jungstedts böcker och tycker om dem också. Kram Kim

  Hej Anonym
  Jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit en gipsavgjutning. Jag ville rädda hunden och därför skrev jag boken Tillbaka till Pompeji. På min hemsida www.kimselius.se kan du gå in under Böcker och kika under Tillbaka till Pompeji så får du se bilden på hunden.
  Roligast var att skriva hela boken, svårast var att lära mig romersk tidräkning. Tycker också väldigt mycket om Giljotinen. Har du sett här på min sida att jag berättar mycket om giljotinen och min researchresa. Kika in högst upp under Mina Sidor: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/intressant-fakta.html Här hittar du en hel blogginlägg som handlar om Frankrike/Franska revolutione/Giljotinen. Kram Kim

  Hej Ting och Tankar. Välkommen hit. Tack. Har du läst fler böcker av Jo Nesbo? Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!