Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 28 oktober 2011

"Författarinna som är väl värd att nämnas" Radiorecension av På flykt från andra världskrigets fasa


"Bokgudinnan" Ulrika Larsson på Bokia i Halmstad talade om mig och min bok På flykt från andra världskrigets fasa i Radio Halmstad. Hon började med orden "Författarinna som är väl värd att nämnas".

Lyssna på intervjun här:Här kan du läsa det mesta av vad som sades under Radiosändningen:

"Känner du Kim M Kimselius?
Det här är en fantastisk ungdomsförfattarinna, som jag tror är uppe i 19 böcker. Och det är ju ganska otroligt att någon som skrivit 19 böcker ändå inte har gjort sig hörd runtom, så jag tyckte det var dags för länet att få höra talas om Kim, vissa kommer att säga 'Det har jag hört för länge sedan, hon har ju skrivit böcker sedan 2004' (Jag debuterade 1997, Kims anmärkning)."

"Är hon svensk?"

"En svensk författarinna absolut!

Det här är en författarinna som, har man träffat Kim då vet man vem hon är så att säga. Hon gör ett väldigt starkt avtryck på alla hon träffar på och när hon får berätta om sina böcker och om sina karaktärer.

Och det som är alldeles speciellt med Kim Kimselius, det är det att hon älskar historia, vilket gör att hon gör historiska avtryck. Hon använder det som har hänt i historien och gör böcker om det.

Men för att vi ska komma till de här platserna, livs levande, så har hon skapat Theo och Ramona, två stycken ungdomar, som tack vare tidsresa kan hamna på olika platser. Så de har varit i Egypten bland faraoner, de har varit i Pompeji, de har varit under häxprocesserna och jagats, de har varit bland vikingaträlar och nu på senare, i de senaste böckerna har hon tagit sig fram till andra världskriget. Och det är där jag tänkte berätta lite grann om hennes senaste bok som då heter På flykt från andra världskrigets fasa.

Och det handlar naturligtvis om Theo och Ramona som under riktigt GRYMMA omständigheter hamnar tillbaka i tiden. Helt plötsligt befinner de sig i var sin fallskärm. Kläderna är av ett helt annat slag än vad de hade på sig för en sekund sedan, och de dinglar ner i ett mörker och de undrar, de vet ju inte var de befinner sig, vilken tidsålderanda och var de är. Men ganska snart kommer de förstå att de befinner sig i andra världskriget och de hamnar i motståndsrörelsen i Frankrike. Och vi kommer att följa de här två.

Det här är dramatik, kan jag säga från sida ett till sista sidan. Vi vet aldrig vad som händer när Kim skriver sina historier.

Och Theo och Ramona de kommer och hamna i som jag sa motståndsrörelsen och det här är precis i den tiden i Paris när tyskarna... nazisterna går in och fångar upp en otroligt stor mängd av tysk... judarna och låser in dem på ett ställe för att sedan transportera dem vidare.

I det här tumultet ska Theo och Ramona försöka att kanske rädda några människor, från det här fruktansvärda öde som stundar. Och det är...

Jag kan säga att jag började läsa den här igår kväll och den var slut någon gång framåt tre på natten. Och då var det liksom att det riktigt bubblade i kroppen på mig.

Kim M Kimselius är en OTROLIGT duktig författarinna på att få läsaren att hänga kvar, jag tycker att det här är, man kan ju ta vilken tidsanda som man vill. Det är det som är så häftigt med de här böckerna. Det ämne som intresserar mig i historien hakar jag på och sedan befinner jag mig mitt i ett fasansfullt spännande äventyr."

"Men jag tänker så här, det är ju ändå ungdomsböcker, men du känner att man kan läsa dem även som vuxen?"

"Jaja, absolut, för det som Kim gör som är intressant, det är att hon letar upp verkliga händelser, som har hänt, och binder ihop dem, så att vi vuxna får oss en liten historielektion även vi."

"Asså, man ser det också på omslagen att man kan liksom se vad det är. Den här bilden På flykt från andra världskrigets fasa, då är det ju en flicka och en pojke som står med ett litet gevär och så, så man ser ja där är motståndsrörelsen och det är väldigt färgglada omslag kan man väl säga?"

"Det är mycket färg i omslagen och man följer den här som jag håller upp och heter Theos Pompeji, som är tillbaka några år och då ser vi att Theo är betydligt yngre, så de har vuxit med böckerna och böckerna har vuxit."

"Är det så som Narniaböckerna, där man går in i en annan värld via något speciellt, eller hur hamnar de här i de där världarna?"

"Det är en fråga som man kan ställa sig."

"Det är olika för varje gång?"

"Ja precis, det är olika, för rätt som det är, är de i där de befinner sig och de vet aldrig riktigt var de har hamnat, deras första fråga blir: 'Okej, vilket år är jag i nu' och så börjar historien där, de kan titta på sina kläder eller var de befinner sig och så får de börja nysta i vilken tidsålder, vilket år befinner vi oss i? Och sen, därifrån, träffar de på personer i den tiden och så binds historien framåt och fortare och fortare."

"Det är bra för de har i alla fall varit med några gånger för det är rätt många böcker, så de vet ju att det har hänt något."

"Theo och Ramona vet alltid att det har hänt något, men de vet inte riktigt var och så gäller det att ta historien och i och med, de är ju duktiga på historia de här två, så de tycker att det här är kul för de får använda sina kunskaper som de lärt sig i skolan och kan sedan ta med sig det till framtiden och bli ännu duktigare."

"Så de får MVG i historia?"

"Bara en sådan sak!"

"Det är då Kim Kimselius böcker och vi har pratat om På flykt från andra världskrigets fasa."


Ja, det där var ungefär vad som sades i Radioprogrammet den 27 oktober om mig och min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Om du vill träffa mig och få veta mer om mina böcker har du möjlighet fredag den 28 oktober 14.00-17.00 hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

Den 29 oktober finns jag på Bokia i Halmstad 12.00-14.00.

Om du vill veta alla mina signeringstider fram till och med jul kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se Kanske vi ses så du får ett fint autografkort av mig? Välkommen!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

5 kommentarer:

 1. Helt underbart! Det är du VÄL VÄRD!! Jättekul! Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Jättekul! Jag har förstått att det är ett helt gäng av dina böcker på väg häråt, så jag får nog ta och läsa dom, blir mer och mer sugen på detta! Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken bra reklam!!!! Grattis!!

  SvaraRadera
 4. Vad roligt! Och tack för en fin blogg, du har något att hämta hos mig;)

  SvaraRadera
 5. Hej Trillingnöten
  Tack, vad glad jag blir för dina ord!
  Kram Kim

  Hej Marina
  Tror säkert du hinner läsa dem innan jag kommer ner till Singapore. Ska bli spännande att höra vad du tycker om dem!
  Kram Kim

  Hej Ingrid
  Ja, jättefin. Tack!
  Kram Kim

  Hej Med näsan i en bok
  Tack. Åh, vad spännande. Ska genast gå in och kika!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!