Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 18 december 2011

Skrivprocess: Sätt upp mål

För att nå dit du har tänkt dig med ditt skrivande gäller det att du sätter upp mål redan från början.

Det första målet är att få boken utgiven, men det ligger långt fram i tiden, du har många delmål innan du når dit.

Bestäm dig för när din bok ska bli klar, lägg upp en tidsplan som går att hålla trots sjukdomar, semestrar, många prov i skolan etc. Sätt upp ett slutdatum som mål. (Innan jag ens har skrivit boken har jag lagt ut på webben att nästa bok kommer 15 augusti 2012. Det är ett av mina mål: utgivningsdatum. Men innan dess kommer datum då boken ska lämnas till korrekturläsarna, och när jag måste vara helt klar med boken för att kunna skicka till tryckeriet.) Skriv in ditt slutdatum i din kalender, skriv t.ex.: Den 1 juni ska jag vara klar med min berättelse! Skriv det med rött och håll målet levande.

Planera sedan hur mycket du behöver skriva varje dag för att uppnå målet. En A-4-sida innehåller cirka 2.500 tecken (bokstäver och mellanslag) då du har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5. Här är exempel på antal A-4 sidor för olika typer av böcker: För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. (Mina manus brukar ligga på 120-220 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.)

Lägg upp en realistisk tidsplan med ditt skrivande!

Du kan även bygga upp berättelsen med mål att uppnå. Vad är syftet med boken, har du något? Vad är tanken bakom att berätta din historia. Vart är huvudpersonen/personerna på väg, vad är målet för dem? Om du sätter upp ett mål för huvudpersonen, och inte bara låter berättelsen skriva sig själv, kanske du har lättare för att uppnå målet att bli klar med berättelsen. Kanske är målet att huvudpersonen ska klara sig från att bli avslöjad som mördare/otrogen. Eller kanske huvudpersonens mål är att ta fast mördaren, få någon att bli förälskad i sig etc. 

Starta din berättelse på ett spännande sätt, där du redan gör klart för läsaren vad målet för huvudpersonen är, utan att direkt behöva skriva ned det ordagrant, utan istället väva in målet i berättelsens första del.

Sätt upp målet att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt när du skickar det till ett förlag. Det innebär också att du måste sätta upp ett datum för när ditt manus ska lämnas för korrekturläsning, antingen det är till en fristående redaktör, en god vän, en bibliotekarie etc. Innan det datumet behöver du också ha ett mål: att manus ska lämnas så felfritt som möjligt till korrekturläsaren, eftersom det blir mindre arbete i efterhand för dig, kostar dig mindre om du betalar en redaktör, och förhoppningsvis gör att din vän gärna hjälper dig med korrekturläsning fler gånger. Lämna aldrig ifrån dig ett manus som inte är ordentligt genomarbetad. Det kan göra att du stupar på tröskeln till utgivning, att det är det där lilla som gör att förlaget tackar nej!

Nu är det bara att ta fram 2012 års almanacka och börja planera in dina mål. Det är inget att vänta på. Drömmer du om att få din bok utgiven, få din nästa bok klar eller att skriva din släkthistoria, då är det bara att sätta igång, NU! Lycka till!

Mitt mål för 2012 är att jag ska ha min bok Mayafolkets hemlighet liggande i butikerna 15 augusti 2012. Dessutom har jag som mål att min "Hemliga" bok också ska vara klar innan juli 2012.

Vad är ditt mål för 2012?

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

15 kommentarer:

 1. Tack för ditt engagemang och pushande! Du har alldeles rätt, klart man måste skriva upp målen oxå inte bara ha dem i huvudet.. ska genast ta fram almanckan!God jul Kim !!=)

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat sätta realistiska mål där jag utgår från att jag inte kan lägga mer än ca 30 min/dag. Det låter lite, jag vet, men trots prioriteringar vet jag att mer än så kan jag i nuläget inte förvänta mig. Vissa dagar blir det mer och det är ju en bonus.

  Mitt mål för 2012 är att min roman ska vara färdig för utgivning. Råmanuset är färdigt och jag håller just på med första granskningen för att se över hur berättelsen håller som helhet, vilka logiska luckor som finns, vad som ska stuvas om, fyllas i eller tas bort. Det ska vara avslutat 31 december. Sedan har jag delmål för minst ett par redigeringsomgångar (den första är den mest omfattande eftersom den ska fixa alla stora strukturfel), testläsning, korrektur etc. Tja, ett år är vad jag räknar med att det tar, förutsatt att jag jobbar på. :)

  SvaraRadera
 3. Åh hjälp det känns läskigt att sätta sådana där slutdatum osv. Men du har säkert rätt som vanligt! Jag har ju inte kommit så långt än, skrivit typ 4 (korta) kapitel. Men det är jag jättenöjd med. Jag är fortfarande i stadiet att jag undrar om jag bara fantiserar att det faktiskt ska bli en bok en dag. Men min 9-årige son uppmuntrade mig väldigt härom dan. Då läste jag upp det jag skrivit för honom och han ville hela tiden att jag skulle fortsätta med nästa kapitel. Efteråt utbrast han: "Den här måste du ge till biblioteket, det är ju en sådan där spännande bok som mammor och pappor ska läsa för sina barn på kvällen när de ska sova" Då blev jag innerligt glad! Så för att göra detta till en verklighet borde jag sätta upp mål, hur läskigt det än känns! Tack för att du skriver så mycket bra och peppande på din blogg Kim!

  SvaraRadera
 4. De är bra på att puscha:-) Tack för dina fina råd och tips. Ska ta fram rödpennan efter att jag skaffat mig en almanacka för 2012.

  Jahaaa - jag som trodde att Mayafolket var den hemliga som du talade om för ett bra ta sedan ... nu blir det spännande till sommaren:-)

  Lycka till!

  Kram Ebba

  SvaraRadera
 5. Hej Pixi
  Härligt att du plockar fram almanackan och sätter upp mål Pixi. Lycka till och ha en härlig jul!
  Kram Kim

  Hej Andrea
  Det är helt okej med bara 30 min/dag, det viktiga är ATT du skriver!
  Härligt att höra om ditt mål. Håller tummarna för dig. Håll mig informerad om hur det går!
  Lycka till!
  Kram Kim

  Hej Makena
  Vad underbart att höra sådana ord från sitt barn!
  Ja, det är bara att sätta upp ett mål, så att din son stolt får peka på sin mammas bok på hyllan i biblioteket!
  Lycka till!
  Tack! Blir jätteglad för dina ord!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Hej Ebba
  Härligt att höra att du skriver ett slutdatum i din nya almanacka.
  Nejdå, jag har ännu en hemlig bok jag skriver på...
  Tack detsamma!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag ville bara tacka för alla tips du ger. Det hjälper mig väldigt mycket i mitt skrivande. Jag har börjat med de gula lapparna nu, och jag kan ju säga att det hjälper verkligen! Min planering av boken är helt färdig, men det enda som stoppar mig från att komma igång är början av boken... första meningen alltså.

  Jag har skrivit ner några förslag på "första meningar", men jag tycker inget av dem passar. Har du några tips på hur jag ska ta mig till?

  Tack i förhand! :)
  Kram Anna!

  SvaraRadera
 8. Jättebra, konkreta råd!
  Även i Skrivadventskalendern pratas det mål, idag. kolla gärna http://skrivadventskalendern.kajabi.com

  SvaraRadera
 9. Hej Anna
  Tack, vad roligt att mina tips har kunnat vara till någon hjälp.
  Tänk som Selma Lagerlöf: Kasta in huvudpersonen/läsaren i handlingen. Då tänker jag på den mening hon har blivit så känd för: "Äntligen stod prästen i predikstolen".
  Överraska redan i början, grip tag i läsaren/redaktören och få dem att vilja läsa vidare!
  Lycka till!
  Kram Kim

  Hej Ann
  Tack. Åh, två själar en tanke. Ska gå in och kika på dina måltips!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 10. Att ha mål är viktigt, fast vägen dit är minst lika viktig, för mig :)
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Hej Anneli
  Visst är den!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 12. Hej Kim!
  Jullovet är fyllt med många nya härliga minnen och den långa resan hem genom sju länder igår avklarad. Idag är barnen i skolan och R på jobbet, ingen vila där inte. Själv står jag med ett hus fullt av packning och en tom kyl.
  Vilka bra tips du ger och jag kan inte sluta förvånas över hur många med författardrömmar det finns! Jag vill också skriva en bok :) . Jag tror verkligen du hjälper många att nå i mål!! Du är en författarmentor/coach!!
  Gott nytt år och lycka till med dina skrivarprojekt! Det blir kul den dagen du avslöjar ditt hemliga bokprojekt!
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 13. Hej Ingrid
  Härligt att höra att du är hemma igen.
  Ja, det finns otroligt många som gärna vill slå igenom som författare, och förvånansvärt många lyckas också. Det gäller bara att ha något intressant att berätta!
  Tack, blir glad för din nya titel på mig.
  Tack så mycket, jobbar för fullt!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 14. Jag märker att du sannerligen inte har tagit jullov, lika mycket igång som vanligt verkar det som! Det är bra att du har många titlar att falla tillbaka på :) !
  Håller med, det är många författare som debuterar hela tiden, svårt som läsare att hänga med och sålla, men väldigt kul med det breda utbudet!

  SvaraRadera
 15. Hej Ingrid
  Nej, inget jullov här. Det går inte att stoppa inspirationen och säga "Nej nu ska vi vara lediga!" Orden kommer ändå!
  kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!