Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 20 juli 2012

Gästberättare: Clara från Bjärehovsskolan "Bussen"

BUSSEN
Smilla är nio år och älskar balett. Imorgon ska hon på balettläger. Smilla och hennes mamma packar väskan, den är stor och svart med rosa text, där står det BIY. Det står för "Balett i Ystad". Det är i den klubben Smilla tränar. Hon går på balett fyra dagar i veckan. Hennes mamma gillar inte att hon lägger ner så mycket tid på balett, men Smilla håller inte med, för hon vill verkligen bli en balettedansös när hon blir stor!

Smillas väckarklocka ringer. Det står 06.00. Hon kastar sig upp från sängen, sätter på sig morgonrocken och går till köket. På vägen möts hon av doften av gröt och nybakta frukostbullar.

"Godmorgon, bussen går om en timma till Norrland..."

Smilla avbryter.

"Norrland?!"

"Ja, det är ju där du ska tävla."

"Ja just det glömde."

Smilla har inte varit mer norrut än Stockholm.

Kasta i dig maten nu, du kommer behöva mat när du ska åka buss i 12 timmar.

När Smilla var klar med maten lägger hennes mamma fram mjukiskläder som hon ska ha på sig i bussen. Hon lade fram ett par mjukisbyxor som är svarta och en kofta som är rosa med "Hello Kitty" på baksidan av ryggen.


Smilla sätter upp håret i en hästsvans, hennes hår är rödbrunt och långt och lite vågigt. Smillas mamma brukar säga att hon har världens finaste hår. Men det tycker inte Smilla, hon vill ha rakt blont hår precis som hennes bästis Julia. Julia går också på balett, men kommer inte så ofta på träningarna för hon lägger mer tid på sin gymnastik.


Julia och Smilla ska sitta tillsammans på bussen har de bestämt. Klockan börjar närma sig sju.


"Smilla!" ropar hennes mamma. "Det är dags att åka nu, bussen går om fem minuter."


"Okej!" säger Smilla och ger sin mamma en kram.


"Jag kommer att sakna dig!"


"Jag ringer när vi kommit fram. Puss, puss!"


På gatan ser Smilla Julia. HEJ skriker de båda i kör. Julia och Smilla tar sätet i mitten. Bakom dem sitter Vilma och Erika. De är riktigt dumma och själviska! Alla som går på balett är rädda för dem. 

Smilla kollar på sin klocka. Nu har de åkt i cirka fem timmar. Ja, då var det dags för lunch, alla i bussen tar fram sina ryggsäckar. I dem ligger det mackor och annat fika. I Smillas matsäck finns det risifrutti och köttbullar med gurka och en Mer pärondricka.


Smilla vaknar med ett ryck. Bussen skakar och alla skriker. Ta't lugnt hojtar busschauffören. Bussen stannar på en liten grusväg. Alla i bussen är knäpptysta. De kliver ut ur bussen och väntar på att chauffören och tränaren ska komma fram till vad de ska göra. Smilla och Julia är rädda och håller varandra i handen.

"Uppmärksamhet tack", ropar tränaren.

Alla blir tysta.

"Läget är så här, däcket har exploderat och vi sitter fast..."

"Men har vi inget extra däck då?"

"Nej, tyvärr", svarar busschauffören.

Vi har bestämt att sova i bussen i natt och vänta på vad som händer imorgon.

Smilla får solen i ansiktet. Hon sträcker på sig och gäspar. Julia sover fortfarande. Smilla kollar på klockan och den står på 06:16. Smilla tar fram mobilen och skickar ett sms till sin mamma. Hon skriver: Hej mamma, bussens däck har sprängts och vi sitter fast här i Norrlands skog. Vi vet inte vad vi ska göra HJÄLP oss! Kram Smilla <3.

Alla i bussen har vaknat nu. Och nu ska alla äta frukost. De går ut från bussen och dukar upp fint med mackor, juice och mat. TUUUUT TUT!!! Låter det. Alla barn hoppar upp som kängurus, så rädda blir de. Smilla kollar på bilen. Det är mamma som vinkar. Men hon känner inte igen bilen. Hennes mamma hoppar ut ur bilen och säger:

"Hej tjejer. Jag fick ditt sms Smilla och kom för att ta er till tävlingen. Jag ringde min pappa och frågade om han kunde köra oss hit, för vår bil är på lagning. Så skynda på nu, tävlingen börjar om en timma."

Chauffören sätter motorn i högsta fart. Efter 45 minuter är de framme på balettävlingen. Smilla och Julia hjälper varandra att sätta upp håret i en knut, och så sätter de på sig ett vitt linne och en rosa hög kjol.

Ur högtalarna hörs: "Ja, då var det dags för de första tävlande BIY! Välkommen upp på scen!"  De möts av applåder och jublande. De möter FBG, det står för "Förening balett Göteborg". Musiken sätts på och alla på scen börjar att dansa. Till höger om scenen sitter tre personer, det är juryn. Dansen slutar och juryn ger till oss: 20 poäng och det mesta man kan få är 25 poäng. FBG får bara 12 poäng.

Smilla kollar på poängtavlan, hennes lag leder och är redo inför semifinal. Innan semifinalen tar de lite att dricka, och börjar att värma upp. "Då var det dags för semifinal och de tävlande är LBC, det står för Lunds balett club. Och så har vi BIY och det står för Balett i Ystad. Säger en person i mikrofonen. Smilla är lite rädd för hon har mött LBC innan och då förlorade de stenhårt!


Musiken sätts på och de börjar att dansa. Nu var det dags för poäng. LBC var väldigt duktiga, de får 23 poäng, men BIY var bättre, de får 24 poäng! Alla i Smillas lag börjar att skrika vi är i FINAL!


Det tar ett tag innan det blir final, men plötsligt är det dags. Det kommer fram tjejer i en rad och säger "heja Stockholms balett!".


Kom igen nu tjejer, säger Smillas tränare, detta tar vi hem. Musiken sätts på och alla börjar dansa.


AAAA! skriker Erika. Hon ligger på scenen som en räka och tar sig på sin fot. Hon bärs ut från scenen och juryn säger börja dansa igen, de tar hand om er kompis. Vi börjar att dansa igen. Nu var det dags för juryn att ge poäng och BIY får 23 poäng. Det är riktigt bra, tänker Smilla i sitt huvud. Juryn säger att Stockholms balett får 21 poäng, men det enda Smilla hör är 21 poäng, det första som kommer upp i hennes huvud är att dom vinner! Alla i laget hoppar upp och er och säger JAAAAA!!!! Erika kommer in på scenen med kryckor. Erika säger att hon stukade foten, men det kommer att bli bra om en cirka en vecka igen. Tjejer med guldmedaljer och blommor och diplom och en stor buckla kommer in på scenen.


Efter en lång bussfärd är Smilla hemma i Ystad igen. Hon öppnar dörren och går in på sitt rum, hon hör att hennes mamma duschar. Smilla lägger medaljen på sin byrå.

Smilla vaknar. Klockan står på 06.00. Var allt bara en dröm?

Kommer allt att hända idag?

Det här var Clara Hedlunds berättelse. Hon går på Bjärehovsskolan i Bjärred. Som jag berättat tidigare får de elever jag har arbetat tillsammans med under våren skicka in sina berättelser till mig, den bästa berättelsen från varje skola/klass publiceras här på min blogg och vinner en bok. Här kan du läsa tidigare gästberättare.

Det var många fina berättelser från Bjärehovsskolan. Det märks att eleverna älskar att skriva och har entusiastiska lärare som uppmuntrar deras skrivande!

Kul att läsa en annorlunda berättelse, eller hur?

Grattis Clara!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Faraos förbannelse.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!