Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 16 april 2015

Bokens olika delar

Vet att det är många som undrar vad de olika formaten på en bok heter, eller vad de olika sidorna i boken har för namn inom tryckeribranschen. På DotGain hittade jag mycket användbar information. Kika in på deras sida och läs mer, du hittar mängder av bra information där. Vem vet, kanske du kommer att trycka upp din nästa bok där, enligt dem själva har de 70% billigare priser än andra tryckerier.

Bokens delar
På bilden ser du Hårdband med skyddsomslag:
1. Skyddsomslag
2. Inlaga
3. Pärm, hård klädd med balacron
4. Märkband
5. Rygg, rundad
6. Kapitälband


För och Eftersättsblad
Detta blad förekommer vanligtvis, men inte alltid, i hårdband. Det är det första arket som pärmen klistras fast i och håller alltså fast inlagan med pärmen. Man väljer ofta ett lite kraftigare papper för FoE och kan användas med eller utan tryck, struktur och färg. Vid tryck på FoE gör man en separat fil för dessa ark. Se här för specifikationer.

Om man inte har FoE i hårdband, då innebär att det är inlagans första sida som klistras mot pärmen. Dessa sidor inkluderar man dock normalt inte i filen för inlagan, om man inte har speciella önskemål om tryck på dessa också. Se specifikationer för att skapa en inlaga med tryck utan FoE.

Inlaga
Själva hjärtat av boken, innehållet, bokens sidor. Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.

Bildark
Ibland skapar man en uppsättning sidor som man väljer att trycka på en annan papperskvalitet än resten av inlagan. Dessa måste då samlas för sig och läggs då i en separat fil. Se exempel på bok med bildark. För vanliga böcker med blandade bild- och textsidor behövs inte detta.


Hårdband med skyddsomslag
För ett hårdband med skyddsomslag krävs som regel 3 filer.

Skyddsomslag
Denna fil ska innehålla flik–baksida–rygg–framsida–flik. Exempel på ritning

Omslagsprägling
Som regel präglar man titel och författare på ryggen och ibland på framsidan. Detta läggs i en separat fil som innehåller baksida–rygg–framsida.

Inlaga
Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.


Mjukband (pocketbok)
På ett mjukband behövs som regel bara två filer. En för omslaget och en för inlagan. Om omslaget ska präglas eller partiellt lackas, så lägger man detta i en tredje separat fil.

Omslag
Omslagsfilen ska innehålla baksida–rygg–framsida. Utfallet behöver vara 5 mm. Måtten på fram- och baksidan ska vara samma som för inlagan. Ryggmåttet får du av oss i samband med att du lagt ordern på boken, eftersom det är så specifikt för varje enskild bok.

Inlagan
Bokens sidor, innehållet, kallas inlaga. Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.

Ordförklaringar
Gramvikt & bulk
Ett pappers tjocklek utgörs av i princip två olika faktorer, som anges i vikt och bulk. Gramvikten är den vanligast kända, som exempelvis vanligt kopieringspapper brukar ha gramvikten av 80 g. Denna vikt gäller för 1 kvadratmeter av ett ark. Men ett papper kan har olika tjocklek, trots att det väger samma. Det beror dels på de olika komponenter papperet innehåller och på hur papperet är pressat och efterbehandlat. Ett matt obestruket papper tenderar ofta att kännas tjockare än ett blankt bestruket eller glättat papper.

Pärmens tjocklek
Både böcker med mjuka och hårda pärmar kan ha olika tjocklekar. En hård pärm består av en tjock kartong (ofta i tjockleken 1 eller 2 mm) som kläs antingen med klot (tygliknande papper), balacron (papper som kan ha struktur att likna skinn eller präglat papper) eller ett papper med tryck.

Här kan du se exempel på olika typer av omslag.

En mjuk pärm består enbart av själva kartongen (ofta med gramvikt mellan 240-340 g), med tryck på.

För böcker hård pärm som inte har klätts med papper med tryck på, väljer man som regel att ha ett skyddsomslag på. Detta är ett papper som har flikar som viks runt pärmen.

Bilder på skyddsomslag finns på länken ovan.

Alla omslag med trycks behandlas som standard med laminat eller lack, matt eller blankt, som en extra skyddande hinna, för att förlänga livslängden och hållbarheten av papperets yta.

Utfall
När trycket ska gå ända ut till kanten av sidans slut, så gör man utfall, för att eliminera risken av vita kanter, om bokens sidor inte skärs på 100-dels millimetern exakt.

Utfallet ska för inlagan vara 3 mm, dvs bilder, färgplattor etc som går ut till sidans kant, ska överlappa sidans kant och gå utanför med 3 mm.

För omslag med mjuk (5 mm) eller hård (18 mm) pärm gäller andra regler. Men dessa mått behöver du inte memorera, för de specificeras på den omslagsritning du får för din bok.


Blev du något klokare? Tyckte du det var intressant att läsa om hur en bok är uppbyggd, hur den görs? Om du blev nyfiken hittar du mer fakta på DotGain.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!