Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 13 januari 2016

Sätt upp mål för ditt skrivande!

Sätt upp mål för ditt skrivande!
Nu när året är ungt och vi bara har kommit ett par dagar in i 2016 är det dags att sätta upp mål inför året. Fundera lite på vad du vill uppnå med ditt skrivande.

Är det att skriva en bok om ditt liv att dela med dig av till dina barnbarn/barn. Vill du göra en bok med alla dina recept som du kan ge bort till familj och vänner? Eller kanske du drömmer om att bli en ny bästsäljare, skriva en deckare, en chic-lit, en ny typ av bok som ingen annan redan har skrivit?

Oavsett vad du funderar på att skriva gäller det att sätta upp mål. Det går inte att bara säga "I år ska jag skriva romanen jag länge har gått och fantiserat om". Du måste bestämma dig för HUR du ska skriva den och NÄR du ska skriva den och när den ska vara KLAR.

Januari är bästa månaden för att sätta upp mål, eftersom du har lång tid på dig innan året tar slut.


Bestäm dig för när boken ska vara klar, räkna!
Bestäm dig för när boken ska vara klar, helt färdig, genomläst, skickad till lektör och redaktör innan du skickar den vidare till ett bokförlag eller ger ut boken själv.

Räkna sedan bakåt. Korrekturläsningen tar minst en månad, ibland två. För en del kan den ta ett halvår och ta längre tid än vad själva skrivandet har tagit. Du känner dig själv bäst, lägg upp en plan.


Anlita lektör/redaktör/testläsare
Ett av målen kan vara att hitta en bra lektör/redaktör/testläsare till ditt manus. Det finns proffs att anlita. Om du gör det vet du att ditt manus kommer att bli så bra som möjligt när du skickar det till förlaget. 

Om du har en vän som är bra på svenska och grammatik och vågar säga ifrån, kan du låta den vännen läsa ditt manus.

Leta i god tid efter den person/de personer du vill ska läsa din berättelse när den är klar.


Vad är målet med ditt skrivande?
Tänk igenom vad själva målsättningen med skrivandet är, är det att få sätta din egenhändigt skrivna bok i bokhyllan, att bli en bästsäljare eller få njuta av boken i skyltfönstret hos bokhandlarna.

Om målet är att skriva en bästsäljare bör du skriva något som är unikt, som ingen annan redan har skrivit. Då har du störst chans att lyckas.


Delmål
Sätt upp delmål under året. Bestäm dig för hur många timmar per dag du ska skriva, hur många tecken, hur många ord, hur många A-4-sidor. Sätt inte för höga mål, då är det lätt att ge upp. Säg hellre att du ska skriva en halvtimma varje dag än två timmar, då har du störst möjlighet att lyckas. Om du sedan skriver två timmar någon dag, eller kanske flera dagar i rad, det är bara bonus.

Du kanske inte kan skriva varje dag, utan kan vika en av helgens dagar för skrivning, eller en kväll, eller gå upp tidigare någon/några dagar för att skriva. Sätt upp mål för allt.


Sikta mot stjärnorna!     
Sikta mot stjärnorna och var glad om du når trädtopparna, eller kanske till och med månen. Se till att ha kul på vägen och ser framför dig när du sitter och håller i din färdiga, tryckta bok.


Var nöjd med dig själv!
Bli inte ledsen om du inte klarar av att uppfylla målet varje dag. Var nöjd med det du har åstadkommit, se på framstegen istället för att stirra dig blind på det du inte har lyckats med. Att skriva ska vara kul! Skriv med glädje!

Glöm inte kontakta mig och berätta när du fått din bok utgiven.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!